A sütőben sült túrófánk receptjéért mindenki oda volt

túrófánk
Vágólapra másolva!
A múlt hét legzseniálisabb receptje a sütőben sült túrófánk volt. Itthon mindenki imádja a fánkot, ám elkészíteni senki sem akarja. Olajszag a konyhában, ácsorgás a gáztűzhely előtt - ugyan ki vágyik erre? Ez a recept azonban megspórolja nekünk az időt és a kellemetlen szagokat is. Talán ezért volt ez az olvasók kedvence a múlt héten. Készítettünk továbbá hamburgerbucit, Jamie Oliver vegetáriánus quesadilláját, finom madártejet és édes túrós batyut is. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Túrófánk sütőben, kellemetlen olajszag nélkül

Ez a túrófánk biztosan sok szívet elrabol majd, és nem csak azért, mert finom. Mindössze fél óra alatt megvagyunk vele, ráadásul a lakás sem lesz tele olajszaggal. A fánksütést általában mindig szellőztetés követi – hiába megy a páraelszívó. Most azonban csak bekapcsoljuk a sütőt, így nem lesz olajszag a lakásban, ráadásul nem kell a tűzhely előtt sem állnunk, és arra várni, hogy kisüljenek a túrófánkok.

Bemutatják Japánban a magyar szilvalekvárt

Több magyar termék közül választották ki a magyar szilvalekvárt Japánban, így nem sokára a szigetország lakói is megismerhetik a hazai ízeket. A forgalmazó bízik benne, hogy a japán térnyerést követően más, távol-keleti országok érdeklődését is felkeltheti a szatmári szilva - áll a cég közleményében.

Forrás: Shutterstock

A Foodex Japán élelmiszeripari kiállításon még 2019-ben mutatták be. Ezután közel egyéves tárgyalássorozat következett: egy magyar séf utazott Japánba, aki különböző ételeket készített hazai alapanyagokból – így esett a választás végül a szatmári szilvalekvárra.

Péksütemények otthon: enyhén édes, puha hamburger buci

A tökéletes hamburger titka az alapanyagokban rejlik. Ide tartozik a húspogácsa és a buci minősége is: a legjobb, amit tehetünk, ha otthon készítjük el – mindkettőt. Én úgy gondolom, hogy a buci és a húspogácsa adja a hamburger lelkét, a többi alapanyag csak – ha mondhatom így – hab a tortán. Persze házi fűszeres sajttal és a kertből származó, karamellizált hagymával még mindig dobhatunk az étel értékén.

Miért tartják szuperételnek a pinto babot?

A babok a hüvelyesek rendjébe tartoznak, olcsó és könnyen elkészíthető alapanyagok a konyhában. Fogyasztásukkal számos egészségügyi előnyhöz juthatunk, nem véletlenül a kiegyensúlyozott táplálkozás szerves részei. Antioxidánsokban és számos más tápanyagban gazdagok.

Forrás: Shutterstock

Több fajtája is létezik, mi most azonban a pinto babra helyeztük a fókuszunkat. Nevét a spanyol frijol pintóról kapta, amely festett babot jelent. Kissé földes, szinte diós íze van, sós ételek és desszertek alapanyaga is lehet.

Allergiát válthat ki a tücsökevés

Akik a kagyló- és rákfélékre allergiásak, azoknál a tücsökből készült ételek is kiváltják a betegséget egy új ausztrál kutatás szerint.

Mit együnk, hogy tovább maradjunk jóllakottak?

Vannak napok, amikor több energiára van szükségünk, mint máskor. Talán épp egy vizsga, hosszú megbeszélés vagy prezentáció előtt állunk. De az is lehet, hogy tudjuk, hosszú nap vár ránk, és sajnos csak kevés időnk marad mindenre.

Forrás: Shutterstock

Ezeken a napokon érdemes körültekintően megválasztani az ételeket, amelyeket elfogyasztunk. Ugyanis vannak olyan alapanyagok, amelyek gyorsan, míg mások lassabban ürülnek ki a szervezetünkből. Most azokat gyűjtöttük össze, amelyek elfogyasztása után tovább érezzük magunkat jóllakottnak és energikusnak.

