Vágólapra másolva!
Véget ér egy korszak a német fociválogatottnál, ugyanis a Német Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy 2027-től új mezszponzora lesz. A Nationalelf közel 70 év után szakít az Adidasszal, miután megállapodott a világ egyik legnagyobb sportszergyártó cégével, a Nike-val.

Alig néhány napja mutatta be a német válogatott az Adidas által készített mezeket, amelyekben pályára fog lépni többek között a magyar válogatott ellen is a nyári Európa-bajnokságon. A labdarúgó szövetség és a német óriás vállalat közötti együttműködés azonban hamarosan véget ér, ugyanis még a nyári Európa-bajnokság előtt eldőlt, hogy a jövőben ki fogja szállítani a felszerelést a nemzeti csapatnak. 

Press conference of the German coach, Julian Nagelsmann
Rózsaszínű idegenbeli meze lesz az Eb-n a német válogatottnak
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Egy korszak lezárul a német fociválogatottnál

A német válogatottat 1954 óta öltöztető Adidas szerződése 2026 végén jár le a német szövetséggel, ám a DFB-nél úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg a kontraktust, így 2027-től már új sportszergyártó cég fogja gyártani a mezeket a német labdarúgó-válogatottnak. 

Ennek értelmében a 2026-os amerikai-kanadai-mexikói közös rendezésű világbajnokságon láthatjuk utoljára a németeket kifutni a pályára a legendás háromcsíkos mezben, már amennyiben ott lesznek. A bejelentés szerint 2027-től az új mezeket az amerikai óriás cég, a Nike fogja készíteni, amely korábban még soha nem szponzorálta a német válogatottat. Az oregoni sportszergyártó céggel 2034-ig kötött szerződést a DFB.

DFB supplier Nike 2027
A Nike lesz a német válogatott új mezszponzora 2027-től
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az Adidas és a német válogatott szakítása már csak azért is megdöbbentő, mert a cég háború utáni felemelkedésében a németek 1954-es világbajnokságon elért sikere játszotta a legnagyobb szerepet, az elmúlt közel 70 évben pedig több legendássá vált mezt is készített a négyszeres világ- és háromszoros Eb-győztes csapatnak.

"Izgatottan várjuk a Nike-kal való együttműködést és hálásak vagyunk a belénk fektetett bizalomért. Ez a jövőbeli partnerség lehetővé teszi, hogy a DFB a következő évtizedben is folytathassa kulcsfontosságú feladatait a német futball fejlesztése érdekében" - mondta Bernd Neuendorf, a német szövetség elnöke. 

Bastian SCHWEINSTEIGER ends his career! ,
Négy világbajnokságot nyert a német válogatott az Adidas mezében
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Egy dolog azonban biztos, 2026 decemberéig mindent megteszünk, hogy közös sikereket érjünk el korábbi és jelenlegi partnerünkkel, az Adidasszal, amelynek a német futball rengeteget köszönhet az elmúlt hét évtizedben tett erőfeszítéseiért"

 - tette hozzá. 

Az Adidas színeiben a német férfi válogatott négy világbajnokságon és három Eb-n diadalmaskodott, míg ebben a korszakban a női focisták két vb-t és nyolc Európa-bajnokságot nyertek.