Vágólapra másolva!
Nem rendezik meg a Galatasaray-Fenerbahce török Szuperkupa-mérkőzést, amelyet Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban játszottak volna le pénteken. A szaúdi szervezők ugyanis nem engedélyezték a Török Köztársaság megalapítójának és első elnökének, Mustafa Kemal Atatürknek az arcképével ellátott transzparenseket, pólókat.

Nem engedélyezték az Atatürk pólókat, transzparenseket

Az NTV-t beszámolója szerint a Galatasaray és a Fenerbahce

nem jeleníthette meg Atatürk transzparenseket, pólókat és a Himnuszt sem játszhatták volna le

a Rijádban játszandó Szuperkupában.

Nem rendezik meg a Galatasaray-Fenerbahce Szuperkupa-döntőt Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Ali Atmaca

Azt állították, hogy a szaúdi kormány rendelte el a tilalmat. Két klub követelte a tiltás feloldását a meccs előtt. A TFF és a klubelnökök azonnal találkozót tartottak. A megbeszélés után bejelentették, hogy a klubok lejátsszák a mérkőzést, ám ez mégsem valósult meg,

mert az Atatürk-pólókkal melegíteni vágyó Fenerbahce és Galatasaray játékosai és stábja nem hagyta el a szállodát.

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk, 1934. november 24-éig Gazi Mustafa Kemal Pasa török származású oszmán pasa, katona és államférfi, a török függetlenségi háború hőse, majd a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke. 1934-ben a Török Nemzeti Országgyűlés adományozta neki vezetéknevét, melynek jelentése: a törökök atyja.

Törölték a Galatasaray-Fenerbahce Szuperkupa-döntőt

A történtek után a Szuperkupa-döntőt törölték. Ali Dedeoglu, az NTV rijádi tudósítója kijelentette, hogy a Himnusszal nem lett volna végül gond, de

a pólókat és a transzparenseket nem hagyták jóvá.

Hamit Altintop, a Török Labdarúgó-szövetség (TFF) nemzeti csapatokért felelős igazgatósági tagja kijelentette: "Kötelezettség volt a Himnuszt illetően. A szaúdiaknak teljesíteniük kellett volna ezt a kötelezettségüket."

A Galatasaray-Fenerbahce török Szuperkupa-mérkőzést péntek (ma) 18.45-ös kezdéssel játszották volna le.