Ha húsmentesen étkezik, erre mindenképp figyeljen

Amennyiben el szeretnénk hagyni a húst az étrendünkből, netán megfogadtuk, hogy kevesebbet eszünk belőle, egy valamire nagyon oda kell figyelnünk. A változatos étkezésre, amely kellő mennyiségű növényi eredetű fehérjeforrást tartalmaz. Ne hagyjuk egyoldalúvá válni a táplálkozást, figyeljünk oda a felhasznált alapanyagokra, és építsük be a fehérjeforrásokat is az étrendünkbe.

Péksütemények otthon: édes túrós batyu

A nagymamák aztán tudják, hogyan vegyék le a lábukról a családot. Isteni fogások, desszertek születnek a kezük alatt szeretettel. Talán épp ettől olyan finomak. Nemcsak a több évtizedes tapasztalatukat, hanem a szeretetüket és gondoskodásukat is beleteszik.

Forrás: Táfelspicc

Lehet, hogy ezt időbe telik ellesni tőlük, ám itt ez a túrós batyu recept, amivel gyakorolhatunk. Egy nagymama átadta tudását, ami az elkészítési módot illeti, ám az érzések batyuba sütését már nekünk kell kitapasztalnunk.

Egyszerű és olcsó: csicseriborsó-krémleves ebédre

A csicseriborsóról sokaknak még mindig a humusz jut az eszükbe, pedig valójában sokoldalúbb alapanyag, mint hinnénk. Épp ezt a sokoldalúságát tapasztalhatjuk meg, ha elkészítjük ezt a krémlevest. Olcsó, egyszerű, gyorsan megvagyunk vele, ráadásul egy egészséges, tápanyagokban gazdag fogás kerül az asztalra.

Újhullámos bundáskenyér, ha unja a hagyományosat

Emlékszem, gyerekként mennyire szerettem azokat a reggeleket, amikor a sülő bundáskenyér illata beszökött a szobába. Felnőttként még mindig imádom ezt a reggeli fogást, ám az olajszagot a konyhában már kevésbé.

Forrás: Shutterstock

Az újhullámos bundáskenyér szerencsére a sütőben készül, így nemcsak az olajszagot spóroljuk meg, de még a tűzhely előtt való rostokolást is. Ráadásul így még finomabb!

Egyszerű konyhai tippek: friss petrezselyem a fagyasztóból

A friss petrezselyemzöld aranyat ér a konyhában. Igen ám, csakhogy sokszor sajnos nem jutunk hozzá, hiába szeretnénk. Szerencsére ezzel a könnyű konyhai trükkel mindig lesz friss petrezselyem a fagyasztóban.

Így spóroljunk időt és energiát a főzéssel

A karantén alatt különösen nagy fejtörést okozhat a családoknak a mindennapos sütés-főzés, hiszen a digitális oktatás miatt sok gyermek kiesett a központi étkeztetésből. Minden nap főzni nagyon macerás és időigényes, arról nem is beszélve, hogy komolyabb tervezést igényel, és hamar kifogyhatunk az ötletekből.

Forrás: Gorenje

Sokan esküsznek a rendelésre, az azonban hosszú távon sem a pénztárcákat, sem a környezetet nem kíméli. A Gorenje összegyűjtött 4+1 praktikus tanácsot és ötletet a mindennapos otthoni étkezés könnyebbé tételére, hogy a maximumot hozzuk ki a főzésből.

Ezt javasolja a dietetikus, ha erősítenénk az immunrendszerünket

A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket – hívta fel a figyelmet Somogyi Kovács Anita dietetikus az M1 aktuális csatornán.

Az 5 legjobb tojáshelyettesítő a vegánok szerint

A tojás egy fontos alapanyag a mindennapokban a sütemények és a péksütemények készítése során. Ám a vegánok, illetve a tojásérzékenyek étrendjében sajnos nincs helye.

Forrás: Shutterstock

Szerencsére manapság rengeteg fantasztikus tojáspótló áll a rendelkezésünkre, amelyeket akkor is felhasználhatunk, ha épp csak arról van szó, hogy elfogyott otthon a tojás. Mutatjuk, melyek ezek és milyen arányban helyettesítse.

Így főzzük majd a levest a nem is annyira távoli jövőben?

