Vágólapra másolva!
Tizennyolc év után távozik az olasz rekordbajnok Juventus labdarúgócsapatától a klub veterán védője, Giorgio Chiellini. Az olasz válogatottal tavaly Európa-bajnokságot nyerő középhátvéd a torinóiak legbiztosabb pontja volt bő másfél évtizeden keresztül, és sokszor a vérét adta szeretett klubja, illetve a nemzeti tizenegy sikereiért.

– emlékezett az első Juventus-meccsére Giorgio Chiellini a Sky Sport Italiának nyilatkozva.

- mondta el az olasz hátvéd.

A 37 éves védő kezdő volt a Lazio elleni bajnokin, s mivel 17 évet játszott a Juvéban, a 17. percben cserélték le a közönség ovációja közepette.

Giorgio Chiellini szíve örökre a Juventusé marad Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Az Európa-bajnok hátvéd kilenc bajnoki címet és öt Olasz Kupát nyert, illetve kétszer jutott be a Bajnokok Ligája fináléjába a torinói együttessel, amelynek színeiben ez volt az 560. hivatalos mérkőzése.

Az olaszok legendás középhátvédje a válogatottól júniusban, az argentinok elleni londoni barátságos mérkőzésen búcsúzik el, míg klubszinten valószínűleg az amerikai profi fociligába, az MLS-be igazol.

Kosárlabdázónak indult, klasszis védő lett belőle

Giorgio Chiellini 1984. augusztus 14-én Olaszország egyik legszebb részén, Pisában született. Ikertestvére, Claudio évek óta a feljutásért küzdő másodosztályú Pisa sportigazgatójaként tevékenykedik. A család a környékbeli kikötővárosban, Livornóban élt.

A fiatalon is magasnak számító Giorgio eleinte a kosárlabdával próbálkozott, majd hatéves korától a helyi labdarúgóklub akadémiáján pallérozódott.

A fiatal játékos először középpályás, majd szélső volt, mígnem balhátvédként találták meg a helyét a csapatban. Ezen a poszton mutatkozott be a Gli Amaranto első csapatában a 2000–2001-es harmadosztályú idényben. Korábban az AC Milan U17-es együttesénél is járt próbajátékon, de a milánói klub nem tartott rá igényt. Pedig Chiellini a piros-feketék színeiben részt vett egy utánpótlástornán, amit meg is nyert a csapattal. Akkori csapattársa, Paolo Sammarco szinte biztosra vette, hogy Chiellini náluk folytatja.

– elevenítette fel a 2000-ben történteket Sammarco a Gazzetta dello Sportnak. 2000-ben az AS Roma szerezte meg a játékjogát az olasz játékosnak, de kölcsönben továbbra is toszkán klub focistája maradt. Összesen négy idényt töltött Livornóban, ahol nagyon kevés játékidőt kapott. Állandó helyet csak a 2003-2004-es idényben harcolt ki magának az akkor másodosztályban szereplő csapatban. Chiellini pedig balhátvéd létére 42 tétmeccsen 4 gólig jutott.

Firenzében robbant be a Serie A-ban Forrás: AFP/Carlo Baroncini

A Juventus 2004 nyarán igazolta le a védőt. A torinóiak 6,5 millió euróért vették meg, de előbb meg akarták nézni, mire képes élesben, ezért kölcsönadták a Fiorentinának.

Bár a firenzei csapat szörnyű szezont futott, és csak a 16. helyen végzett, Chiellini viszont helytállt: 42 találkozón 3 gólt szerzett, és meggyőzte a Juventust.

Gyakran a vérét adta a csapatért

Az olasz bajnoki idények során többször is változott a csapat taktikája, de Chiellini a három- vagy négyvédős felállás esetén is stabil pontja volt a védelemnek, és ő gond nélkül alkalmazkodott bármilyen játékrendszerhez.

A rutinos játékos a topfutball egyik utolsó olyan szereplője, aki pályafutása jelentős részét egyazon csapatnál töltötte.

