Minolta Dimage X20: fürge apróság

Vágólapra másolva!
A Dimage X sorozat legújabb tagja könnyen használható, barátságos digikamera, mely kategóriájához képest jó minőségű képeket készít, és nem utolsósorban olcsó is.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A Minolta Dimage X megjelenésekor igencsak nagy feltűnést keltett, hiszen az objektívet a gyár mérnökei a gépben függőlegesen helyezték el, a gép előlapján található frontlencsén át érkező fényt egy prizma juttatja a többi lencsén keresztül a CCD-re. A periszkóphoz hasonló elrendezés a sorozat többi tagjánál, így az X20-nál is megmaradt.

Ennek két nagy előnye van: a kamera valóban kis helyen elfér, hiszen még bekapcsolt állapotban sem emelkedik ki belőle az objektív, ráadásul mivel az objektívet bekapcsoláskor nem kell a gépnek kitolnia, sokkal hamarabb képes az első képet elkészíteni, mint hagyományos felépítésű társai. Az X20 tervezésekor valószínűleg a Minolta egy olcsó gépet akart alkotni, ennek érdekében az új modell műanyag tokozást kapott, és az érzékelő felbontása is csak 2 megapixel. A kamera kezelése is egyszerűbb lett az elődökhöz képest, így bárki képes használni azt.

A Dimage X20-ban egy 2 millió képpont felbontású CCD lapka rögzíti a képeket, melyek felbontása maximum 1600 x 1200 pixel lehet, ebből még egészen jó papírkép készíthető 10 x 15 centiméteres méretig. A képek JPEG (Exif 2.2) formátumban kerülnek a SecureDigital (vagy MultMediaCard) memóriakártyára. A tömörítés foka három fokozatban szabályozható. A különleges elforgatott objektív átfogása 37-111 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva), induló fényereje rendre F2,8-3,7. Az objektív közelpontja 10 cm minden a teljes zoomtartományban, így makrózáshoz is igen jól használható. A kis méret miatt nincs optikai kereső, így kizárólag az 1,6 collos TFT LCD használható a képkivágás beállításához.

Forrás: [origo]A leghosszabb záridő 4, a legrövidebb 1/1000 másodperc. A gép teljesen automata, így az expozíciós értékeket nem tudjuk módosítani, bár expozíció-korrekcióra van lehetőség. A CCD érzékenysége ISO 64 / 100 / 200 / 400 értékekre állítható be kézzel, míg az automatika ISO 64-200 közti értékeket állít be az aktuális fényviszonyoknak megfelelően. A fehéregyensúly sajnos méréssel nem beállítható, így csak az automatikát vagy az előre definiált értékeket alkalmazhatjuk. A beépített vaku természetesen használható vörösszem-hatás csökkentő, valamint derítő, második redőnyre szinkronizált stb. üzemmódokban is. Ahogy az ma elvárható, az X20-van is számos tematikus felvételi programot találunk: önarckép, portré, önkioldó, sorozat, mozgókép és hang. Érdekes lehetőség, hogy egy már a kártyán levő képre egy másik kis képet fotózhatunk rá (Image Pasting).

Számítógéphez USB porton keresztül köthetjük a kamerát, és ehhez külön kezelőprogram sem szükséges, ha nem túl régi operációs rendszert használunk. Az üzemeltetéshez 2 db AA ceruzaelem szükséges. Természetesen célszerűbb NiMH akkumulátort használni alkáli elemek helyett, és hosszabb útra indulva több készletet is magunkkal vinni.