Figyelemmel kísértük az bomba-trend minden percét. Forró csokoládés bombákkal kezdődött, amelyek krémes finomsággá változtattak egy bögre tejet. Ezt követték a teabombák, amelyek igazi műalkotások voltak a pohárban. És bár a borbombákat is meglepetten fogadtuk, a húslevesbombák hallatán már tényleg a homlokunk közepéig szalad a szemöldökünk. Ez lesz az ételkészítés jövője?

8 tipp, hogyan fogyasszunk kevesebb húst

Függetlenül attól, hogy az állati eredetű fehérjeforrások fogyasztását akarja csökkenteni, vagy a növényi alapanyagokat akarja növelni étrendjében, ezek a tippek a segítségére lesznek.

Forrás: Shutterstock

Bárhogy is, az étkezési szokások megváltoztatása néha nehézkesen megy. Az ötlet megfoganása után azt érezhetjük, hogy: oké, de hol kezdjem? Ehhez ad segítséget ez a felsorolás.

Grapefruitból nyert vitalitás: 10 ok, amiért érdemes fogyasztani

A narancs mellett a grapefruit a másik legnépszerűbb citrusféle. Édes és keserű jegyeket egyaránt hordoz magában, és számos tápanyag található meg benne. Összeszedtük azokat az érveket, amelyek a grapefruit-fogyasztás mellett szólnak. Ráadásul receptötleteket is hoztunk. A grapefruit nemcsak a friss saláták kedvelt alapanyaga lehet – ennél jóval sokoldalúbb.

Ünnepeljük mogyorókrémes fánkkal a farsangi időszakot

Ez a mogyorókrémes fánk egyszerűen isteni! Az egész család imádta, amikor elkészítettem nekik. Olyan gyorsan elfogyott, hogy felocsúdni is alig volt időm, már készíthettem a következő adagot. Bár idő és munka van vele, valójában megéri a fáradozást. Nem telhet el úgy a farsangi időszak, hogy nem próbálta ki ezt a receptet!

Készítse el Jamie Oliver vegetáriánus quesadilláját!

Könnyű túlbecsülni a friss zöldségek mennyiségét a bevásárlás során, így végül nagy részük a hűtőben megy tönkre. Ez nem jó sem a bolygónknak, sem a pénztárcánknak. Ezért örülünk minden olyan receptnek, amellyel felhasználhatjuk a megmaradt zöldségeket. Jamie Oliver quesadillái is ilyenek.

Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt?

Nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság – jelenthetjük ki a borral kapcsolatban, hiszen néhány korty kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Most az is kiderült, hogy bizonyos borok a diétánkba is könnyen beilleszthetők. De vajon melyek ezek? A Bajor Borház elárulja.

Forrás: Shutterstock

Isteni finom madártej kevesebb mint egy óra alatt

Valljuk be: a madártej olyannyira örök klasszikus, hogy egyetlen újhullámos desszert sem tudja letaszítani a trónjáról. Édes és krémes finomság, amely nemcsak a gyerekek, de még a felnőttek szívét is elrabolja. Nézzük meg, hogyan készül a francia eredetű desszert kevesebb mint egy óra alatt!

Itt egy hagymás-mézes szirup megfázás ellen

A hagymát és a mézet külön-külön már évszázadok óta fogyasztják a megfázás tüneteinek enyhítésére. Nagyszüleink, dédszüleink idejében esküdtek a hagyma és a fokhagyma bámulatos erejére és tulajdonságaira. Ezt fogjuk kihasználni mi is a szirup elkészítése és fogyasztása során.

Forrás: Indlovu Gin Facebook

Íme a prémium kategóriás gin, amely desztillált elefántürülékből készült

Nehéz elhinni, hogy az elefántürülék lehet egy prémium kategóriás szesz fő összetevője, mégis igaz. A dél-afrikai gin Indlovu megalkotása két botanikus nevéhez kötődik.

Így lesz puha és gusztusos az újramelegített rizs

A másnapos rizs kissé szikkadt, nem olyan finom és puha, mint frissen. Azt gondolhatnánk, hogy ebbe muszáj beletörődnünk, pedig nem. Ugyanis van egy trükk, amellyel még az újramelegített rizs is finom puha lesz.