Szemtől szemben Farkas Mihállyal és Vladimirral

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Farkas Vladimir - a fiú

Szájról szájra jár a hír Farkas Mihályt és fiát az ÁVH-sok a börtönben meggyilkolták. Miért: a válasz egyszerű: ne tudjanak beszélni. Ne rántsanak be másokat saját bűnperükbe. Mások szerint Farkasék az ÁVH-sok segítségével megszöktek börtönükből és már valahol nyaralnak. Mi az igazság mindebből?


Mindketten élnek. A mai időben nem könnyen hisz az ember. Így hát meglátogattuk a börtönben Farkasékat. A fogházigazgató fogadott. Azonnal közölte, hogy a börtönben csak elítélt bűnözők tartózkodnak. A forradalom fiatal hősei közül egy sincs letartóztatásban.


Lépteink nyomát messze visszahangozza a fogház vaspadlója. A negyedik emeletnél állapodunk meg. A lépcsőtől balra az első magánzárka. Farkas Vladimir a lakója, félrehúzzák a kukucskálót. Kövér, kopasz fiatalember tart az ablak felé. Ránk tekint: szemében gyűlölet. Ilyennek képzelem izzó szemét, mikor emberek százait kínozta halálra. ÁVH-s tiszt volt. Nemrég még rettegve ejtették ki a nevét. S most nyugtalan. A tárgyalását várja.


MNM Ltsz 2070
Farkas Mihály - az apa

Kettővel balra újabb magánzárka. Farkas Mihályé, a vérengző apáé. Nem kevesebbért és sok-sok más ember pusztulásért. Ő nyugodt. Bordó melegítőjében, svájci sapkával a fején, szemüveggel nem nagyon hasonlít a régi, érdemrendekkel teleaggott Farkas Mihály honvédelmi miniszterre. Új a priccsen. Legnagyobb gondja a könyv, melyet olvas. - Nincs mitől félnem - mondja őreinek -, nem követtem el semmit. - Csak a fia miatt ideges. Joggal.


Nyilvános tárgyalást Farkas Mihály és társai perében - halljuk szerte a városban. Lehetséges ez? Katonai személyek voltak, amikor a bűncselekményeket elkövették. Mit mond erről Molnár Erik, az igazságügyminiszter?


- Sokakat megtéveszt a katonai bíróság elnevezése. Úgy gondolják, ez már annyit jelent, zárt tárgyalás. Pedig nem így van. Valamennyi bíróság munkáját egy törvény szabályozza. A bíróságok saját maguk döntenek arról, hogy nyilvános legyen-e a tárgyalás, avagy nem.


Hangsúlyoznom kell, hogy csupán saját véleményemet mondom. Azt tartanám helyesnek, ha Farkasék bírósági tárgyalása nyilvános lenne. De természetesen erről véglegesen a bíróság dönt.


Az egész magyar nép nyilvános tárgyalást követel. Betekintést akar azokban a szörnyű bűnökbe, amelyeket a párt és a kormány egyes vezetői elkövettek. Jogos követelés!


Nógrádi Gábor

Az MDP PB október 6-án határozott Farkas letartóztatásáról, amit október 12-én foganatosítottak. Október 23. után fővárosszerte elterjedt az a - tévesnek bizonyult - hír, hogy az ÁVH-sok meggyilkolták, nehogy majdani vallomásával másokat is bíróság elé juttasson. 1957-ben hat év börtönbüntetésre ítélték. 1960. április 5-én egyéni kegyelemmel szabadult.