Felfordulást hozott az NBA-be a korábban soha nem használt szabály

Charlotte Hornets v New York Knicks GettyImageRank2 Head Basketball - Sport USA New York City Defending - Sport Madison Square Garden New York Knicks Photography Charlotte Hornets NBA NBA Pro Basketball 12 30s Second Half - Sport Match - Sport Julius Rand
NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 28: Julius Randle #30 of the New York Knicks heads for the net as Leaky Black #12 of the Charlotte Hornets defends during the second half of an NBA In-Season Tournament game at Madison Square Garden on November 28, 2023 in New York City. The New York Knicks defeated the Charlotte Hornets 115-91.NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Elsa/Getty Images/AFP (Photo by ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A negyedik mérkőzéseket is lejátszották, így véget ért az újonnan bevezetett szezonközi minibajnokság alapszakasza az NBA-ben, a végeredmény pedig máris vitákat szült.

Több izgalom, nagyobb médiafigyelem és főleg nagyobb bevétel. Ezek reményében indította útnak a liga a hol szezonközi tornának (In-season tournament), hogy NBA-kupának (NBA Cup) nevezett minitornát, melynek keretében a 30 csapatot keleten és nyugaton is három öt-öt csapatos csoportra osztották, ahonnan az elsők, valamint a legjobb második jut tovább. A továbbjutók egy Las Vegas-i végső torna keretében küzdenek meg a végső győzelemért.

Kedd éjszaka eldőlt, hogy Nyugatról csoportelsőként jutott tovább a Los Angeles Lakers, a New Orleans Pelicans és a Sacramento Kings, míg legjobb másodikként a Phoenix Suns jutott tovább. Keleten a Milwaukee Bucks, a Boston Celtics és az Indiana Pacers nyerte meg a csoportját, a negyedik helyért azonban késhegyre menő csatát vívott a New York Knicks és a Cleveland Cavaliers. Csakhogy nem egymás ellen léptek pályára, a Knick ugyanis a Charlotte Hornetset, míg az Atlanta Hawks csapatát fogadta.

És mindenki tudta, hogy amennyiben mindkét hazai csapat győzni fog, úgy az NBA-ben újdonságnak ható módon a pontkülönbség fog dönteni köztük.

Ennek megfelelően a Cavs és a Knicks is odatette magát a már kiesett riválisokkal szemben, előbbinek azonban a 23 pontos siker sem volt elég, merthogy a New York-iak 24-el verték az utolsó negyedre teljesen lefékező Charlotte-ot. A Knicks így +42-es, míg a Cavs "csak" csak +29-es pontkülönbséggel zárt, azaz előbbi csapat utazhat Vegasba. Pontosabban előbb a Buckshoz, a negyeddöntőket ugyanis a magasabban rangsorolt csapatok otthonában rendezik.

"Érdekes volt, de nem igazán tetszett... Csak arra figyeltünk, hogy győzzünk, viszont az utolsó percek, hát nagyon furcsák voltak. Egy bizonyos időszaktól kezdve ugyanis elkezdtünk csak azzal foglalkozni, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjünk, mindent erre tettünk fel. Szerintem az egész kicsit szembe ment a sport szellemiségével" - mondta az ESPN-nek Josh Hart, a Knicks játékosa.

Így néz ki a folytatás:

A továbbjutásról minden esetben egy meccs dönt, és csak a vegasi döntő nem számít bele az alapszakasz végeredményébe.

"Próbáltunk mindent megtenni, de úgy, hogy tiszteletben tartsuk a játékot magát. Tudják... például, amikor ők levitték a kezdőiket, igyekeztünk ezt valahogy kiegyenlíteni, de persze végső soron azért lépünk pályára, hogy nyerjünk, hogy Vegasba utazhassunk, ott lehessük a végén. De azért ez így egy kicsit durva volt" - mondta a Cavs sztárja, Donovan Mitchell.

Eredmények:
New York Knicks - Charlotte Hornets 115-91
Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 128-105
Boston Celtics - Chicago Bulls 124-97
Brooklyn Nets - Toronto Raptors 115-103
Miami Heat - Milwaukee Bucks 124-131
Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 106–103
Dallas Mavericks - Houston Rockets 121-115
Sacramento KIngs - Golden State Warriors 124-123