SuSE: mégis szárnyal a kaméleon

Vágólapra másolva!
Több sikertelen kísérlet után, valahogyan személyes kihívássá vált számomra, hogy feltelepítsem gépemre a SuSE utolsó, 8.2-es rendszerét, amely valamilyen titokzatos okból eddigi próbálkozásaim alkalmával egyszerűen kikapcsolta a gépemet. Most telepítés előtt átnéztem az alaplapot, kisütöttem a CMOS-t, a memóriát átraktam másik bankba, de ezek inkább olyan babonás rituálék.
Vágólapra másolva!

Nem vagyok "profi" a témában, nem is az a célja próbálkozásaimnak: fejembe vettem, hogy átlag felhasználóként használni fogom a nyílt forráskódú rendszert. Hajnali két óra elmúlt, két üveg sör társaságában, vagy ünneplés-, vagy bánatlevezetéshez kezembe vettem a DVD-t, amelyről azt gyanítottam, hogy hibás lehet, mert más magyarázatot nem tudtam arra, hogy miért kapcsol ki a gépem a rendszer feltelepítésekor, éppen akkor, amikor már 37%-át felrakta, amikor éppen a fontokkal bíbelődik.

Tehát csillagidő, vagyis inkább egy kicsit csillagos volt a hajnali ég, amikor elindítottam a gépet, DVD-meghajtójába behelyezve a SuSE 8.2-es varázslatot. Kék alapon szürke kaméleon nézett rám, még nem egészen biztatóan, de az éjszaka csak neki volt szentelve.

Nyelvkiválasztás: magyar. OK. Telepítési mód választása: új telepítés.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Eddig már többször eljutottam, mondhatni profi módon jelöltem ki a lehetőséget. Rövid tétovázás után ott áll a képernyőn a telepítési ajánlat, mit, mire, mennyit és hová. Elővigyázatosságból csak az alaprendszert, vagyis az ajánlott alaprendszert, amely már magában is egy komplett rendszert képez, hagytam kijelölve feltelepítésre. Biztos, ami biztos.

Változik a szín: az eddigi kékes árnyalatok között egy megnyugtató színű zöld ablak nyílik. Pedig ennek az ablaknak legalább pirosnak - ha lehet, annak is az égőpirosabb fajtájából - kéne lennie, mivel itt dől el minden: az "Igen, telepítés!!!" gombra kattintva beindul egy viszonylag rövid evolúciós folyamat, amely előbb megsemmisít, kegyetlenül leformázza a lemezt, majd életet teremt, új rendszert telepít, ha nem áll meg 37%-on.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A három felkiáltójeles gomb lenyomása után ismét kékre változott a felület, és megkezdődött a kiválasztott rendszer telepítése. Sorra megjelentek - magyarázattal - a feltelepítendő programok. Jó negyed óra múlva kezdődik az igazi izgalom: a felmásolt programok telepítése. Egész gyorsan eljutott 37%-ig, betűkészlet- feltelepítés.

Kinn az ablak alatt egy álmatlan sárgarigó elkezdte korai nótáját. Több lélegzetvételnyi szünet után, még mindig 37%, ilyenkor "szokta" kikapcsolni a gépet.

A sör még nem tudja, milyen okból fogy el, de nem fogja megérni a reggelt.

Hirtelen 50%-ra ugrik a telepítés fokát mutató oszlop, örömünnep lesz! Most már szinte rutinos dolgok jönnek: rendszergazda jelszava. OK. Felhasználó létrehozása, az sem zavar, hogy a keresztnév helyett is vezetéknevet kér a rendszer. Beírtam ide is, oda is, és az ajánlott jelszó alapján máris kiderült, hogy a legfelső sorba, mint eddig is, kell beírni a keresztnevet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hálózati beállítások, DSL-kapcsolat, tesztelés - hát persze, hogy tesztelés, az a célom. Sikerült. Online frissítés? Persze, ma mindent lehet. Frissítőcsomag letöltődik, majd települ ? így kell ennek lennie!

Első indítás: alapból a KDE indul, és nem hagy belépni! Rossz a jelszó. Néhány próbálkozás után derül ki, hogy a billentyűzet angolra van állítva, annak ellenére, hogy a telepítéskor a magyart jelöltem ki. Mindegy, az angol beosztáson is megtaláltam a jelszavam, így nincs több akadálya a belépésnek.

Röviddel hajnali fél három után működik a SuSE. Most már vérszemet kapva, indítom a Yast2 telepítő részét: mindent felrakok, ha lúd, legyen kövér. Fel is megy minden. A többi már rutin. Még annak is, aki még nem találkozott Linuxszal. Persze nem árt, ha elővesszük a csomagban lapuló két könyvet, mivel vannak dolgok, amelyeket egyszerűen el kell olvasni és úgy alkalmazni. Magam sem vagyok Linux-guru. Eddig három disztribúció lapul a szekrényemben, a 7.3-as, a 8.1-es, és most a 8.2-es SuSE. Most már jöhet a sör, a többi már ehhez képest könnyű.

A többit a legközelebbi disztribúciónál.

[josh]

(A cikk, a képek teljes egészében a telepített SuSE Linux 8.2-es csomagjában található nyílt forráskódú programokkal készültek.)