Iszonyatos dolgokat tud produkálni az 1.FC Köln

Eintracht Frankfurt - 1. FC Cologne Sports soccer Bundesliga Hesse Single Horizontal panoramic
21 August 2022, Hessen, Frankfurt/Main: Soccer: Bundesliga, Eintracht Frankfurt - 1. FC Köln, Matchday 3, Deutsche Bank Park. Frankfurt's Daichi Kamada (not in picture) sends a free kick past Cologne goalkeeper Marvin Schwäbe (2nd from right) into the net for 1:0. Photo: Arne Dedert/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az 1.FC  Köln a harmadikszámú nemzetközi kupasorozatban hazai pályán egygólos vereséget szenvedett, és még a világhírű Dóm városában is csak kevesen bíztak abban, hogy a sokkal jobbnak (így esélyesebbnek tartott) ellenfél otthonában nyerni tud a visszavágón. Ám a német csapat játékosai csodát tettek, és világszenzációt okozva idegenben 4-0-ra győztek.

Az 1.FC Köln az UEFA Kupában hazai pályán egygólos vereséget szenvedett, és még a világhírű Dóm városában is csak kevesen bíztak abban, hogy a sokkal jobbnak (így esélyesebbnek tartott) ellenfél otthonában nyerni tud a visszavágón. Ám a német csapat játékosai csodát tettek, és világszenzációt okozva idegenben 4-0-ra győztek.

Ez a történet nagyon régi, amikor az Európa-liga elődjében, az UEFA Kupában az 1980-81-es kiírás második fordulójában találkozott az 1. FC Köln és Barcelona. A katalán gárda a nem sokkal később emberrablók fogságába kerülő csatárzseni, Quini góljával nyert 1-0-ra a Müngersdorfer stadionban, és mindenki biztosra vette, hogy a Kubala László által irányított csapat mosolyogva nyer otthon is. A Köln azonban története egyik legnagyobb győzelmét aratva, 4-0-ra diadalmaskodott Barcelonában, és továbbjutott.

Ő volt az első német csapat, mely nyert a Barcelona vendégeként,

és a találkozót óriási balhé követte: a csalódott hazai szurkolók ezrei tépték fel az üléseket, és dobálták a pályára azokat.

A Bundesligában az első bajnoki címet az 1. FC Köln nyerte Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Dpa

Nyilván senki nem szeretné az ördögöt a falra festeni, mert még megjelenik, de a Fehérvár Ekl-ellenfelének nem egy ilyen bravúrja volt a nemzetközi kupák történetében.

Sok nagy fordítás, emlékezetes találkozó fűződik a kölniek nevéhez.

Rögtön az első Bundesliga-szezonban, az 1963-64-esben nagyot alakított az akkor Vásárvárosok-kupája néven futó sorozatban, mely a már említett El, illetve UEFA Kupa elődje volt. A negyeddöntőben, Rómában 3-1-re kapott ki, és mivel az olaszok akkor találták fel a védekezést tökéletessé (a focit pedig nézhetetlenné) tevő catenaccio-t, senki nem adott esélyt a német csapatnak a visszavágón. Ám az utóbbi „szétszedte" az olaszok védekezését, és 4-0-val küldte haza az itáliai főváros gárdáját.

A klub legendája, Wolfgang Overath csak a díszpáholyból tud segíteni a maiakon Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Tíz évvel később szintén az UEFA Kupában a remek játékosokkal felálló Olympique Marseille 2-0-ra verte a kecskéseket az első mérkőzésen. Mivel akkor már és még létezett az idegenben lőtt gólok szabálya, így eléggé reménytelen helyzetben voltak a kölniek.

Ám szenzációs visszavágót produkálva 6-0-ra nyertek otthon.

Az egy kiváló játékosokból álló csapat volt, a kort jól ismerők számára elég csak a gólszerzőket elsorolni ennek bizonyítására: Dieter Müller (2), Hannes Löhr (2), Heinz Flohe és Wolfgang Overath. Mind világsztárok voltak, a mai Kölnt alkotók a cipőjüket sem köthetnék meg nekik.

Az Overath után korszak egyik sztárja Pierre Littbarski volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Kai-Uwe Warner

Amikor egy hasonló nagy csodát tett a Köln 1989-ben szintén az UEFA Kupában akkor is világsztárjai voltak. Elég csak a szezon végén világbajnoki címet szerző Bodo Illgner, Thomas Häsler és Pierre Littbarski nevét mondani. De az ellenfélnél, a belgrádi Crvena Zvezdanál is olyan focisták voltak, mint Dragan Sztojkovics, Dejan Szavicsevics vagy Robert Prosinecki. Jugoszláviában (akkor még ennek az országnak volt a fővárosa Belgrád) 2-0-re nyert a „Vörös Csillag", ám a visszavágó utolsó percében két Falco Götz gólnak köszönhetően „meccsnullra" álltak a felek. Mikor már mindenki elkönyvelte a hosszabbítást

az utolsó pillanatban érkezett Frank Ordenewitz, és továbbjuttatta a Kölnt.

És kirobbantotta Köln legnagyobb pályán, és nézőtéren zajló csatáját. A pályán tömegverekedés tört ki, a nézőtéren pedig petárdákkal és fáklyákkal dobálták egymást a két csapat fanatikusai.

