Vágólapra másolva!
A családi szálon a Vasashoz kötődő Mészöly Géza két, látványos sikerekkel induló, majd botrányos szakítással végződő újpesti edzősködése idején lett a lila-fehér szurkolók nagy kedvence. Nem véletlen, hiszen irányításával érte el az elmúlt másfél évtized legjobb bajnoki helyezéseit az Újpest, Mészöly pedig szemmel láthatóan habitusában, karakterében nagyon is passzol a klub önmagáról alkotott képéhez. Ahogy előző két Megyeri úti fellépése során, úgy ezúttal is azt várják tőle, hogy megállítsa a lejtőre került csapatot, és ismét ütőképes együttest építsen. Ezúttal talán több türelemmel és a klubra az utóbbi időben a legkevésbé jellemző nyugalommal a háta mögött dolgozhat.

Újpesti viharok

Február második hetében nagy változások zajlottak le Újpesten: a DVSC elleni február 6-i találkozó előtt Roderick Duchatelet bejelentette, hogy eladja tulajdonrészét a klubban, amelynek megvásárlását hivatalosan is bejelentette a MOL Vagyonkezelő Zrt., majd a sorozatban lejátszott kilencedik nyeretlen meccs – nyolc vereség, egy döntetlen – másnapján a klub kirúgta a szurkolók által már hetek óta a pokolba kívánt edzőt, Nebojsa Vignjevicset.

Újpest - Debreceni VSC, OTP Bank Liga, 19. forduló, labdarúgás, foci, Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 2024.02.06.
Nebojsa Vignjevics két időszakban volt az Újpest edzője
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Az adás-vétel másnapján, amikor tulajdonképpen biztosra lehetett venni, hogy a szerb edző percei meg vannak számlálva Újpesten több egykori játékossal, klublegendával is beszéltünk, és valamennyiüket megkérdeztük, hogy váltás esetén kit látnának szívesen a kispadon. Nagy László, Tóth András, Várhidi Péter, Sarlós András mind-mind ugyanazokat a neveket említették: a Véber György, Szlezák Zoltán duó mellett Mészöly Gézáét.

Mit tud vajon Mészöly Géza?

A futball (és úgy általában az élet) egyik örök érvényű közhelye: soha nem mondd, hogy soha. Mészöly Géza nem is mondta, sőt már 2011-ben, amikor másodszor rúgták ki megalázó körülmények között Újpestről azt mondta, ha egyszer úgy hozza az élet harmadszor is visszatérne a Megyeri útra.

Az Origónak 2011-ben adott interjúban sok-sok érdekesség elhangzik, ezekre még visszatérünk.

Nem csak Kabát Péter, az újpesti klub sportkoordinátora örül Mészöly Géza újabb visszatérésének
Fotó: ujpestfc.hu 

Az biztos, hogy Mészölyt nem véletlenül szerették volna ismét a kispadon látni az újpesti klublegendák és a szurkolók. Az édesapja, Mészöly Kálmán révén a Vasashoz kötődő, Újpesten csak ellenfélként pályára lépő 18-szoros válogatott védő 2004-ben, 37 évesen azaz szinte pályakezdőként kapott először bizalmat a Megyeri úton. Akkor éppen egy nagy öreg, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású szakembere, Mezey György helyét kellett átvinnie a kispadon februárban, miután a lila-fehéreket irányító mesteredző körül a tavaszi idény kezdetére elfogyott a levegő.

Hogy Újpesten milyen viszonyok uralkodtak akkoriban, jól jelzi, hogy a csapat szinte minden meghatározó játékosa – Tokody Tibor, Szanyó Károly, Kovács Zoltán, Urbán Flórián – távozása napirenden volt, 

Mezey pedig a Nemzeti Sportnak nyilatkozva kertelés nélküli kimondta: lehet választani, vagy Urbánt küldik el, vagy ő adja be a lemondását. Mészöly Géza érkezéséből ki lehet találni az eredményt…

Mészöly rögtön az első nyilatkozatával belopta magát az újpesti szívekbe, amikor így beszélt a klubról és a csapatról.

„Régebben a Haladásnál merült fel a nevem, télen pedig Sopronba szerettek volna csábítani, de egyik lehetőséget sem fogadtam el. 

Az Újpest azonban egészen más. A liláknak nem lehetett nemet mondani.

 Azt gondolom, hogy először bizonyítanom kell az itteni vezetőknek és szurkolóknak, aztán, ha ez sikerült, akkor majd tárgyalhatunk hosszabb távú szerződésről is. Előbb eredményt szeretnék elérni a csapattal, aztán majd meglátjuk a többit. Sűrűn jártam itt a Megyeri úton, sokkal többet voltam erre, mint Angyalföldön, pedig oda is erősen kötődöm” – mondta kinevezése napján a sportlapnak.

