Vágólapra másolva!
A francia labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának rangadóján a második helyen álló Olympique de Marseille 3-0-ra kikapott a listavezető Paris Saint-Germain csapatától a Stade Vélodrome-ban. A párizsi csapatban a hétszeres aranylabdás Lionel Messi belőtte pályafutása 700. gólját, Kylian Mbappé pedig a 200. gólját lőtte a PSG-ben, ezzel pedig beérte Edinson Cavanit a klub örökranglistájának az élén. A fővárosiak azonban nem lehetnek maradéktalanul elégedettek, ugyanis a Bayern München elleni BL-nyolcaddöntő visszavágója előtt újabb kulcsjátékost veszítettek el súlyosnak tűnő sérülés miatt.

A találkozó előtt az Olympique de Marseille hátránya öt pont volt a listavezető Paris Saint-Germain mögött. Igor Tudor csapata remek formában várhatta a meccset, ráadásul februárban már kiejtette a párizsi együttest a Francia Kupa nyolcaddöntőjében. Christophe Galtier csapata az előző fordulóban három elveszített meccset követően tudott ismét nyerni, azonban a PSG edzője nem lehetett maradéktalanul elégedett, ugyanis a Lille elleni meccsen elveszítette Neymart, aki a bokasérülése miatt körülbelül egy hónapig nem futballozhat.

Neymar kiesése hatalmas csapás a PSG-nek Forrás: AFP/Franck Fife

A párizsiak számára borzasztóan indult a meccs,

ugyanis a 13. percben Presnel Kimpembe súlyosan megsérült. A francia válogatott védő hátrafelé sprintelt egy marseille-i kontránál, majd egy rossz lépést követően földre került, végül hordágyon kellett levinni a pályáról.

Kimpembe mozogni sem tudott, miután földre került Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A hazaiak sokkal intenzívebben futballoztak, a vezetést mégis a párizsiak szerezték meg a 25. percben.

Egy szép labdakihozatal után Lionel Messi rágyorsított a védelemre, majd remek labdát tálalt a kiugró Kylian Mbappé elé, aki kilőtte a jobb alsót.

A marseille-i csapat még magához sem tért az első gól okozta sokkból, szinte azonnal mehetett újra közepet kezdeni.

A 29. percben Mbappé kapott egy labdát a bal szélen, befelé húzott, majd középre lőtt, az érkező Messi pedig négy méterről a kapuba belsőzött.

A hétszeres aranylabdás támadónak klubszinten ez volt pályafutása 700. gólja:

  • FC Barcelona: 672
  • Paris Saint-Germain: 28
Lionel Messi újabb elképesztő mérföldkőhöz érkezett Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A folytatásban a párizsiak kontrollálták a meccset. A Marseille előtt az első félidő hosszabbításában adódott az első komolyabb lehetőség, azonban a chilei Alexis Sánchez szabadrúgását Gianluigi Donnarumma hatalmas bravúrral védeni tudta.

A fordulás után aztán a PSG azonnal eldöntötte a meccset, Mbappé pedig történelmet írt.

Az 55. percben a francia válogatott támadó Messitől kapott egy védelem mögé beemelt labdát, majd hét méterről, kapásból kilőtte a bal alsó sarkot.

  • A 24 éves támadónak a 246. meccsén ez volt a 200. gólja a PSG-ben, ezzel beérte a klub örökranglistájának az élén az uruguayi Edinson Cavanit, aki 301 meccs alatt hozta össze ugyanezt a góltermést.
Kylian Mbappe elképesztő ütemben termeli a gólokat Forrás: AFP/Christophe Simon

A háromgólos hátrányban a marseille-i csapat mindent megtett a szépítésért. A 65. percben Alexis Sáncheznek volt egy ígéretes fejese, de Donnarumma védeni tudott, a kipattanóra pedig a bosnyák Sead Kolasinac érkezett, de az ismétlése csak kapufát találta el.

A folytatásban a PSG tartotta az előnyét, a Marseille-nek pedig a 90. percben összejöhetett volna a szépítés. Nuno Tavares húzott el a bal szélen, a középre lőtt labdájára a portugál Vitinha érkezett, de az ötméteres lövését Donnarumma hatalmas bravúrral védeni tudta, így az eredmény már nem változott.

Ezzel a győzelemmel a listavezető Paris Saint-Germain nyolc pontosra növelte az előnyét az Olympique de Marseille előtt a tabellán.

Ligue 1, 25. forduló:
Olympique de Marseille-Paris Saint-Germain 3-0 (2-0)
gólszerzők: Mbappé (25., 55.), Messi (29.)