Így kell megmosni a gyümölcsöket, hogy ne maradjanak szennyezettek

food styling
A gyümölcsökön a foltokat rúzzsal fedik el
Vágólapra másolva!
A téma, hogy pontosan hogyan kell megmosni a zöldségeket és a gyümölcsöket, vitatott. Vannak, akik úgy gondolják, hogy elegendő, ha folyó víz alatt átöblítik, míg mások szerint ez nem elég, mert nem hozza le a szennyeződéseket, a viaszt és a vegyi anyagokat. Tehát egy dolog világos: mindig meg kell mosnunk a boltban vagy a piacon vásárolt zöldséget és gyümölcsöt, hiszen nem tudhatjuk, milyen utat tettek meg odáig. Az azonban tisztázatlan, hogyan kell helyesen csinálni.
Vágólapra másolva!

Miért kell mindig megmosni őket?

Először is azért, mert sok szennyeződés rakódik le rájuk, mielőtt az asztalunkra kerülnének. A szennyeződéseket pedig senki nem szereti. És akkor a vegyi anyagokról, amelyeket a héjukra permeteznek, még nem is beszéltünk!

Karina Heinrich táplálkozási szakértő szerint azért kell olyan körültekintően lesúrolni a héjat, mert így védhetjük meg magunkat a különböző megbetegedésektől.

Felmérések szerint ugyanis évente 48 millió ember szenved a szennyezett élelmiszerek miatt.

– mondja.

A legjobb, ha az elfogyasztása vagy a felhasználása előtt mossuk meg az alapanyagokat. Ha korábban tesszük meg, tökéletes nedves élőhelyet biztosítunk a baktériumoknak. Arról nem beszélve, hogy így hamarabb is mennek tönkre.

Ha szódabikarbónát adunk a vízhez, alaposon el tudjuk távolítani a növényvédőszer-maradékokat Forrás: Shutterstock

Hogyan mossuk meg őket?

A szakértő szerint nem elegendő folyó víz alatt csupán átöblíteni. Sőt, érdemes előbb jó alaposan megmosni a kezünket szappannal, hogy a mikrobák ne kerüljenek át a kezünkről a gyümölcsre. Azután nyissuk meg a csapot,

és hideg, folyó víz alatt dörzsöljük át jól a kezünkkel a külsejét.

Azoknál a gyümölcsöknél vagy zöldségeknél, amelyeknek kemény a héja, nyugodtan használhatunk kefét.

– magyarázza a szakértő.

Töltsünk fel egy edényt hideg vízzel, adjunk hozzá 4 evőkanál szódabikarbónát, és áztassuk be 5 percre a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezután folyó víz alatt öblítsük le az oldatot, majd dörzsöljük át és töröljük szárazra a gyümölcsöt.