Új városrészek és lakótelepek épülnek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Képes Magyarország:

Épül a Kerepesi úti városnegyed

az idegenforgalom, a közlekedés, s az ország egyes területeinek fejlesztése terén is10 milliárdGyőr, Hatvan, Debrecen, Szolnok, MiskolcZáhony


A dunai és a balatoni kiránduló-forgalmat 8 új személyszállító hajó forgalombahelyezésével javítják meg. Az üdülőhelyek férőhelyeinek száma új üdülők építésével és a meglévők bővítésével mintegy tíz százalékkal fog növekedni. Továbbfejlesztik a mátrai és a balatonmenti üdülőhelyeket, Mátraházán új üdülőszanatóriumot, Mátrafüreden új gyermekotthont, Siófokon kórház-rendelőt, Balatonfüreden szanatóriumot létesítenek.


A magyar táj képét is tovább formálja a második ötéves terv. Az iparilag elmaradt területek iparosítása folytatódik, és az első ötéves terv során létesült új városok és ipari települések tovább fejlődnek. Lényegesen megváltozik a következő öt esztendőben Budapest arca is.

A Fiastyúk utcai új lakótelep építkezése



Mi épül a fővárosban a második ötéves terv során? - Erre a kérdésre kértünk választ Preisich Gábortól, a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat főépítészétől:


- A második ötéves terv irányelvei világosan előírják: Budapestet a második ötéves terv időszakában úgy kell fejleszteni, hogy állandóan javulnak a főváros lakosságának életkörülményei és tovább emelkedjenek kulturális lehetőségei. A második ötéves tervben új ipari üzemeket általában nem telepítenek Budapestre, s fő feladatunk a lakáshelyzet megjavítása. A második ötéves tervben állami eszközökből mintegy 38 000 lakás épül Budapesten, s ehhez még hozzájön magánerőből mintegy 22 000 lakás építése. A célunk az, hogy szép és korszerű új lakótelepeket létesítünk.


- Hol lesznek az új lakótelepek?


- A legnagyobb lakótelep az Üllői út két oldalán a Mária Valéria-telep helyén és az ezt környező üres területeken lesz. Szinte azt lehet mondani, hogy új város épül itt, hiszen csaknem 9000 lakásban mintegy 40 000 ember talál otthont. Már megkezdődött egy új lakótelep építése Zuglóban, az úgynevezett Törökőr vidéken, a Nagy Lajos király útja és a Kerepesi út között. Tervezünk egy másik lakótelepet is, amely a Városliget mögött a Sztálin út folytatásaként s Kacsóh Pongrác út mentén vonul egész Rákos-patakig. Új lakótelep épül a Petőfi-híd budai hídfőjének környékén, a Lágymányoson is. Ezt az építkezést a Schönherz Zoltán utca - Fehérvári út - Hamzsabégi út közötti tömbben már meg is kezdték.

A Csepel déli részén épülő új lakótelep a távolabbi jövőben egészen a sportpályáig fog terjedni. Készülnek Óbudán, a Sztálin-híd budai hídfője környékén épülő lakótelep tervei is. Itt, sajnos, az a probléma, hogy a lakótelep felépítése elég sok régi ház lebontásával járna, márpedig mi a lakáshiányra való tekintettel elsősorban ott építkezünk, ahol a lehető legkevesebb bontást kell végezni. Meg kell még emlékeznünk a Fiastyúk utcai építkezésekről is, amelyet előreláthatólag 1957-ben fejezünk be, s amely tulajdonképpen az első nagyobb modern lakótelep lesz a Budapesten.Ha végiggondoljuk, tulajdonképpen Budapestnek majd minden részén építkezünk. Ez így helyes, mert egyszerre fejlesztjük a város különböző részeit, anélkül, hogy túlságosan elapróznánk munkánkat.