A Nemzetközi Atlétikai Szövetség is felfüggesztette az orosz és fehérorosz versenyzőket

Japan Olympics 2020 Athletics Russia ROC 2021 Olympic Games Tokyo 2020 Games of the XXXII Olympiad 2020 Summer Olympics Horizontal
6619104 05.08.2021 Russian Olympic Committee's Anzhelika Sidorova poses with a flag after winning silver medal in the women's pole vault final during the athletics event at the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium in Tokyo, Japan. Grigory Sysoev / Sputnik (Photo by Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) felfüggesztette az orosz és fehérorosz versenyzőket.

A szervezet keddi közlése szerint az atléták a márciusi, belgrádi fedett pályás, valamint a júliusi, eugene-i szabadtéri világbajnokságon sem indulhatnak el. Kiemelték, a WA vezető testületének jövő heti megbeszélésén a fehérorosz szövetség felfüggesztése is szóba kerül majd.

Az orosz sportági szövetséget még 2015-ben, a doppingbotrányok miatt függesztették fel, így az ország atlétái azóta csak semleges színekben vehettek részt a nemzetközi versenyeken. A mostani döntés nyomán ugyanakkor mostantól a különengedéllyel rendelkezők sem szerepelhetnek a viadalokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn azt javasolta a világszövetségeknek, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt - melyet Fehéroroszország támogat - ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá a két ország hivatalos személyeinek is tiltsák meg a részvételét a különböző eseményeken.