Itt ehet jót a Balatonnál, és ihat jó kávét Budapesten

A „One You" kampány arra sarkallja a felnőtteket, hogy 400 kalóriát fogyasszanak reggelire, és 600 kalóriát ebédre és vacsorára
Vágólapra másolva!
Aranyat ittunk borospohárból, ebédet ettünk kutyatálból, majd felfedeztük Budapest kávézóit, amelyek a világ legjobbjai között szerepelnek. Miután kiittuk a csészénket, megtudtuk, hogy a smoothie üti a kávét, így a zöld az új fekete. A főváros utcáit járva kezünkbe került a legújabb Balatoni Gasztrotérkép, úgyhogy már azt is tudjuk, hol ehetünk jókat idén a magyar Riviéránál. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

A gyümölcs hat névvel: egres, piszke vagy köszméte?

A május végén, illetve június elején beérő fanyar gyümölcs tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kiváló lekvár-, szörp-, illetve szószalapanyag, de akár pite is készülhet belőle. Próbálja ki a következő receptet!

A gyümölcs, ami csökkenti a vérnyomást, és segít a vizsgák előtt

Nemcsak finom, de egészséges is: csökkenti a magas vérnyomást, javítja a vérkeringést és a memóriát, így igazi segítség lehet vizsgaidőszakban, és az időskori demencia is lassítható rendszeres fogyasztásával.

Áfonya: egészségvédő, egészségjavító, gyógyító, gyulladáscsökkentő hatású Forrás: Origo

A fekete áfonya legfontosabb összetevői többek között a flavonoidok, például a kékes-lilás színét adó antociánok. A flavonoidok megkötik a káros szabadgyököket, valamint fokozzák az egyéb étrendi antioxidánsok, így az E- és a C-vitamin élettani hatását is.

Sör a whiskyben

A Glenfiddich az egyik legnépszerűbb skót whisky a világon, itthon is szinte állandó helye van a bárok és a boltok polcain. Az IPA Experiment whisky tételét az utolsó 12 héten olyan tölgyhordóban érlelték, amelyben azelőtt kézműves söröket tartottak.

Tudta ezt a tejről?

Noha a tej és a különböző tejtermékek a mindennapjaink részei, sokan még a legalapvetőbb információkkal sincsenek tisztában. Például, hogy miért játszanak fontos szerepet az egészséges táplálkozásban, vagy mennyi tejet kellene innunk egy nap.

Forrás: Shutterstock

A jelenlegi hazai, átlagosan napi 1,8 dl-es tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés. Egészségünk megőrzése szempontjából az ideális mennyiség fél liter tej, vagy azzal egyenértékű tejtermék lenne.

A magyar sajt jó!

A magyar sajt jó – ezzel a címmel indítottak kampányt a magyar kézműves sajtok népszerűsítésére. Pénteken Budapesten, a Hold utcai piacon magyar bor- és sajtkóstolót tartottak, ahol a bor és a sajt egyedülálló párosításának lehetőségeit mutatták be.

Itt ehet jót idén a Balatonnál

Izgalmas újdonságokkal jelentkezik a Balatoni Gasztrotérkép: mostantól egy kattintással fellelhetjük a fiatal hazai vállalkozók új helyeit, a friss nyitásokat, és persze a már megszokott prémium-vendéglátóhelyeket.

Forrás: Balatoni Gasztrotérkép

A Balatoni Gasztrotérkép Applikáció ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből. A kiadvány bárki számára elérhető a Gasztrotérkép weboldalán, az ingyenes papíralapú térkép pedig több mint 120 kiemelt balatoni és több tucat budapesti turisztikai ponton.

Ezek a legjobb magyar gasztroblogok

Szívesen kóstolna bele más nemzetek konyhájába? Folyton a legegyszerűbb fogások után kutat? Netán gluténmentes ételeket szeretne készíteni, de nem tudja, hol találja a megfelelő recepteket? Mi most megmutatjuk: csokorba szedtük a legjobb magyar gasztroblogokat.

Az étterem, ahol kutyatálban kapja a vacsorát

Evett már olyan helyen, ahol nem egy hagyományos tányéron tálalták ön elé az ebédet? Nem? Pedig bizony vannak olyan éttermek, amelyek szakítottak az eddigi szokásokkal, és újragondolták a tálalási trendeket.

Forrás: Lexington Herald Leader

A We Want Plates egy képekkel teli könyv, amelyben összegyűjtötték a leghihetetlenebb és legkiábrándítóbb tálalásokat. A londoni Dirty Dog's Dinner étteremben például egy kutyatányérból ebédelhetünk meg.

Illegális hal a Pest megyei horgásztóban

A Nébih Állami Halőri Szolgálata az egyik közösségi oldalon figyelt fel arra a posztra, amely szerint egy kapitális tőpontyot illegálisan telepíthettek át egy Pest megyei horgásztóba. A hal eszmei értéke csaknem 1 millió forint a feketepiacon.

Arany a pohárban

Jól szerepeltek a magyar borok a világ legrangosabb és legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awardson, Londonban. A Holdvölgy borászat Vision nevű, 2016-os évjáratú száraz fehér válogatásborát aranyéremmel jutalmazta a zsűri.

Lapozzon tovább a legjobb kávéhelyettesítőkért!