Vágólapra másolva!
Mindenki tudta, hogy az idény eddigi legfontosabb meccsére készül a Fradi, legyen szó edzőről, játékosról vagy szurkolóról. Nem is volt kérdés, hogy mindenki szívét, lelkét, utolsó csepp vérét fogja adni a Ferencváros továbbjutásáért az Európa Konferencia-liga csoportköréből. És ez pontosan így történt a Fiorentina elleni találkozón, amelyen a Ferencváros teljesen megérdemelten szerezte meg az egy pontot, ami az újabb kupatavaszt jelenti a zöld-fehér csapatnak.

Nem volt ez egyszerű menet... Három megnyert párharc a selejtezőben a csoportkörig, majd a Konferencia-liga egyik legerősebb, de minden bizonnyal legkiegyenlítettebb négyesében kellett csodát tennie a Ferencvárosnak. A riválisok között az előző kiírás döntőse, a Fiorentina volt a legnagyobb név, de a belga ezüstérmes Genk is félelmetes ellenfélnek tűnt, míg a szerb bronzérmes Csukaricski éppen ismeretlen mivolta miatt jelentett komoly veszélyt minden riválisára. De kezdjük az elején!

KLAKSVÍKTÓL VILNIUSIG

Óriási csalódással indult az idei európai kupaszezon, hiszen a Bajnokok Ligája-szereplést célul kitűző Fradi egy reményt adó 0-0 után a Groupama Arénában beleszaladt a késbe, és súlyos vereséget szenvedett a feröeri bajnok Klaksvík ellen.

Szerencsére ilyen képet, mint a Klaksvík elleni hazai meccs végén, azóta sem tudtunk készíteni az európai porondon Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vereség Sztanyiszlav Csercseszov állásába került, ideiglenesen Máté Csaba lett az edző.

A Fradi ezután simán vette a selejtezős akadályokat. Az ír Shamrock Rovers (4-0, 2-0), a máltai Hamrun Spartans (6-1, 2-1) és a litván Zalgiris Vilnius (4-0, 3-0) már azzal az ellentmondást nem tűrő magabiztossággal intézte el, amit a szurkolók is elvártak tőlük. A 21-2-es gólkülönbség több volt, mint impozáns.

A litvánok ellen tehát eldőlt, hogy sorozatban az ötödik idényben is főtáblás a Fradi egy európai kupasorozatban, és a BL, valamint az Európa-liga után a Konferencia-ligában is próbára teheti magát.

SENKI NEM MONDTA, HOGY KÖNNYŰ LESZ

A Ferencváros célja kezdettől fogva a továbbjutás volt, és ezt mindenki ki is mondta. Az előző idénybeli Európa-liga bravúr, a csoportgyőzelemmel járó közvetlen nyolcaddöntős szereplés valahol kötelezte is a Fradit arra, hogy egyértelmű célként tűzze ki maga elé a továbbjutást. Ugyanakkor hatalmas hiba lett volna nem komolyan venni a Konferencia-ligát, ahol a Fradi négyese mellett több Európa-liga szintű csoport is volt.

Így nézett ki a Konferencia-liga csoportkörének leosztása Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency/Muhammed Ali Yigit

A Fradi az első körben, a Csukaricski ellen aratott 3-1-es hazai sikertől fogva továbbjutásra állt, azaz egészen az utolsó fordulóig a saját kezében tarthatta a továbbjutás lehetőségét. A Fiorentina elleni hazai meccsen már „csak" annyi volt a feladat, hogy ne engedje ki a kezéből.

De odáig el is kellett jutni. Az ugyan látszott, hogy a Csukaricski valamelyest lefelé lóg ki a négyesből, de a Fiorentinától kapott méretes zakón kívül a többi meccsükön derekasan helytálltak, és egyáltalán nem lehetett őket félvállról venni.

Lehet, hogy menet közben sokszor írtuk le, hogy "sorsdöntő" vagy "kulcsfontosságú" meccs vár a Ferencvárosra egy-egy 90 perc előtt, utólag nehéz azt mondani, hogy nem volt igazunk. A szerbek elleni első hazai meccsen lendületet kellett venni, Firenzében bizonyítani kellett, hogy a Fradi felveszi a versenyt egy európai kupadöntőssel, a Genk elleni két meccsen mindkét csapat tudta, hogy, amelyikük több pontot szerez, az jut tovább, a Csukaricski ellen idegenben pedig tilos volt botlani, hiszen a riválisok sem tették.

NEM HIBÁZOTT A FRADI

A Ferencváros pedig egyszer sem hibázott! Tanult a Klaksvík elleni vereségből, minden ellenfelét halálosan komolyan vette, és minden meccsen a sikerhez szükséges maximumot adták ki a játékosok. Ez persze nem ugyanannyit jelent egy Hamrun elleni 6-1, mint egy firenzei 2-2 esetében, de mindenki tudta, hogy mikor mire van szükség a pályán.

Marquinhos (b) akcióban a Fiorentina kapuja előtt a két csapat firenzei meccsén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pedig a nyomás végig ott volt a csapaton. A feröeriek elleni kudarc után pár napig mindenki a Fradin gúnyolódott, ezt pedig csak győzelmekkel lehetett orvosolni. Dejan Sztankovics, a Fradi edzője szinte minden sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

Nem volt szabad hibázni tehát, és a Fradi nem is hibázott.

