A libaételek lesznek a középpontban a novemberi Füred Gastro fesztiválon

Füred Gastro
Vágólapra másolva!
November második hétvégéjén tizenöt kiváló Balaton-környéki étterem és borászat kínálatával és sokszínű kulturális programmal várja Balatonfüred a vendégeket a Füred Gastro fesztiválra, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában.
Vágólapra másolva!

A Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezésben második alkalommal rendezi meg Balatonfüred városa a Füred Gastro fesztivált, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában. Az ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borok is a Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományát, az újbor első kóstolását kínálják az ínyenceknek a kreatív liba-ételek mellé.

Forrás: Füred Gastro

A fesztiválon közreműködő séfek célja, hogy bemutassák a liba felhasználásának sokszínűségét, ezáltal is népszerűsítsék a fogyasztását. A liba a magyar gasztronómia egyik fő alapanyaga, amely 2012-től hungaricum. Csapody Miklós, a Pannon Gasztro Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy

A kulináris élvezetek mellett látványosságokban sem lesz hiány: a fesztiválon kialakított látványkonyha-színpadon három balatonfüredi étterem főzi-süti majd a liba-különlegességeket, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók.

Forrás: Füred Gastro

A fesztivál színpadi programjainak sorát szombaton 10 órakor a hazai gyerekközönség újdonsült kedvenceinek játékos produkciója indítja. A Belvárosi Betyárok interaktív gyerekkoncertjét 11.30-tól Hangácsi Márton, majd 13 órától a junior Artisjus-díjas énekesnő és dalszerző, Szeder koncertje követi.

Szeder Forrás: Füred Gastro

A kora esti program 17 órától a toplistás slágereiről ismert brit muzsikus Charlie Winston, 18.15-től pedig az olasz nu-jazz formáció csapata, a Gabin lép fel.

Charlie Winston Forrás: Füred Gastro

20.15-kor Spanyolország egyik szuper-produkciója, a Che Sudaka érkezik Balatonfüredre.

A vasárnapi Füred Gastro program 10 órakor a veszprémi Kabóca Bábszínház produkciójával veszi kezdetét, majd 13 órakor a Random Trip produkciója lesz a nagyszínpadon.

Íme a fesztivál beharangozó videója:

A Füred Gastro szakmai partnere a MOL Nagyon Balaton és a Veszprém EKF2023.