Horribilis áron kelt el a kosárlabdázás történetének egyik páratlan ereklyéje

BASKETBALL - JORDAN ARGU BASKETBALL - JORDAN ARGU Horizontal
Basketball star Michael Jordan (C) of the Chicago Bulls (C) argues a foul call against him in the fourth quarter at the United Center in Chicago 24 March. Jordan was seven for 23 in his first game in Chicago since retiring 17 months ago. AFP PHOTO (Photo by VINCENT LAFORET / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy amerikai férfi 468 ezer dollárért (kb. 157 millió forintért) adta el egy árverésen a Michael Jordan első chicagói NBA-meccsére szóló két belépője egyikét.

A 38 évvel ezelőtt a Nortwestern Universityn tanuló Michael Cole mindössze 8 és fél dolláros áron (mai árfolyamon kb. 2850 Ft) vett két jegyet az 1984. október 26-i Chicago Bulls-Washington Bullets NBA-mérkőzésre. Azonban mivel nem talált senkit, aki kiment volna vele a Bulls akkori otthonába, a Chicago Stadiumba, így egyedül ment el végül a nagy meccsre, és láthatta élőben a több mint 13 ezer szerencsés egyikeként, ahogy minden idők egyik legnagyobb (vagy egyenesen a legnagyobb) kosárlabdázója 16 ponttal, 6 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 blokkal járul hozzá a Bulls 109-93-as győzelméhez.

Most pedig Cole az egykor 8,50-ért vett jegyet busás haszonnal adta tovább, a kategóriában árverési rekordnak számító 468 ezer dollárért (kb. 157 millió forint) sikerült eladnia. Az árverést intéző Heritage Auctions szakértője szerint ez az egyetlen fel nem használt jegy minden idők egyik legfontosabb mérkőzéséről.

Az eddigi rekordot 2021. december közepe óta tartotta egy mindössze 264 ezer dollárért (kb. 88,7 millió Ft) értékesített belépő ugyanerre a történelmi mérkőzésre.

Az pedig már csak érdekesség, hogy az NBA-rekordot jelentő licit még csak nem is volt a legmagasabb a nap folyamán, ugyanis a baseball-legenda Jackie Robinson 1947-es első meccsének belépőjéért 480 ezer dollárt (kb. 161 millió Ft) fizetett egy gyűjtő.