Dél-Afrika pásztorpitéje: a bobotie

Vágólapra másolva!
Az összetevők hosszú listáját látva talán elkerekedik a szemünk, de nem szabad hagyni, hogy mindez kedvünket vegye. A Dél-Afrikai bobotie ugyanis egy olyan étel, amelyet legalább egyszer meg kell kóstolnunk az életben.
Vágólapra másolva!

Bobotie

Hozzávalók:

  • vaj a kikenéshez
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 hagyma, apróra vágva
  • só és fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 babérlevél
  • 1 és ½ teáskanál mustármag
  • 2 teáskanál currypor
  • ½ teáskanál csilipehely
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 és ½ teáskanál garam masala
  • 1 kg darált marha- vagy bárányhús
  • 100 ml almaecet
  • 100 g mandula
  • 120 g mazsola
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 75 g chutney ízlés szerint

Hozzávalók a bobotie tetejére:

  • 3 tojás
  • 500 ml tej
  • 3 babérlevél

Elkészítés:

Kenjünk ki vajjal egy sütőedényt és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Pirítsuk meg a hagymát egy serpenyőben az olaj felén, sózzuk, borsozzuk.
Keverjük hozzá a fokhagymát, a babérleveleket és a többi fűszert.
Főzzük 3-4 percig.
Kaparjuk ki a keveréket egy tálba és tegyük félre.
A maradék olajon pirítsuk meg a húst, sózzuk és borsozzuk.
Amint megpirult, öntsük vissza hozzá a hagymás keveréket, az ecetet, a mandulát és a mazsolát.
Csökkentsük a hőt és főzzük pár percig.
Keverjük hozzá a zsemlemorzsát, a chutney-t, és keverjük jól át.
Öntsük az egészet a sütőedénybe.
A feltéthez keverjük össze a tojást és a tejet, majd öntsük rá a húsra.
Szórjuk meg babérlevelekkel és süssük 30-35 percig.
Tálaljuk barna rizzsel vagy vegyes zöldségekkel.