A megmentő elbukik

Mészöly munkához látott, és kis híján csodát tett: 

a lila-fehérek egyetlen ponttal lemaradva végeztek a Ferencváros mögött a második helyen,

miután az utolsó fordulóban a Puskás Ferenc Stadionban rendezett MTK elleni rangadón csak 1-1-et játszottak, míg a Fradi az Üllői úton 3-1-re verte a Debrecent.

A következő idényben az Újpest rajthoz állhatott az UEFA-kupában, ahol előbb kiütötték a svájci Servette-et (5-1 összesítéssel), majd őket ütötte ki (1-7) a német Vfb Stuttgart. A második idény már nem volt olyan látványos, mint az első, de szégyenkezésre sem volt ok: a lilák csak egyetlen ponttal maradtak le a dobogóról a 2. illetve 3. Fradi és MTK mögött. A bajnok Debrecentől mindannyian jókora távolságban voltak.

2006-ban viszont ismét harcban volt az Újpest a bajnoki címért, de megint nem jött össze az 1998 óta kergetett álom: az Újpest ezúttal három ponttal maradt le a Loki mögött, pedig, ha az utolsó fordulóban a Puskás Ferenc Stadionban megverik a Fehérvárt, a három pont bajnoki címet jelentett volna, akkor ugyanis az Újpestnek ugyanúgy 68 pontja lett volna, mint a DVSC-nek, de az egymás elleni eredmények, a több rúgott gól és a gólkülönbség is a fővárosi csapatnak kedvezett volna. Csakhogy közbeszólt egy megmagyarázhatatlan szabálytalanság.

Rajczi másodszor tette a nyakamra a kést, (azok után, hogy) a 2005/2006-os idény utolsó fordulójában emberhátrányba kerültünk, amikor egy könyöklés miatt kiállították a Fehérvár ellen, és bár tíz emberrel megszereztük a vezetést, a 3-1-es vereség a bajnoki címünkbe került

 – idézi fel Mészöly öt évvel később az Origónak adott, a 2011-es kirúgását követő interjúban.

Rajczi Péter; Fiola Attila;
Rajczi Péter (elől) lenne az újpesti Jago?
Fotó: Kollányi Péter / MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A megmentő elbukik 2.

Merthogy az újpesti vereség után botrányos jelenetekkel véget érő (szurkolókat könnygázzal lefújó rohamrendőrökről, majd a stadion körül egymást kergető huligáncsoportokról szóltak a hírek) találkozót követően két nappal a tulajdonosok, Kovács Péter és Danyi Szilárd kirúgták Mészöly Gézát.

„Igazából felkészültem már erre, de természetesen fáj a döntés. 

Úgy gondolom, hogy emelt fővel távozom a csapattól, amellyel sikeres voltam, hiszen tizenöt fordulón keresztül vezettük a bajnokságot,

 és kollégáimmal kihoztuk a maximumot az együttesből. Nagy eredmény a második hely, nem érzem bukásnak” – mondta a történtekről.

2010-ben ismét égett a ház Újpesten, a skót Willy McStay irányításával a középmezőnybe szürkült csapat ugyan távol volt tőle, hogy a kiesés fenyegesse, de attól is, hogy legalább a dobogóra esélyes legyen. McStay ment, Mészöly jött.

„Varázslat kell”

 – írta a sportlap Mészöly portréja fölé, aki ismét sikeres csapatot, és a nézőszám emelését ígérte a szurkolóknak.

Igazából egyikkel sem vallott szégyent: a bajnokságból akkor még hátralévő kilenc meccsen a megszerezhető 27-ből 23 pontot gyűjtött a csapat, hét győzelem mellett kétszer játszott döntetlent. Idegenben verte a Fradit (0-1) a derbin, és egy hihetetlen, kilenc gólos meccsen ugyancsak idegenben győzte le 5-4-re az MTK-t. Az Újpest végül 55 ponttal úgy lett negyedik, hogy mindössze két ponttal maradt le a már dobogós Győr mögött. A magyarfutball.hu adatai szerint a Loki és a Vasas elleni rangadón is több mint 6000 néző volt a Szusza Ferenc Stadionban.

A következő, azaz a 2010-11-es idényben mintha kiment volna a bűbáj Mészöly és a csapat kapcsolatából. Az Újpest 30 meccsen (akkor még 16 csapatos volt az NB I) gyűjtött 45 ponttal csak 6. lett, a 61 ponttal bajnoki Viditől fényévnyi távolságra, de még a dobogósok (Paks és Fradi 56, ill. 50 ponttal) is igen messze voltak. Azt viszont soha senki nem fogja elvenni Mészöly Gézától, hogy ő irányította az Újpestet az elmúlt évtizedek legnagyobb győzelme, a Fradi elleni 6-0 alkalmával 2010. szeptember 11-én.