A klub kapuslegendája, Toni Schumacher az éppen "aktuális" Hennes-szel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Berg

Az egy év múlva a kontinens legjobbjának bizonyuló Crvena Zvezdát így búcsúztatta a Köln, de azt se feledjük, hogy a közelmúltban is volt egy nagy „alakítása" a csapatnak. Alig több, mint egy éve osztályozós helyen végzett, és a Bundesliga2 akkori harmadik helyezettje, a Holstein Kiel az első meccsen 1-0-ra nyert Kölnben, ekkor úgy tűnt, hogy a másodosztályba zuhannak IX. Hennes pártfogoltjai.

Ám a visszavágón a Köln már szűk negyedóra alatt „berámolt" hármat,

a végén pedig 5-1-re nyert. A Kielben kezdő csapatból hatan most is a keret tagjai, sőt elképzelhető, hogy öten ( Hector, Ehizibue, Kainz, Skhiri és Duda) játszanak is majd Székesfehérváron.

Egy hete csak egyszer ünnepelhettek a kölniek a Fehérvár ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Természetesen nemcsak nagy talpraállásokról és pozitív csodákról szól a Köln közeli, és távoli múltja, vagyis nem kell megijedni a nagyon szelíd kabalával, a már szóba került kecskével rendelkező csapattól. Mert voltak emlékezetes, balszerencsés bukásai is a nemzetközi porondon.
Ezek élére feltétlenül a Liverpool elleni hárommeccses párharc kínálkozik.

Az első Bundesliga kiírást a Köln nyerte,

ennek köszönhetően az 1964-65-ös szezonban a Bajnokcsapatok Európa-kupájában játszhatott. A negyeddöntőben sem Liverpoolban, sem Kölnben nem esett gól, így az akkori szabályoknak értelmében semleges helyszínen harmadszor is megmérkőztek. Rotterdamban 2-2 lett a rendes játékidőben, majd a hosszabbítás után is, így

300 percet követően sem alakult ki különbség a csapatok között.

Jött a pénzfeldobás! És az első még itt sem döntött, ugyanis – bármilyen hihetetlen! -- az érme az élén állt meg! A második dobás viszont a Köln kiesését jelentette.

A múlt heti, Fehérvár elleni találkozó sem kerül a Köln legkedvesebb emlékei közé Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Ennél balszerencsésebb módon aligha lehet búcsúzni egy kupától, de a Köln idősebb szurkolói ezen kívül is emlegetnek néhány meccset, amikor nem pártolta a csapatot a szerencse Istenasszony, Fortuna. 1977-ben az UEFA Kupában a Queens Park Rangers elleni idegenbeli 3-0-s vereség után otthon is hátrányba került, de a

60. percben már 4-1-re vezetett.

Ám nem született meg az ötödik gól, és az idegenben nem szerzett találat miatt esett ki. Két évvel később, egy másik angol csapat ellen még pechesebb volt, ráadásul sokkal nagyobb tétért zajló párharcban. A Nottingham elleni BEK-elődöntőben Angliában már a 20. percben 2-0-ra vezetett, ám végül kénytelen volt megelégedni a 3-3-al.

Így is esélyes volt a döntőbe jutásra a visszavágó előtt a kabalakecskék „keresztapja", Hennes Weisweiler irányította gárda,

de otthon kikapott 1-0-ra. Egy soha vissza nem térő lehetőséget szalasztott el, ugyanis a finálét Németországban, Münchenben rendezték és ott a Forest minden idők talán leggyengébb BEK-döntős csapatával, a svéd Malmövel találkozott. És persze nyert is. Akkor nem sikerült a döntőbe kerülés a Kölnnek, 1986-ban viszont igen, az UEFA Kupában. A fináléban azzal a Real Madriddal találkozott, mely azért volt címvédő, mert az előző kiírásban a Köln mostani ellenfelének elődjét a Videotont győzte le a döntőben. Persze ezt ki ne tudná nálunk? Azt viszont biztos kevesebben, hogy az első meccset ugyan 5-1-re nyerte a Real, ám a németek ennek ellenére bíztak a kupagyőzelemben.

Ma is állítják a fanatikusok, hogy otthon behozták volna a nagy hátrányt

(akkoriban a madridi csapat csak a Bernabeuban volt félelmetes, a folyamatos - sokszor arcátlan - játékvezetői segítségek miatt), ám nem játszhatta hazai pályán a visszavágót. Nyugat-Berlinben „csak" 2-0-ra győzött, és ez kevésnek bizonyult.

Reméljük a visszavágón is látunk fehérvári gólörömöt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Nemzetközi porondon azóta közelébe sem jutott annak a szintnek, otthon is egyre hátrébb szorult, és ennek köszönhetően 1998-ban kiesett a másodosztályba. Majd elkezdett liftezni. A 2020-21-es szezonban a korábban említett módon megúszta az újabb kiesést, és osztályozóval bent maradt, majd a következő bajnokságra

érkezett a jelenlegi tréner, Steffen Baumgart, és a hetedik helyig hajtotta embereit, ezzel vehet részt az Európa-konferencialigában.

Reményeink szerint nem sokáig, mert ha minden a magyar szurkolók vágyai szerint alakul Székesfehérváron, akkor ez a mostani szereplése csak kétmeccses lesz.