Érkezik a 27 gigabájt kapacitású DVD

Vágólapra másolva!
A Sony a jövő hónapban kezdi árulni kéklézeres DVD-rekorderét. Az új technológia segítségével egyetlen DVD-re akár 27 gigabájtnyi információ is felzsúfolható.
Vágólapra másolva!

A formátum lényege a kis hullámhosszú kéklézeres technológia, ahol a sugár kisebb felületen érintkezik a lemezzel, így az adott méretű - 12 centiméter átmérőjű - korongra nagyobb mennyiségű adat fér. A technológiát a Sony, a Matsushita, a Hitachi, a Philips, az LG, a Samsung, a Sharp, a Thomson és a Pioneer konzorciuma ("Blu-Ray") dolgozta ki. A jelenlegi vöröslézeres technológia használatával egy korong egy oldalára maximum 4,7 gigabájt adat vihető fel, az új eljárással a felső határ 27 gigabájt.

A Sony közleménye szerint az első, kéklézert használó DVD-író április 10-én kerül a japán piacra mintegy 860 ezer forintnak megfelelő áron, a készülék további megjelenési dátumai egyelőre nem ismeretesek. A Sony új terméke a DVD-R és DVD-RW formátumokat támogatja, ellenben nem kompatíbilis a DVD+RW, valamint a DVD-RAM eljárásokkal. Szintén áprilisban érkeznek a Sony első, Blu-Ray-kompatíbilis, nagy kapacitású DVD-korongjai, ezek is igen borsos, 7000 forintot is meghaladó áron lesznek kaphatók.

Az eddigi DVD-formátumoknál megszokott különbségek az új technológiák kidolgozása során is megmaradni látszanak: a Toshiba és a NEC a tavalyi évben jelentették be, hogy saját kéklézeres formátumot dolgoznak ki, mely bár az új eljárást használja, nem lesz kompatibilis a Blu-Rayjel.