Az Újpest úgy lett hatodik, hogy tavasszal a legtöbb pontot gyűjtötte, csakhogy a pénztelenség és a következő idényre a vezetőség által kitűzött 1-5. helyezés nem igazán volt szinkronban.

„A nyári szünetben az volt a cél, hogy együtt tartsuk a keretet, ehhez képest Nikola Mitrovicot a tulajdonos döntése alapján eladtuk a Fehérvárnak, Jarmo Ahjuperát sem sikerült megtartani, a legjobb formában lévő védőnk, Vermes Krisztián megsérült, Fehér Csaba négymeccses eltiltást hozott magával Hollandiából, Kabát Péter sokat kihagyott Debrecenben, és nem tudta felvenni a fonalat, ezek mind-mind érzékenyen érintették a törékeny, fiatal csapatot. A legerősebb csapatok képesek megtartani az értékes játékosokat, és az Újpestnek is áldoznia kellett volna erősítésre, mert bár a szurkolók tavaly megértették, hogy a kényszerű fiatalítás miatt nem leszünk harcban az aranyért, de szerettek volna újra bajnokesélyes csapatot látni” – mondta Mészöly az Origónak 2011-ben.

MÉSZÖLY Géza
Mészöly Géza harmadszor lett az Újpest edzője, de talán most lesz a legnehezebb dolga
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ehhez képest a csapat négy vereséggel kezdett a 2011-12-es idényben, a vezetőség pedig úgy látta, hogy Mészöllyel nem fog tudni ismét megújulni a csapat, úgyhogy a legkézenfekvőbb döntést hozták: kirúgták az edzőt. 

Amiben szerinte főszerepet játszott az Újpesten ki tudja milyen okból felbukkant és pár hónapig sportigazgatót játszó Leo Beenhakker is.

 A holland szaktekintély mintha kezdettől fogva fújt volna Mészölyre, akinek meggyőződése, hogy ő mozgatta a szálakat, ami végül a kirúgásához vezetett.

„Azt éreztem rajta (az akkori tulajdonoson, Tolnai Sándoron – a szerk.), hogy nem jó szívvel hozta meg a döntést, de mivel a sportigazgató az edző felett áll a rangsorban, várható volt, hogy őt tartja meg. 

Teljesen normális hangvételű beszélgetések voltak, azt mondta, hihetetlenül sajnálja a dolgot, és ha kinn lett volna, sokkal többet tudott volna segíteni.

 Hogy ezt mennyire kell nekem elhinni, azt nem tudom, de nem acsarkodó, sárdobálós beszélgetés volt. Egyszerűen ő kiadta parancsba, hogy a legolcsóbban történjen meg az edzőváltás, mert nem volt pénzük. Jogilag ők ezt megtehették, és mondta is, öt év múlva eldől majd, hogy kinek van igaza.”

Mészöly mérlege

A Duchatelet család érkezése előtti állapotokat mi sem jellemzi jobban,

 mint a „ha kinn lett volna” kitétel, ami arra utal, hogy abban az időszakban Tolnai éppen előzetes letartóztatásban volt.

 Nem mintha a belgák érkeztével olyan sok minden változott volna Újpesten, de ez már egy másik sztori. A lényeg, hogy Mészöly Géza nem kapott türelmet, ahogy az utána következők sem. Egyetlen kivétel volt ez alól a most kirúgott Vignjevics, aki első újpesti időszakában az NB I-ben szinte már felfoghatatlanul hosszú ideig, hét évig irányított a lila-fehéreket 2013 és 2020 között.

Szavazzon, és kövesse nyomon a szavazás állását!

Mire megy ezúttal Mészöly Géza Újpesten?

Mészöly Géza mérlege a két bajnoki ezüstéremmel mindenképpen pozitívnak mondható, különösen, hogy ezt egy olyan viharos időszakban érte el, amikor Újpesten csak az volt biztos, hogy semmi sem biztos. Ezúttal egészen biztos, hogy legalább a tárgyi feltételek (pénz) adottak lesznek, de a személyi harcokat alighanem ugyanúgy meg kell majd vívnia a hierarchiában fölötte állókkal. Ha megkapja a kellő türelmet, ami nem hónapokat, hanem lehet, hogy éveket jelent, képes lehet Újpesten megteremteni egy sikeres csapat alapjait.

Kapcsolódó cikkeink