6 egészségügyi előny, amelyért érdemes rendszeresen répát enni

répa
Vágólapra másolva!
Gyerekként folyton azt hallottuk, hogy együk meg a répát, mert így fogunk megtanulni fütyülni. Ám a szüleink azt bezzeg nem mondták el, hogy az említett zöldségtől nemcsak a hajunk lesz szép, de még a mosolyunk is ragyogóvá válik.
Vágólapra másolva!

1. Immunrendszer újratöltve!
Mivel a répa számos tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, valamint C-vitamin is bőven van benne, így

növeli az immunrendszer ellenálló képességét.

Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, védőpajzzsal ruházzuk fel magunkat a baktériumokkal szemben.

A benne lévő létfontosságú vitaminok erősebbé és fényesebbé teszik a hajat Forrás: shutterstock.com

2. Egészséges haj, önfeledt mosoly
A narancssárga zöldség egyik legkedveltebb előnye, amelyért leginkább a nők lelkesednek, a hajkoronával kapcsolatos.

A benne lévő létfontosságú vitaminok erősebbé és fényesebbé teszik a hajat, ráadásul a szálak is megvastagodnak.

3. Ragyogó bőr, mint a reklámokban
A béta-karotinnak köszönhetően, amely a répa színét adja, a bőrünk is ragyogóvá és egészségesebbé válik.

4. Harcol a ráncok ellen
A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely rugalmassá teszi a bőrt. Így biztosan letagadhatunk néhány évet a korunkból.

5. A répa még a fogakat is védi
Azon túl, hogy az A-vitaminnak köszönhetően a fogzománcunk is egészséges lesz,

a répa természetes fogkefének is számít.

6. Táplálja a száraz bőrt
A benne lévő káliumnak köszönhető ez a csodás szuperképesség. Érdemes rendszeresen inni sárgarépalevet, hogy a testünk és a bőrünk is hidratált legyen.

Próbáljuk ki a kövvetkező receptet friss répából!

Forrás: Cookie and Kate

Francia répasaláta

Hozzávalók a salátához:

  • 450 g répa, hámozva
  • 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 420 g csicseriborsó

Hozzávalók az öntethez:

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 kiskanál méz
  • 1 kiskanál Dijon-mustár
  • egy csipet őrölt kömény
  • egy csipet só

Elkészítés:

Reszeljük le a répát egy nagylyukú reszelőn.
Adjuk hozzá a csicseriborsót, a petrezselymet és a metélőhagymát.
Keverjük össze egy tálban az öntet hozzávalóit.
Öntsük rá a salátára, és forgassuk jól össze.
Hagyjuk állni 20 percig, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek.