Letiltották a rádiót a blogról

Vágólapra másolva!
Levetette oldaláról az egyik internetes naplóíró által összeállított rádióműsort az egyik hazai jogvédő szervezet. A netes adó a blogszerkesztő által válogatott számokat sugározta.
Vágólapra másolva!

Internetes naplóján dokumentálta egy hazai blogger saját rádióadása megszűntének történetét. A Winnerizer-blogon korábban hallgatható Miniampnak nevezett egyszerű programocska (a rádió "adóvevő") műsorát a napló szerzője válogatta össze. Magát a netrádiós alkalmatosságot egyébként nem a blog tulajdonosa fabrikálta, hanem egy másik netizen, aki oldalán közkinccsé tette a programot. A rádió kiagyalója csak magát a szoftvert terjeszti, a tulajdonképpeni adást ki-ki maga válogathatja össze. Az adásba bármi bekerülhet, ami mp3 formátumú, legyen az a napló szerzőjének saját mondókája vagy bármilyen zene, ami az interneten elérhető.

Varga Miklós okozta vesztét

A Winnerizer-blog tulajdonosa által futtatott rádió - a naplóíró gyanúja szerint - Varga Miklós Európa című számának "köszönhette" bukását. Valaki ugyanis a dal mp3-as kiadására keresett rá a Google-ban, majd ezt követően a Freeblog üzemeltetőjén keresztül a ProArttól érkezett egy megkeresés, melyben az internetes rádióadó eltávolítását kérték. A naplóíró maga is bevallotta, hogy megijedt, és a nagyobb ribillió elkerülése érdekében megszüntette az internetes rádióadást. A ProArt egy közös jogvédő szervezet, melyet más jogvédők alapítottak kifejezetten abból a célból, hogy a szerzői jogsértések ellen hatékonyabban léphessenek fel.

Horváth Péter, a szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta: ahhoz, hogy valaki rádióadót indítson, ugyanúgy szüksége van a dalok jogtulajdonosainak vagy az őket képviselő szervezetnek a jóváhagyására, mintha csak egy zeneszámot szeretne letölthetővé tenni. Horváth felvázolta: zenék esetében a kiadóval, a szerzővel és az előadóval egyaránt meg kell állapodni - ami az esetek zömében persze jogdíjfizetési kötelezettséget is jelent.

Mennyi az annyi?

Az Artisjus weboldalának tanúsága szerint a szerzőknek fizetendő jogdíj internetes rádióadás esetén az adók esetleges költségvetési támogatásának 1, esetleges előfizetői díjbevételek 2, valamint reklám- és szponzorációs bevételek 4 százaléka, de minimum havi 7 ezer forint + 15 százalék áfa. Ezen kívül a szerzőket és a kiadókat közösen képviselő EJI/Mahasz számára kell fizetni: 10 szám teljes sugárzásáért havonta 11 660,- 10 és 100 szám között pedig 34 980,-forintot. Ha nem teljes számot, csak részletet sugároz a webrádió, akkor a fizetendő díj tíz számig 2 330,- száz számig 11 660,- forint - és mindehhez persze a most 15 százalékos áfa.

Havi fix

Ez a gyakorlatban három közös jogkezelő szervezettel való megállapodást jelent: az Artisjus a szerzőket, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) a kiadókat, az Előadóművészeti Jogvédő Iroda (EJI) pedig magukat az előadókat képviseli. A velük való megállapodás után lehet az egyes számokat jogszerűen sugározni - ez független attól, hogy a rádió az interneten vagy az éterben sugároz-e. Horváth elmondta: a jogdíjfizetés kereskedelmi rádiók esetében a reklámbevétel arányában történik, nonprofit adóknál egy méltányos havi fix átalánydíjat állapítanak meg.

Horváth elmondta még, hogy semmiképpen nem akarnak erőszakosan fellépni az internetes zenesugárzással szemben: meggyőződésük, hogy a netezők többsége nem szándékos jogsértő, hanem a szabályok ismeretének a hiánya viszi őket például az illegálisan sugárzott zenés rádióadások irányába. Ezért a ProArt arra készül, hogy felvilágosító anyagokat adjon ki, mely tartalmazza a legális internetes rádióadások indításához szükséges információkat is.

Nem újdonság

Maga a bloghoz köthető internetes rádió nem újdonság: az úgynevezett podcasting olyan, szintén a weboldal vagy a blog szerzője által összeválogatott, frissítgetett rádióadás, ami letölthető (például iPodra - innen a nevében szereplő "pod" is). Ilyen adást már több helyütt találni a neten. A vidcasting ennek videós változata, legutóbb a Washington Post egészítette ki ilyesmivel webes mutációját. A Winnerizer-blog adása nem ilyen volt, hanem egy élőben, csak az interneten hallgatható, állandóan ismétlődő blokkból álló adás.

Pécsi Ferenc, a blogokkal s általában a médiával foglalkozó Mediablog szerkesztője megkeresésünkkor valószerűtlennek tartotta, hogy nálunk elharapódzna a jogtiszta internetes magánrádió-adások vagy podcastingok indítása. A bürokratikus engedélyeztetési eljárás nem könnyíti meg a bloggerek dolgát. Elmondta ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban nem csak magánszemélyek használják ki a podcastingban rejlő lehetőségeket, hanem regionális rádióadások is, melyek ilymódon - azaz az interneten - keresztül is terjesztik adásukat.

Pécsi szerint a netes kalózrádióknak még mindig megvan az illegális bája, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy noha az már bebizonyosodott, hogy sokat tudnak jól írni, az élvezetes rádiós, de különösen a videós tartalomszolgáltatáshoz nagyobb gyakorlat kell - még akkor is, ha az csak egy magánszemély ízlésének lenyomataként kerül a webre. Ahhoz, hogy egy érdekes, élvezhető rádió- vagy videoadást indítson valaki, több tudásra és tapasztalatra van szükség, mint egy olvasmányos napló megírásához.

Ingyenzenék gyűjteménye

Noha a Winnerizer-blogot látogatóknak a jövőben vélhetően nélkülözniük kell a sugárzott rádióadást, másutt azért még felbukkan a Miniamp. Ráadásul van olyan blog, mely kifejezetten a szabad felhasználású zenék gyűjtésére szakosodott - az ebből válogatva szerkesztett rádióadásban még a szerzőijog-védők sem találhatnak kivetnivalót.