Joghurtparfé sütőtökös granolával a világhírű séf receptje alapján

granola, parfé
Vágólapra másolva!
Ha ezt a desszertet megkóstolja, többé nem gondol másra. Tény, hogy nem tartozik az egyszerű, könnyen elkészíthető receptek közé, de garantáltan megéri a fáradozást. Ha kedveskedni akar a szeretteinek, vagy meg akarja hódítani egy férfi szívét, akkor mindenképp ki kell próbálnia.
Vágólapra másolva!
Forrás: Food Network

Juharszirupos joghurtparfé sütőtökös granolával – Bobby Flay receptje

Hozzávalók a sütőtökös granolához:

  • 2 ½ bögre zabpehely*
  • ⅓ bögre tökmag
  • ⅓ bögre feldarabolt pekándió, mandula vagy dió
  • ⅓ bögre sütőtökpüré
  • ⅓ bögre barna cukor
  • ¼ bögre juharszirup
  • 1 evőkanál kukoricaolaj
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • ½ teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • ½ bögre szárított vörös áfonya

*1 bögre = 2,5 dl

Hozzávalók a narancsos áfonyadzsemhez:

  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 bögre narancslé
  • 1 bögre cukor
  • 340 g friss vörös áfonya

Hozzávalók a juharszirupos joghurthoz:

2 ¼ bögre görög joghurt
¼ bögre juharszirup

Hozzávalók a sütőtöksziruphoz:

  • ⅓ bögre sütőtökpüré
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 bögre kristálycukor
  • ½ bögre barna cukor
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje

A granola elkészítése:

A granola elkészítéséhez melegítse elő a sütőt 160°C-ra, béleljen ki egy tepsit sütőpapírral, fújja le olajspray-vel, utána tegye félre. Keverje össze egy tálban a zabpelyhet, a tökmagot és a diót, egy kis lábasban pedig a sütőtökpürét, a cukrot, a juharszirupot, az olajat és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ez utóbbit forralja fel, majd főzze még néhány percig folyamatos keverés mellett. Vegye le a tűzről, és keverje hozzá a vaníliát, végül a diós, tökmagos zabpelyhet is.

Oszlassa el a keveréket a sütőpapírral kibélelt tepsin, azután süsse 20 percig. Egy fakanál segítségével keverje meg, utána süsse további 15-20 percig, míg a granola aranybarna és ropogós lesz. Ha kihűlt, adja hozzá a vörös áfonyát.

A narancsos áfonyadzsem elkészítése:

Keverje össze a narancslevet, a lereszelt héjat, valamint a cukrot egy közepes lábasban. Nagy lángon forralja fel; főzze, míg a cukor elolvad. Adja hozzá az áfonyát, vegye takarékra a lángot, és főzze további 10 percig, míg a keverék besűrűsödik.

A juharszirupos joghurt elkészítése:

Keverje össze a joghurtot és 2 evőkanál juharszirupot. Ha nem elég édes, adjon még hozzá.

A sütőtökös szirup elkészítése:

Melegítse fel a sütőtökpürét és a mézeskalács fűszerkeveréket egy kis lábasban. Főzze körülbelül 3 percig.

Keverje össze a kristály- és a barna cukrot a vízzel egy lábasban, forralja fel, és főzze körülbelül 5 percig alkalmanként megkeverve. Amint besűrűsödik, vegye takarékra a lángot, azután keverje hozzá a fűszeres sütőtökpürét, és főzze további 10 percig. Ne engedje, hogy a szirup felforrjon, különben zavaros lesz. Vegye le a tűzről, és hagyja hűlni 10 percig.

Béleljen ki egy hálós szűrőedényt több réteg lazán szőtt vászonnal, helyezze egy közepes tál fölé, öntse a keveréket a szűrőbe, és hagyja lassan a tálba csepegni. A végén adja hozzá a vaníliát.

A joghurtparfé elkészítése:

Öntsön 1/4 bögre juharszirupos joghurtot a pohár aljára, majd rá 1/4 csészényi granolát, utána ismét 1/4 csésze joghurtot, arra 2 evőkanál narancsos áfonyadzsemet. A tetejére tegyen még egy kevés joghurtot, néhány evőkanál granolát, és locsolja meg sütőtökös sziruppal.