Vágólapra másolva!
Vasárnap megkezdte felkészülését az Egyesült Államok férfikosárlabda-válogatottja az augusztus 20-án kezdődő, Puerto Ricó-i olimpiai selejtező tornára, melynek első három helyezettje jut el a jövő évi athéni játékokra. A New York-i gyakorláson a Team USA 12 játékosa közül 11 ott volt, a 40 éves Karl Malone hétfőn csatlakozik társaihoz.

A tábor első edzésén nyüzsögtek az újságírók. Mindenki Allen Iversont, a Philadelphia 76ers 28 éves hátvédjét akarta meginterjúvolni - azt a játékost, akit 1975 óta, amikor az Universiade-csapatban szerepelt, egyetlenegyszer sem hívtak meg hazája válogatottjába, jóllehet posztján aligha van nála jobb a világon. Az ok: Iverson börtönviselt, deviáns fazon, akinek rendszeresen meggyűlik a baja a törvénnyel, s ezért úgy gondolták a válogatók, nem igazán méltó arra, hogy hazáját képviselte.

"Tudom, sokan úgy gondolják, nem lenne itt a helyem" - mondta Iverson, aki csíkokba font haját csillagos-sávos fejkendővel takarta. "Tehetségemet még csak-csak elismerik, a viselkedésemet azonban elítélik. Természetesen vannak hibáim, csakhogy kinek nincsenek? S amennyiben ez a csapat az Egyesült Államokat képviseli, valakinek képviselnie kell az országnak a megtévedt állampolgárait is. Hát ez lennék én."

a válogatott vezetőedzője, Larry Brown

A Team USA összetétele

Ray Allen (Seattle, 195 cm, 28 éves), Mike Bibby (Sacramento, 185, 25), Elton Brand (L. A. Clippers, 203, 24), Vince Carter (Toronto, 198, 26), Nick Collison (Seattle, 206, 22), Tim Duncan (San Antonio, 213, 27), Allen Iverson (Philadelphia, 183, 28), Richard Jefferson (New Jersey, 201, 23), Jason Kidd (New Jersey, 193, 30), Karl Malone (L. A. Lakers, 206, 40), Tracy McGrady (Orlando, 203, 24), Jermaine O'Neal (Indiana, 211, 24).



A csapatnak eredetileg tagja volt Kobe Bryant is, csakhogy a Lakers hátvédje július elején térdoperáción esett át, nem beszélve az ellene folyó bírósági eljárásról feltételezett erőszakos nemi közösülés miatt. Kobe helyére a több térdoperációja után visszatéréssel próbálkozó Vince Cartert hívták meg. Carter a sydneyi olimpián aranyérmet szerzett válogatott egyik erőssége volt.

Az olimpiai selejtező csapatai (az első három kvalifikálja magát)
A csoport: Argentina, Puerto Rico, Canada, Mexikó, Uruguay
B csoport: Egyesült Államok, Brazília, Dominikai Köztársaság, Virgin-szigetek, Venezuela.

Ch. Gáll András