Vágólapra másolva!
Újabb elképesztő csoportkör után a Ferencváros sorozatban a második évben érte el az európai kupatavaszt. A magyar bajnok a Konferencia-liga nyolcaddöntőjébe jutásért a görög Olimpiakosz Pireusszal játszik. A párharc első felvonását a görög fővárosban rendezik, ahol talán a hazaiak tűnnek esélyesebbnek, de a Fradi már többször is bebizonyította, hogy nem ijed meg a nagy kihívásoktól, és képes bravúros eredményt elérni.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása, Athénból.

Ezt a helyzetet azért könnyebb megszokni. Mármint azt, hogy tavasszal van magyar csapat egy európai kupasorozatban. Merthogy tavaly tavaszig 19 évet kellett rá várni, hogy a Debrecen nagyszerű 2003-04-es menetelése után ismét magyar csapatnak szurkolhassunk a Ferencváros révén.

Kettőből kettő a Fradinak

Egy évvel ezelőtt a Ferencváros az Európa-liga csoportgyőzteseként rögtön a nyolcaddöntőbe jutott, ahol két szoros meccset tudott vívni azzal a Bayer Leverkusennel, amelyik most az európai topligákban egyedüli veretlen csapatként a rettegett Bayern München előtt öt pontos előnnyel vezeti a Bundesliga tabelláját.

Bayer Leverkusen, Ferencváros, Európa-liga
Egy évvel ezelőtt a Ferencváros nem egy kellemetlen pillanatot okozott a Leverkusennek
Fotó: Polyák Attila - Origo

A Ferencváros az aktuális kupaszezonban a Klaksvík elleni megmagyarázhatatlan leblokkolást követően megállíthatatlanul gyalogolt be a Konferencia-liga csoportkörébe – sorozatban az ötödik idényben érve el egy európai kupa főtábláját –, ahol aztán a belga Genk és a szerb Csukaricski előtt, éppen csak lemaradva a tavalyi döntős olasz Fiorentina mögött a második helyen jutott tovább.

Nem minden van benne két számban

Az immár Dejan Sztankovics által irányított zöld-fehérekre ezúttal még vár egy feladat, ha ismét nyolcaddöntőt akarnak játszani: le kell győzniük az Európa-liga csoportjában a West Ham United és a Freiburg mögött a harmadik helyen végző Olimpiakosz Pireuszt. 

Az Olimpiakosz jelenleg a negyedik helyen áll a görög Szuperligában 
Fotó: Olympiacos FC/Twitter 

Hogy melyik csapat a párharc esélyese, azt nem is olyan egyszerű eldönteni, még, ha elsőre könnyű is rávágni, hogy a görög csapat az. Hiszen a puszta matek egyértelműen azt mutatja, hogy a 116,8 millió euró értékre taksált görög keret kétszer olyan erős, mint az 52,48 milliós Ferencváros. De nem szabad mindent elhinni, amit a Transfermarkt és hasonló oldalak írnak, hiszen ott csak nyers, lecsupaszított számok vannak.

Szárnyal a Fradi, döcög a Pireusz

Érdemes azonban a számok mögé is nézni. A Fradi egy brutálisan megterhelő őszi idény után 20 meccsen 42 pontot gyűjtve, 52-22-es gólkülönbséggel második az NB I-ben, egy ponttal a Paks mögött. Az Olimpiakosz 22 bajnoki meccsen 44 pontot gyűjtött, a gólkülönnbsége pedig 47-21, azaz ezek a számok egyáltalán nem azt mutatják, hogy itt egy legyőzhetetlen csapatról van szó. 

A Fradi ráadásul bomba formában kezdte a tavaszt: három meccsen három győzelem, sorrendben a Kisvárda, az MTK és a Debrecen ellen, ezeken a meccseken pedig tíz gólt rúgott és csak hármat kapott a zöld-fehér csapat.

Oké, annyira rossz formában az Olimpiakosz sincs, hiszen az egész téli idényt végigjátszó csapat a bajnoki címért hajtó AEK Athén és az ősi rivális Panathinaikosz kivételével minden ellenfelét legyőzte. Utóbbival háromszor is meccseltek az elmúlt bő egy hónapban a kupában és a bajnokságban, és két döntetlen mellett egy vereséget könyvelhettek el.

José Luis Mendilibar, Sevilla
José Luis Mendilibar a Puskás Arénában nyert Európa-ligát a Sevillával 2023 májusában
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Flaviu Buboi/NurPhoto

Ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy a minden rendben van a görög csapat háza táján, sőt. Az előző idényben háromszor váltott edzőt a klubvezetés, és ezen a hagyományon idén sem változtattak: a francia José Anigót még a szezonkezdet előtt elküldték, a helyére igazolt Diego Martínezt decemberben, a megmentőnek szánt Carlos Carvalhalt pedig éppen egy hete, február 8-án tették lapátra. A portugál tréner helyét egy igazi nagyágyú, a Sevillával tavaly májusban Budapesten Európa-ligát nyerő José Luis Mendilibar vette át.

