Vágólapra másolva!
86 éves korában meghalt Elgin Baylor, a Los Angeles Lakers ikonikus játékosa, aki 11-szer szerepelt All-Star csapatban, 10-szer az év csapatában, és beválasztották a valaha volt 50 legnagyobb játékos közé az NBA-ben.

Elgin Baylor 1934-ben született Washingtonban, majd a Seattle University játékosként draftolta a Minneapolis Lakers 1958-ban az első helyen.

Baylor újoncként átlagban 24,9 pontot dobott, meg is nyerte az év újonca díjat. Összesen 14 szezont játszott a Minneapolis, majd a Los Angeles Lakersben, később edzőként és sportvezetőként dolgozott a New Orleans Jazznél, majd a Clippersnél.

Elgin Baylor egy 2014-es felvételen Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Baylor vezetésével nyolcszor szerepelt döntőben a Lakers, de soha nem nyert bajnoki címet. Ő volt az első játékos, aki egy szezonban az első ötben volt négy különböző statisztikai mutatóban is. Ő volt az, aki először dobott 70 pont felett NBA-meccsen, 1960-ban, majd egy évvel később a rájátszásban, egy ötödik meccsen dobott 61 pontot, ezt csak Michael Jordan tudta később megdönteni. Egész pályafutását tekintve 27 pont fölötti átlaggal zárt.

Baylor a maga korának igazi szupersztárja volt, a modern kosárlabdázás alapjait tette le sokak szerint. Tartalékos katonaként szolgált, így hosszú ideig csak a hétvégi meccseken játszott a Lakersben. A 22-es mezét visszavonultatták, 2018-ban pedig szobrot is kapott a Staples Centernél.