Jövőre olcsóbb lesz az internet is

Vágólapra másolva!
Noha úgy tűnik, az internetszolgáltatók némelyike nincs képben a jövőre érvényes forgalmi adó változással kapcsolatban, ugyanis több helyen 20 helyett 25 százalékkal számolják az áfát, megtudtuk: mindenütt olcsóbb lesz a DSL.
Vágólapra másolva!

Az internetszolgáltatók weboldalain a legváltozatosabb formában tüntetik fel a lakossági előfizetők által fizetendő díjakat. Míg például az Interware nem ad meg bruttó árat, másutt csak a bruttó összeget adják meg, megint másutt (Externet, Enternet) feltüntetik az adózott és az adó nélküli összegeket is. Abban sem egységes az internetszolgáltatók honlapja, hogy a jövő évre érvényes áraknál milyen forgalmi adó tartalommal kalkulálnak: néhol 25, másutt 20 százalék az áfa.

Ezen a héten fogadta el az Országgyűlés a jövő évi általános forgalmi adó módosításáról szóló törvényt, mely szerint az idén 25 százalékos áfa jövőre már csak 20 százalék lesz. Az internetszolgáltatók által meghirdetett idei utolsó ADSL-akcióban - melynek értelmében az, aki idén szerződést köt, csak jövőre kell, hogy havidíjat fizessen - elvileg már a 20 százalékos áfa érvényesül, hiszen erre az évre semmilyen fizetési kötelezettség nem terheli az ügyfelet. Ennek ellenére több internetszolgáltatónál is 25 százalékos áfa szerepel (például eTel, Euroweb, Datanet), míg másoknál (Interware, TVNET) nem derül ki az adó pontos mértéke).

Mindenhol csökkentik

Körkérdésünkből megtudtuk: valamennyi internetszolgáltatónál jövőre a 20 százalékos áfával kalkulálnak majd. Ez független a kiírt ártól, sőt, attól is, hogy a most kötött ADSL-ről van-e szó, vagy egy évekkel ezelőtt előfizetett bármilyen más szerződésről. Az áfa mérséklése ugyanis az internetdíjakban is 4 százalékos csökkenést eredményez. Aki tehát olyan szolgáltatóval kötött szerződést, amelyik 25 százaléknyi áfával kalkulált, az a szerződésben szereplő bruttó ár 96 százalékát fizeti majd januártól. Aki olyan szolgáltatót talált, aki 20 százalékos áfával ajánlgatta előfizetését, az értelemszerűen már nem számíthat áfacsökkentésre.

A szolgáltatók közül volt olyan, amelyiknek a képviselője arra hivatkozott: ügyvédeik tanácsára tüntették fel a 25 százalékos adótartamot, mivel idén még ez érvényes. Ám valamennyi vállalkozás egyértelműen úgy nyilatkozott: jövőre már a 20 százalékkal kalkulálnak. Ugyanakkor arról nincs hír, hogy lesz-e januártól áremelés, s ha igen, milyen mértékben. Mindenesetre a most megkötött, hűségszerződéses csomagok esetében legfeljebb az áfatartam változhat, a nettó ár nem.