Egy csupaszív futballista és vezér, aki a védőmunkája mellett képes volt hátulról irányítani az egész csapatot.

Chiellini a világ legjobb játékosai ellen játszott. Itt épp Kakával viaskodik Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az olasz hátvéd gyakran tényleg a vérét adta a csapata sikeréért,

hiszen nem egy meccs fejeződött be úgy, hogy a nagydarab védő a fején egy hatalmas, átvérzett kötéssel játszott.

Egy látványos becsúszás, egy elegáns megelőző szerelés vagy egy önfeláldozó blokk mind a védjegyeinek számítottak a pályafutása során. Torinói karrierje kezdetén még az aranylabdás Fabio Cannavarótól és a 98-as világbajnok Lilian Thuramtól tanulhatott, az elmúlt években pedig már ő vette át a mentor szerepét.

– emlékezett vissza 2005. október 15-i debütálására, amikor csereként lépett pályára a Messina elleni (1-0) bajnokin.

Chiellini gyakran bekötött fejjel játszott Forrás: AFP/Miguel Medina

Első torinói szezonjában egyből bajnok lett, de az olasz bundabotrány miatt a szövetség elvette az aranyérmet a Juventustól, amelyet később a másodosztályba száműzött. Chiellini a 2006–2007-es Serie B-s szezonban vált a Juventus alapemberévé.

Harminckét másodosztályú bajnoki alatt három gólt szerzett, abból kettőt a feljutás bebiztosítása alkalmával, az Arezzo elleni meccsen.

Védőtársainak a sorozatos sérülései miatt az első osztályban lett balhátvédből középső védő, amely poszton aztán pályafutása nagy részét töltötte. Akkori edzője, Didier Deschamps kezdte el először a védelem közepén használni, ekkor kezdett elindulni azon az úton, hogy a világ legjobb középhátvédjei között emlegethessék később.

Itt épp Nedved és Trezeguet ölelgeti a játékost Forrás: AFP/Paco Serinelli

Chiellini nem volt gyors és technikás sem. Ellenben agresszív volt, és kiváló a párharcokban, remekül helyezkedett.

Az olasz játékos nagyon jól olvasta a játékot és a végletekig elszánt, szinte fáradhatatlan volt a karrierje csúcsán.

Ezek a tulajdonságok pedig mind a Juventusban, mind az olasz válogatottban vezérré tették.

2005-től 2022-ig a Juventus játékosaként kilenc olasz bajnokságot, öt-öt Olasz Kupát és Szuperkupát nyert. A 2011-2012-es bajnokságot Antonio Conte vezérletével veretlenül nyerte meg a Juventus, amiben komoly szerep hárult a Chiellini által vezényelt védelemnek. Ekkor már ott játszott mellette két olasz válogatott csapattársa, Andrea Barzagli és Leonardo Bonucci, akikkel remek kapcsolatot alakított ki a pályán és azon kívűl is.

Meghalt volna az olasz válogatottért

Chiellini tagja volt a 2003-ban U19-es Európa-bajnok válogatottnak, majd a 2004-es olimpiai játékokon a bronzérmes olasz csapatnak. Ezután a hátvéd 2004. november 17-én, egy Finnország elleni, 1-0-ra megnyert mérkőzésen debütált az Azzurriban, még a Fiorentina játékosaként.

Pirlo is a csapattársai közé tartozott az olasz válogatottban Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az olasz szövetségi kapitány Marcelo Lippi azonban nem nevezte őt a 2006-os világbajnoki keretbe,

így lemaradt élete legnagyobb sikeréről, bár a sors később kárpótolta őt a 2021-es Eb-n.

A németországi tornát megnyerő csapat védősorát olyan klasszisok alkották, mint az akkori aranylabdás Fabio Cannavaro, az egyik legelegánsabb stílusú hátvéd Alessandro Nesta vagy a tornán remek formában játszó Marco Materazzi. Chiellini két világbajnokságon szerepelt, de a 2010-es és a 2014-es tornán sem élte túl az Azzurri a csoportkört, a következő két vb-re pedig nem jutott ki.

