Búcsúztassuk az októbert tökös ételekkel

tökpite
Vágólapra másolva!
A halloweent egyre többen – főként fiatalok – ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangoltabbá tesz minket. Ilyenkor egy klassz buli, tökökkel, boszikalapokkal, a témához illő zenével és enni-innivalóval egy kis színt vihet az őszi szürkeségbe.
Vágólapra másolva!

Haláli jó hangulat

A halloween fő színe a feketén és az alvadtvér vörösön kívül a narancssárga. Halloweenkor járassuk a csúcsra ezt a színkombinációt! A korán sötétedés és az őszi lehangolódás ellen is ütős segítség, szóval vessük csak be a színterápiás, frissítő hatását minden téren!

Szerencsére nem kell messzire menni a legjobb ötletekért, hiszen néhány töklámpás, tökpite és sült tök az asztalon máris elég színt visz a konyhába.

Forrás: Fanta

Szellemes otthondíszítés

A faragott tökök tovább bírják, ha az erkélyen/teraszon/kertben hagyjuk őket, de a dísztökök virágállványon, polcon és az asztalon a teríték részeként is kiválóak,

kiegészíthetők őszi termésekkel és gyertyákkal.

Díszítési kedvünk az ajtóra is terjedhet, ajtókoszorút magunk is csinálhatunk szőlő- vagy más hajlékony gallyakból, és kedvünktől függően dekorálhatjuk szárazvirágokkal, mákgubókkal, búzakalásszal és levélindákkal. Ha bulira készülünk, jöhetnek a pókos, boszorkányos, szellemes dekorelemek is!

Tökös ételek

A nagydobosi sütőtök, a hokkaido tök és a kanadai sütőtök is superfoodnak számítanak, úgyhogy bevethetők a téli vitaminraktárak feltöltéséhez is a színterápiás hatásuk mellett.

Igazán sokoldalúak: magukban, levesként, köretként (vagy köretextrásítóként, ha krumplipüréhez keverjük), szendvicskrémként, mártogatósként és sütik alapanyagaként is csodás dolgokat lehet kihozni belőlük.

A kevésbé tökpártiak mással is biztosíthatják a színélményt, akár a kedvenc üdítőjükkel vagy süteményükkel is. A Fanta-szeletet, a sütőtökös pitét vagy sajttortát, esetleg a tökös muffinokat és piskótatekercseket mindenki szereti.

Halloween az üdítőnkön

A témához illeszkedő nasik mellett a hangulatot simán feldobja, ha az italok sem a szokásosak. Gondoljunk a halloween alkalmából, limitáltan kiadott üdítőkre vagy

egyszerűen készítsünk otthon egy jó kis bólét, amit szervírozhatunk egy kifaragott töktálban.

Szóval, aki megadná a módját ennek a pogány, kelta eredetű ünnepnek, számos módon – már jó előre – felkészülhet a mindenszentek előestéjére, október 31-re. A következő receptet például már ma elkészíthetjük, így a hónap utolsó napján már nem ismeretlenül állunk neki a munkának.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Sütőtökös sajttorta

Hozzávalók:

  • 170 Graham-keksz, darálva
  • 2 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál vaj, megolvasztva
  • 450 g krémsajt, meglágyítva
  • 200 g barna cukor
  • 3 tojás
  • 425 g tökpüré (sült tök pürésítve)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 és 1/2 teáskanál tökfűszerkeverék

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Kenjünk ki egy tortaformát vajjal vagy olajjal.
Daráljuk le a Graham-kekszet, majd keverjük össze a vajjal és a cukorral.
Nyomkodjuk a tortaforma aljába.
Süssük 8-10 percig.
Dolgozzuk össze a krémsajtot és a barna cukrot egy tálban. Egyenként, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásokat, majd a tökpürét, a lisztet, a vaníliát és a fűszerkeveréket.
Amikor összeáll, öntsük a tortaformába és simítsuk el a tetejét egy spatulával.
Süssük 50 percig. Kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk bent még 60 percet.
Tegyük a hűtőbe legalább 6 órára, majd tálaljuk tejszínhabbal.