Letölteni nem bűn, megosztani az

Vágólapra másolva!
2005 volt az első olyan teljes év, amikor a szerzői jog által védett alkotások jogsértő felhasználása ellen már végig a ProArt lépett föl.
Vágólapra másolva!

A ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) a szerzőket (Artisjus), előadóművészeket (EJI), filmelőállítókat (FILMJUS), vizuális művészeket (HUNGART) és hangfelvétel-előállítókat (MAHASZ) képviselő jogvédő szervezetek által közösen létrehozott szervezet. A jogvédők koordinátora által közzétett, a 2005. év eredményeit taglaló jelentés szomorú jövőképet fest a kalózok elé.

Tavaly a rendőrség a tudomására jutott 37 132 szerzői jogsértés 98,8 százalékát derítette fel - mindössze tíz esetben utasították el a nyomozást, ötezer alkalommal pedig megszüntették, ám közel 33 ezer esetben vádemeléssel zárult a rendőrségi vizsgálat. Maga a ProArt a szerzői jogsértések két típusát különbözteti meg: a hordozóeszközök (CD-k, DVD-k, kazetták) hamisítását és az internetes kalózkodást.

Ritka, hogy egy jogvédő szervezet elismeri: önmagában a letöltés nem bűn, a jóhiszemű felhasználás keretein belül a felhasználók bármit letölthetnek és használhatják azt - legyen az zene, film, vagy bármi - feltételezve, hogy nem egy kifejezetten warez (illegálisan letölthető anyagokat gyűjtő oldal) szájtról származnak a fájlok. A Proart évértékelése is hangsúlyozza: a megosztás az, ami bűncselekmény. Márpedig a fájlcserélő szoftverek legtöbbje úgy működik, hogy a letöltésért cserébe meg kell osztani a felhasználó saját merevlemezén található fájlokat - ez azonban már büntetendő.

A piacokon is forog a szajré

Az egyes piacokon és áruházakban található megvásárolható CD-k, DVD-k közül több tízezer a hamis - legalábbis tavaly ilyen nagyságrendben foglaltak le balkézről vett terméket. A legtöbb ilyen hordozóeszköz a szervezet statisztikája szerint Budapesten a Petőfi Csarnok bolhapiacán, és Kecskeméten kerül forgalomba. Üres, ám a jogdíj megfizetésért igazoló matrica nélküli hanghordozóból milliószámra foglaltak le tavaly a pénzügyőrök.

Érdekességképpen a ProArt nyilvánosságra hozta egyetlen, találomra kiválasztott délelőtt talált legnépszerűbb magyar számok listáját. E szerint a Hooligans felvételéből közel négyezer fájl keringett a fájlcserélők hazai szegletében, a Kispál és a Borz egyik száma háromezer példányban, a Zanzibár két és fél ezer, a Cotton Club Singers pedig 2200 fájlban keringett a hálón.