De, ahol Evangelosz Marinakisz kezében vannak a döntések, ott nem nagyon van min csodálkozni…

A Fradi esélyeit növeli, hogy a Ferencvárosnak szinte teljes a kerete: a védelem közepén már ott van Samy Mmaee, elől pedig újra nyári-őszi formáját idézően ontja a gólokat Varga Barnabás, aki az MTK elleni mesternégyest a Loki ellen is megtoldotta egy góllal, és jó úton jár, hogy megvédje gólkirályi címét.

Ferencváros, Varga Barnabás, Konferencia-liga, Fiorentina
Varga Barnabás bomba formában kezdte a tavaszi idényt
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ráadásul most már a Fradi csatársorát erősíti a góllövőlista második helyén álló, Fehérvárról érkezett Kenan Kodro is, ahogy a kölcsönből visszatérő Stjepan Loncar és az elefántcsontparti Habib Maiga is komoly erősítést jelenthet a középpályán. De így sem lesz könnyű pótolni a ritkán látványos, de mindig nélkülözhetetlen munkát végző Sigér Dávidot a középpályán.

28 éve maga volt a pokol…

…bízunk benne, hogy ezúttal csak a frenetikus hangulatra fogunk emlékezni. Az UEFA-kupa 1996-97-es kiírásának első fordulójában találkozott egymással a két csapat. Akkor még egyenes kieséses párharcokban dőlt el a továbbjutás és a Fradi 3-1-es hazai győzelemmel (Zavadszky Gábor és Arany László mellett a vendégek játékosa, Varesnovic vétett öngólt) adta meg az alaphangot. Ennek ellenére a görögök biztosak voltak benne, hogy ők fognak továbbjutni. A Fradit szó szerint pokoli hangulat várta Athénban, amire így emlékezett vissza a Mandínernek nyilatkozva az akkori csapat kapusa, Szeiler József és védője, Szűcs Mihály.

Dermesztő visszagondolni, milyen elképesztő hangulatot csináltak a görög szurkolók. Idegen volt számunkra az a gyűlölet, ahogy fogadtak: kővel dobálták a buszunkat, a pályára lőttek egy rakétát a meccs előtti edzésen, aztán a biztonsági őrök kergettek valakit, aki berohant a gyepre.

 Ilyen állapotok voltak. Engem nem zavart, sőt, kifejezetten feldobott, ezt szerettem a legjobban” – idézte fel a hangulatot Szeiler.

A meccs előtti edzésen petárdákat lőttek a pályára, megdobálták a buszunkat, a szurkolók felmásztak az éjszakában a labdafogó hálóra, begyújtották a görögtüzeket, olyan volt, mintha a füstben repültek volna.

 Ez a mai világban és körülmények között már elképzelhetetlen lenne. A pokoli hangulat azonban garantált, de nem hiszem, hogy ne dobná fel a játékosainkat ez az atmoszféra. Mi is hozzá voltunk szokva, hogy pokoli hangulatban játszottunk az Üllői úton, számukra sem újdonság” – tette hozzá a Ferencvárost 20 éven át szolgáló Szűcs Mihály.

A Szpíker Korner műsorában is felelevenítettük a Fradi idegenbeli meccsét a '90-es évekből, amikor rakétákkal lőttek a görögök.

Száz százaléknál is többet

A meccs előtti kötelező sajtótájékoztatóra a kora esti athéni dugót leküzdve érkezett meg a Fradi szerdán. Az már valószínű soha nem derül ki, hogy a Kariszkakisz Stadionba igyekvő Dejan Sztankovicsot és Cristian Ramírezt is szállító kisbuszt miért kísérte a villogó rendőrautó, ahelyett, hogy előtte haladva az utat törte volna...

A szerb edző és az ecuadori védő is elmondta, hogy pontosan tisztában vannak vele, milyen nehéz párharc vár a magyar bajnokra, de mindenki biztos lehet benne, hogy a csapat a lehető legjobban felkészült és készen áll rá, hogy a száz százaléknál is többet adjon ki a pályán.

Edzőként nagyon komoly kihívás lesz számomra a holnapi meccs, de pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, és én bízom a csapatomban, hiszen 25 játékosom van, akik egytől-egyig készen állnak a harcra. Holnap nagyon komoly minőség lesz a pályán, de, ha lehetőségünk lesz rá, és miért ne lenne, akkor szeretnénk továbbjutni

 - jelentette ki nagyon határozottan Dejan Sztankovics.

Persze, hogy lesznek Fradi-drukkerek!

Merthogy a Fradi táborát nem lehet csak úgy elijeszteni egy meccstől! Pedig a pokoli hangulat ezúttal is garantált, hiszen a tavaly év végi folyamatos, halálos áldozattal is járó szurkolói botrányok után a görög szövetség az összes élvonalbeli stadionban zárt kapus mérkőzéseket rendelt el, és a kiéhezett drukkerek éppen a Fradi elleni meccsen térhetnek vissza először a lelátóra.

A Fradi közlése szerint a magyar bajnok 1600 jegyet kapott a görög klubtól, és egész biztos, hogy nem sok belépő marad gazdátlanul. A klub arra kérte a szurkolókat, hogy lehetőség szerint a különgépekkel közelítsék meg Athént, ahol az Akropolisz közelében kijelölt találkozási pontról különbuszok viszik a meccsre, majd vissza is a magyar drukkereket.

Kapcsolódó cikkeink: