Creme du barry: a krémes karfiolleves

karfiolkrémleves
Vágólapra másolva!
A creme du barry valójában karfiolkrémlevest takar. Különlegessége, hogy gyorsan elkészíthető, ráadásul annyira krémes, hogy lágyan simogatja az ízlelőbimbóinkat. A francia leves hamar a kedvencünkké válik.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Creme du barry

Hozzávalók:

  • 1 nagy karfiol, apróra vágva
  • 1 nagy burgonya, hámozva, apróra vágva
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 25 g vaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1,2 l zöldségleves alaplé vagy víz
  • 600 ml magas zsírtartalmú tej
  • 142 ml tejszín
  • 250 g gomba
  • 1-2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma

Elkészítés:

Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, tegyük bele az olaj felét, valamint a karfiolt, a burgonyát és a hagymát.
Fedjük le, és pirítsuk alkalmanként megkeverve 10 percig.
Öntsük bele az alaplevet vagy a vizet, forraljuk fel, majd keverjük bele a tejet is, és újra forraljuk fel.
Sózzuk borsozzuk ízlés szerint, majd keverjük bele a tejszínt is.
Dolgozzuk össze egy botmixerrel vagy egy turmixgépben.
Ha azt szeretnénk, hogy még krémesebb legyen, nyomkodjuk át kanállal egy kislyukú szűrőn.
Melegítsük fel a fennmaradó olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg rajta a gombát.
Tálaljuk a levest a pirított gombával és a metélőhagymával.