1960-ban: 16 000 villamos háztartási tűzhely, 50 000 porszívógép, 180 000 mosógép

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Szabad Nép)

A második ötéves terv irányelvei alapján öt év alatt több mint háromszorosára növekszik a korszerű villamos háztartási készülékek gyártása. A tervek szerint 1960-ban már 16 000 villamos háztartási tűzhelyet bocsátanak a vásárlók rendelkezésére. Többszörösére növekszik a porszívógépek termelése: öt év múlva

több mint 50 000 ilyen gépet készít egy év alatt az ipar.


Forrás: [origo]

Ebbe a tervbe még csak belenézel, fiam, a legközelebbibe már bele is fogsz szólni... (Ludas Matyi)




Bizonyára tetszéssel fogadják majd a háziasszonyok

az újfajta háztartási villamos tűzhelyet, amelynek sorozatgyártását jövőre kezdik meg. A hőálló, üvegablakos sütővel és három főzőlappal ellátott, jó hatásfokú tűzhely tervezői arra törekedtek, hogy ez a tűzhely kiegészítse a konyhai berendezést és sima formájával jól beleilleszkedjék a konyhai bútorzatba.

A szocialista típusú államokban a központilag, "hároméves terv"-ek, ill. "ötéves terv"-ek formájában irányították a gazdaságot. A tervgazdálkodás figyelmen kívül hagyta a gazdasági élet, a piac törvényszerűségeit, elfojtotta az egyéni kezdeményezést. Túlhajtott formája a tervutasításos rendszer volt, amelyben a politikai utasítások a gazdasági realitásoktól elrugaszkodva irányították a gazdaságot. A népgazdasági terveket az 1947-ben létrehozott Országos Tervhivatal dolgozta ki és bontotta le a gazdasági élet szereplőire. Az egyes tervfeladatokhoz központilag rendelték hozzá a szükségesnek ítélt erőforrásokat. A kötelező teljesítés közben raktárszámra termelték az eladhatatlan áruk tömegét. A végeredmény a gazdasági élet elbürokratizálódása, mindenre kiterjedő válsága és a lakosság általános elszegényedése volt.