Miért számít csoda alapanyagnak a méz?

méz
Vágólapra másolva!
A méz a cukor természetesebb alternatívája, az ókori civilizációk gyógyításra is használták. Elsősorban fertőzött sebeket, gyomor- és bélproblémákat, illetve májproblémákat kezeltek vele. Manapság már azt is tudjuk, hogy fitotápanyagokban gazdag, gyulladásgátló és antioxidánsokat is tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Közel 20 000 különböző méhfaj létezik, ám ennek a számnak a mézkészítő méhek csupán kis mennyiségét teszik ki. Ez az Apis mellifera Linnaeus, vagy házi méh, illetve nyugati mézelő méh néven is ismert. Ez a faj az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható. Nemcsak a méz előállításáról ismert, hanem arról is, hogy viasz segítségével fészket épít a kolónia számára.

A méz egy tápláló, édes finomság, amelyet a méheknek köszönhetünk.

Színe a készítéséhez használt virágnektártól függ; a különböző színű méz különböző tulajdonságokkal rendelkezik. A sötétebb ízesebb és magasabb benne az antioxidánstartalom, míg a világosabb enyhébb aromájú és alacsonyabb az antioxidánstartalma.

A méz gyakran válik hamisítás áldozatává Forrás: Shutterstock

Rengeteg felhasználási módja és egészségügyi előnye miatt a méz igen népszerű élelmiszer, ugyanakkor gyakran válik hamisítás áldozatává. A természetes összetételének vizsgálatát számos szakember állította már kutatása középpontjába.

A Journal of Natural Products kiadványban közzétett tanulmány szerint a Cseh Köztársaság kutatói fehérjék jelenlétét azonosították a mézben.

A fehérjemennyiség mézenként eltérő lehet, a kis mennyiségben való jelenléte megnehezíti az azonosításukat.

A cseh kutatók proteomkutatás segítségével vizsgáltak meg 13-féle mézet.

Azt találták, hogy a mézminták közel azonos arányban tartalmaztak fehérjét. Ezek a fehérjék felelősek a méz antimikrobális tulajdonságaiért. Az antimikrobális azt jelenti, hogy

képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint a baktériumok, a vírusok és a gombák.

Ugyanakkor úgy vélik, hogy további vizsgálatok szükségesek a méz összetételének pontosításához.