Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő MOL Fehérvár FC a hivatalos honlapján tudatta, hogy leigazolta az ukrán válogatott Artem Sabanovot, aki Dinamo Kijevtől érkezett Fehérvárra.

A klub bejelentése szerint a 29 éves középhátvéd két és fél évre szóló szerződést írt alá a MOL Fehérvár FC-vel.

Átigazolási díjat nem hozták nyilvánosságra, de a Transfermarkt 1,2 millió euróra becsüli a játékos piaci értékét.

Sabanov az Arsenal Kijev színeiben mutatkozott be az ukrán élvonalban 2013 szeptemberében, majd a télen a szintén első osztályú Voliny Luckba igazolt. Itt a következő szezonban 22 bajnokin pályára lépve már csapata alapembere volt és megszerezte első gólját is az ukrán élvonalban. Ezt követően szerepelt még a Stal Kamianskébe, illetve rövid ideig az Olimpik Donyeckben. A legnagyobb ukrán klub, a Dinamo Kijev 2018 januárjában szerződtette, tavasszal pedig a Lazio elleni nyolcaddöntőben debütált az Európa Ligában. Nyáron már Bajnokok Ligája-selejtezőn lépett pályára, majd három Európa Liga-meccsen játszott, amit 2019 őszén további öt követett.

Sabanov a Barcelona ellen játszotta első Bajnokok Ligája mérkőzését Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A 2019/2020-as idényben Ukrán Kupa- és Ukrán Szuperkupa-győztes lett a Dinamóval, miközben a bajnokságban is csapata alapembere volt, a szezonban 28 bajnokin lépett pályára. Együttese a 2020/2021-es idényben a Bajnokok Ligájában is szerepelt, a legrangosabb európai kupasorozatban a Barcelona ellen, a Camp Nouban mutatkozott be. A szezon második felét kölcsönben a lengyel Legia Varsónál töltötte, ahol bajnoki címet nyert, és mivel ebben az idényben a Dinamo ukrán bajnok lett, mindkét bajnokságban aranyérmes csapat tagja volt a bajnoki év végén.

2021 nyarán visszatért Kijevbe, ősszel 6 bajnokin, egy kupameccsen és a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen lépett pályára. Pályafutása során eddig 149 ukrán és 7 lengyel élvonalbeli bajnokin, 17 ukrán és egy lengyel kupamérkőzésen, 2 Bajnokok Ligája-, és 9 EL-meccsen játszott.

BL-tapasztalattal is rendelkező ukrán válogatott védő érkezett Fehérvárra Forrás: AFP/Christof Stache

Sabanov az ukrán válogatottban 2017 novemberében, még Andrij Sevcsenko szövetségi kapitánysága alatt mutatkozott be, azóta is rendszeresen meghívót kap az ukrán válogatott keretébe.

"Mindenképp szerettük volna magasítani a védelmünket, azon belül pedig bal lábas belső védőt kerestünk. Nagyon örülök, hogy sikerült leigazolnunk Artemet, abban bízom, hogy érkezésével a mellett, hogy fejjátéka elöl és hátul is a csapat erősségére válik majd, játéképítésben is sokat tudunk előrelépni. Bízunk benne, hogy a szombati bajnokiig megérkezik a játékengedélye is és már számíthatunk a játékára a Debrecen ellen" - nyilatkozta az új játékosról Sallói István sportigazgató.

Harcos csapatjátékosnak tartom magam, mindent meg fogok tenni, hogy a csapattal elérjük a céljainkat. Az átigazolásomban szerepet játszott az is, hogy a Vidiben futballozó honfitársaimtól csupa jót hallottam a klubról és biztos vagyok benne, hogy ők is segíteni fogják azt, hogy gyorsan beilleszkedjek" - mondta a szerződés aláírása után Artem Sabanov.