Kurkuma: az ősi szuperfűszer páratlan gyógyhatásai

kurkuma
Vágólapra másolva!
Sokak szerint a kurkuma az egyik leghatékonyabb gyógynövény, ami valaha létezett. Ez az állítás nem megalapozatlan, hiszen az ősi szuperfűszert Indiában már évezredek óta használják nemcsak egzotikus íze, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is.
Vágólapra másolva!

Hihetetlen egészségügyi előnyeit még a mai napig is kutatják, sőt a kurkuma a modern tudományok egyik legjobban tanulmányozott növényévé vált. Egészségre gyakorolt hatását újra és újra tudományos bizonyítékokkal támasztják alá,

külön tekintettel a leghíresebb vegyületére, a kurkuminra.

A kurkumin a kurkuma elsődleges hatóanyaga, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek képesek leküzdeni az oxidatív stressz okozta káros hatásokat és hozzájárulnak az egészséghez.

A kurkuma csökkenti az ingerlékenységet Forrás: shutterstock

A kurkuma sokkal több, mint egy fűszer

Noha szívesen fűszerezünk vele például curryt vagy más fogásokat, a kurkuma sokkal több, mint egy fűszer. Hiszen elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz,

mint a cink, a vas, a kalcium, a kálium, a mangán, a foszfor, a kurkuminoidok, valamint a B-, a B2-, a B3- és a C-vitamin.

Ezen felül számos kozmetikai termékben is megtalálható, hiszen ragyogóvá varázsolhatja a bőrt. Belsőleg támogatja a csontok és ízületek egészségét, valamint hozzájárul a fogyáshoz is, ha az egészséges étrendet testmozgás is kíséri. Ugyanis támogatja az egészséges emésztést és anyagcserét.

Sőt, hatással van a koleszterinszintre, természetes méregtelenítő, így segíti a méreganyagok távozását a szervezetből, illetve befolyásolja a hangulatot is: csökkenti az ingerlékenységet.

Kurkuma a konyhában

Fogyaszthatjuk fűszerként curryhez, a Worchester-szószhoz vagy rizshez keverve, megszínezhetjük vele a leveseket és a palacsintát, magából a gyökérből készíthetünk teát.

Az indiai konyha egyik elengedhetetlen fűszere.

Jól illik továbbá a halakhoz, a babhoz, a lencséhez és a csirkéhez, de akár desszertek alapanyaga is lehet.

Forrás: Shutterstock

Libanoni kurkumás sütemény

Hozzávalók:

  • 3 csésze finomliszt
  • 1 csésze rétesliszt
  • 2 csésze cukor
  • 2 teáskanál kurkumapor
  • 2 és ½ teáskanál sütőpor
  • 1 csésze növényi olaj
  • 1 és ½ csésze tej
  • 1 maroknyi fenyőmag vagy mandula
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Kenjünk ki egy kenyértepsit olajjal.
Keverjük össze egy tálban a liszteket, a sütőport, a cukrot és a kurkumát egy csipet sóval.
Adjuk hozzá az olajat és a tejet. Keverjük, míg homogén tésztát kapunk.
Öntsük a tésztát a tepsibe és díszítsük fenyőmaggal vagy mandulával.
Süssük 176 fokon 30-40 percig.
Tálaljuk egy csésze teával vagy kávéval.