Az uruguayi Suarez egyszer megharapta őt a világbajnokságon Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A 2014-es világbajnokság csoportkörének talán legemlékezetesebb jelenete volt, amikor az uruguayi Luis Suárez megharapta őt. Furcsa, de Chiellini emiatt nem haragudott rá, a 2019-ben kiadott Én, Giorgio Chiellini című könyvében így emlékezett vissza a történtekre:

– mondta el korábban az esetről az olasz klasszis.

A Juventus védője nélkülözhetetlen szereplője volt a 2012-ben Eb-ezüstérmes és a tavalyi Európa-bajnokságot megnyerő együttesnek egyaránt. Utóbbin csapatkapitányként ő emelhette fel a kontinensbajnoknak járó trófeát.

Az Eb-címben óriási szerepe volt a Juventus játékosának Forrás: AFP/Facundo Arrizabalaga

Sok szurkoló emlékezetében élénken él a Belgium elleni negyeddöntő a tavalyi Európa-bajnokságon. Az olasz himnusz alatt a válogatott játékosai közül Chiellini énekelte a leghangosabban a „Siamo pronti alla morte" kezdetű részt,

ami magyar fordításban azt jelentette, hogy készen állnak a halálra.

A találkozón több nagy szerelést mutatott be az olasz válogatott rutinos hátvédje, és remekül fogta a belgák hatalmas középcsatárát, Romelu Lukakut.

– írja Chiellini az Én, Giorgio című könyvében.

– mondta el Chiellini az Eb alatt az egyik interjúban.

Lukakuval óriási csatákat vívott az Eb-negyeddöntőben Forrás: AFP/Christof Stache

– nyilatkozta mosolyogva a belgák elleni győzelmet követően. Az Eb-elődöntőben Chiellini a spanyol válogatott játékosával és csapatkapitányával, Jordi Albával is viccelődött:

-mondta neki a hátvéd a kapuk kiválasztásánál a tizenegyesek előtt.

Chiellini végig viccelődött, és a végén átölelte a játékost, aki ettől teljesen megzavarodott.

Ebben a feszült pillanatban Chiellininek köszönhetően pszichológiai előnyre tett szert az olasz csapat, aminek az lett a vége, hogy a spanyol játékosok elbukták a tizenegyespárbajt.

Chiellini 2004-től 116 mérkőzésen viselte az olasz válogatott mezét. Az olasz focista a júniusi Argentína elleni összecsapáson búcsúzik el a nemzeti színektől, a 117. fellépésével a válogatottsági örökrangsor negyedik helyén beérheti a világbajnok De Rossit.

Az Európa-bajnokságon kiváló teljesítményt nyújtott Forrás: AFP/Ettore Ferrari

Végül csak Gianluigi Buffon (176), Fabio Cannavaro (136) és Paolo Maldini (126) lesz előrébb nála a visszavonulása pillanatában. A még aktív Bonucci 115 szerepléssel még megelőzheti őt.

A Juventus búcsúzó hátvédje mindig fontosnak tartotta, hogy képezze magát a pályán kívül. 2017-ben a torinói egyetemen szerzett diplomát gazdasági és kereskedelmi szakon, később pedig ugyanebben az intézményben üzleti adminisztráció területén mesterfokozaton végzett. Chiellini 2014-ben házasodott össze Carolina Bonistallival, két lányuk született, Nina 2015-ben, Olivia 2019-ben jött a világra.

Giorgio Chiellinia a lányaival áll az utolsó meccsén a Juvéban Forrás: NurPhoto via AFP/Alberto Gandolfo/NurPhoto/Alberto Gandolfo

– köszönt el korábbi csapattársától a Juventus klublegendája, Alessandro Del Piero.

A torinói csapat legendás játékosával, Alessandro Del Pieróval remek volt a viszonya Forrás: AFP/Luigi Bertello

– mondta el a torinói csapatot elhagyó olasz hátvéd, aki a Juventus és az olasz válogatott legendás játékosai közé emelkedett az elmúlt másfél évtized során.