SZTANKOVICS MEGCSINÁLTA

A Zalgiris Vilnius ellen, amikor a Fradi bejutott a csoportkörbe, még Máté Csaba ült a kispadon, szeptember 4-én azonban átvette a helyét Dejan Sztankovics. A játékosként fantasztikus karriert befutó szerb szakember 15 évet töltött az olasz élvonalban, előbb a Lazióval lett bajnok, majd az Inter színeiben nyert sorozatban öt bajnoki címet, valamint Bajnokok Ligáját és klubvilágbajnokságot is. Edzőként talán még ma is Crvena zvezda kispadján ülne, amellyel három szezonon át szinte verhetetlen volt otthon (86 győzelem, 9 döntetlen és 3 vereség), ha 2022 nyarán egy balszerencsés góllal nem kapnak ki otthon a Maccabi Haifától a BL-selejtező rájátszásában.

Dejan Sztankovics bizonyította, hogy jó kezekben van nála a Fradi Forrás: fradi.hu

Sok szurkoló abból indult ki, hogy a zvezdával könnyű volt királynak lenni Szerbiában, de lám a Sampdoriával hogy megégett. Gyorsan tegyük hozzá, hogy azzal a Sampdoriával a világ bármelyik sztáredzője jó eséllyel ugyanúgy járt volna.

A Fradi élén azonban megmutatta, hogy igenis képes kiemelkedő sikert elérni. Még úgy is, hogy számos sérülés sújtotta a csapatát. Kidőlt Adama Traoré, jó ideig nem számíthatott Varga Barnabásra, elvesztette Samy Mmaee-t, egy időre Mohamed Ben Romdhane-t, csupa meghatározó játékost. De mindig talált olyanokat, akik a helyükbe léptek, legyen szó Alekszandar Pesicsről, vagy az újra nagyszerű formában és gólerősen focizó Kristoffer Zachariassenről.

MINDIG A CSAPAT MÖGÖTT

Ha az újabb kupasiker körülményeit taglaljuk, nem lehet kihagyni a felsorolásból a szurkolókat, 30-40-en (Máltára, Dublinba vagy Vilniusba), hol négyszázan (mint a nem éppen kies Leszkovacba), hol ezren (Genkbe), hol pedig kétezren (Firenzébe) kísérték el a Fradit. Ha a játékosok felnéztek a lelátóra, mindig láttak magyar zászlót, Fradi molinót, és mindig hallották az ismert szurkolói rigmusokat.

A ferencvárosi szurkolók gólöröme a Fiorentina - FTC mérkőzésen a firenzei Artemio Franchi Stadionban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

JÖHET A KUPATAVASZ!

A Ferencváros csoportmásodikként ezúttal nem jutott egyből a legjobb 16 közé, azért még meg kell vívnia egy kőkemény párharcot az Európa-liga egyik csoportharmadikjával. December 18-án, hétfőn az UEFA nyoni központjában már ki is sorsolják a párosításokat, 2024. február 15-én és 22-én pedig már le is játsszák a párharcokat. A Ferencváros kiemeltként hazai pályán játszhatja a visszavágót. Az ellenfelek között azonban igazi nagyágyúk is vannak, íme a lehetséges nyolc rivális:

Ajax (holland), Maccabi Haifa (izraeli), Molde (norvég), Olympiakosz (görög), Real Betis (spanyol), Servette (svájci), Sturm Graz (osztrák), Union Saint-Gilloise (belga)

Az Ajax ellen a legendás 1995-ös BL-csoportkörből, a Betis ellen pedig a már említett 2021-22-es Európa-liga kiírásból van törlesztenivalója a Fradinak. A többi csapat csak szimplán bombaerős.

Szavazzon!

Melyik rivális ellen látná legszívesebben a Fradit?

Senki sem mondhatja, hogy könnyű lesz, de a Fradi már megmutatta, hogy szinte mindenre képes.

A tabella:
1. Fiorentina 6 3 3 - 14- 5 12 pont
2. Ferencváros 6 2 4 - 9- 6 10
3. KRC Genk 6 2 3 1 8- 5 9
4. Cukaricki 6 - - 56 2-16 0

Eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1 (2-1)
KRC Genk-Fiorentina 2-2 (1-2)
2. forduló (október 5.):
Cukaricki-KRC Genk 0-2 (0-2)
Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)
3. forduló (október 26.):
KRC Genk-Ferencvárosi TC 0-0
Fiorentina-Cukaricki 6-0 (3-0)
4. forduló (november 9.):
Ferencvárosi TC-KRC Genk 1-1 (0-0)
Cukaricki-Fiorentina 0-1 (0-1)
5. forduló (november 30.):
Fiorentina-KRC Genk 2-1 (1-1)
Cukaricki-Ferencvárosi TC 1-2 (1-0)
6. forduló (december 14.)
Ferencváros-Fiorentina 1-1 (0-0)
KRC Genk-Csukricski 2-0 (1-0)