Vágólapra másolva!
Három fordulóval az őszi zárás előtt a Bundesliga tabellájának képzeletbeli dobogóján az a három csapat található, melyet talán mindenki odavárt a kezdés előtt. Az utolsó három helyet elfoglaló gárdát sem várták sokan magasabbra. Ám a tabella két széle között vannak meglepetések jócskán. 

Azon öt csapat közül, ahol magyar játékosok szerepelnek csak a Hertha van olyan helyen, ahová nagyjából várni lehetett. Vagyis a kiesőzóna környékén. Ez annak ellenére igaz, hogy ezzel nyilván nem értenek egyet a klub vezetői. Akik annyira nehezményezték az eddigi teljesítményt, hogy megváltak az edzőtől.

A magyar Dárdai Páltól. A hétvégén már az új tréner, Tayfun Korkut irányított, és a találkozó első negyedében nyilván felmerült benne, hogy miért kellett ezt a feladatot elvállalnia. A 20. percben már kétgólos hátrányban volt a fővárosi csapat

a hozzá hasonlóan gyengén teljesítő Stuttgart otthonában. Aztán mégis ponttal távozott, mert a sváb gárda védelme pont olyan rossz, mint az övé. Gyorsan rögzítsük: Dárdai Mártont nem kell hibáztatni a berlini hátsó alakzat bakijaiért. Ugyanis a német korosztályos válogatottakat végigjáró játékosnak nem jött rendbe a múlt héten a bemelegítés közben szerzett sérülése, így nem is nevezték a meccsre.

Tayfun Korkut sem tudott csodát tenni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Vele ellentétben a kezdőcsapatban kapott helyet a Leipzigben Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik. A szász csapat a szezon egyik kellemetlen meglepetését okozza.

14 bajnoki mérkőzéséből ötöt nyert meg. Most hétvégén is vereséget szenvedett. Az első öt találkozójából mindössze egyen tudott diadalmaskodni, és már ekkor látszott, hogy nehéz szezon elé néz. Ám a rossz rajtot rá lehetett fogni az edzőcserére. Bár sokan előszeretettel emlegetnek valami „RB-gént", ami akár Jesse March-ban is benne lehet, hiszen dolgozott az „energiaital-birodalom" salzburgi telephelyén. Marsch hiába mondta, hogy „Amerikából jöttem, és az én híres mesterségem: fociedző", mindenki pontosan tudja, hogy ahol ő felnőtt, ott még a „football" szó is mást jelent, mint Németországban. Az amerikai álma a pénteki berlini vereséggel véget ért.

A dologban az a groteszk, hogy úgy menesztették, hogy betegsége miatt ott sem lehetett a sorsát megpecsételő vereségnél. Persze egyértelmű, hogy ez az ő csapata. Volt.

Szoboszlaiék berlini veresége Jesse March állásába került Forrás: RB Leipzig/Twitter

A Leipzig a következő szűk két hétben négy mérkőzést játszik, nem biztos, hogy pont most kell edzőt váltani. Ám megtették a vezetők, úgyhogy Gulácsiék kedden már új trénerrel harcolhatnak a világ egyik legjobb csapata, a Manchester City ellen az Európa-ligában való tavaszi szereplés lehetőségéért. Aztán a bajnokságban idén még hátralévő három mérkőzésen meg kell tartani a reményt az újabb BL-részvétel biztosítására. Bár lehet, hogy könnyebb Európa-ligát nyernie, mint az idei pontvadászatban a legjobb négy közé kerülni.

A tavalyi ezüstérmes szász csapatnál a Bundesliga 2 bajnoka, a Bochum is több pontot szerzett. A szezon egyik legkellemesebb meglepetése ez a Ruhr-vidéki kiscsapat.

Mely földrajzi elhelyezkedése folytán a Schalke 04 helyét vette át. Aki idén a térség derbijére kíváncsi, annak be kell érnie a Bochum-Dortmunddal.

Szárnyal a Bundesligában az újonc Bochum Forrás: Bochum/Twitter

Az újonc a hétvégén már a hatodik meccsét nyerte meg, ennél több győzelme csak az első öt helyezettnek van! Novothny Soma ezúttal nem került a keretbe, idén eddig négy meccsen kapott szerepet, összesen (a hosszabbításokat is számolva) 54 percet töltött pályán. Ám fejelt egy gólt, vagyis a perc/gól átlaga igen jó.

Szalai Ádám meg tovább javította a pozícióját azon a listán, melyen a csereként pályára lépéseket jegyzik. Ha így folytatja hamarosan utoléri a listavezető Claudio Pizarrót.

Egyértelműen cserecsatárrá vált a magyar válogatott kapitánya az utóbbi időkben. Bár a listán elfoglalt helye arról árulkodik, hogy ez korábban is gyakran így volt. A Mainz Wolfsburg elleni meccsén 2-0-s vezetésnél, a 83. percben érkezett, és majdnem ő szerezte a végeredményt beállító harmadik találatot. Ám Maxence Lacroix úgy megijedt érkezésétől, hogy a saját kapujába továbbította a labdát előle.

Szalai és Novothny is győzelemnek örülhetett a hétvégén, ám Sallai Roland történelmi diadal részese lehetett.

A Freiburg 6-0-ra győzött a Borussia Mönchengladbach otthonában!

A Freiburg elsőosztályú történelme során (ez a 22-ik szezonja itt)

az első félidőt követően a legnagyobb különbséggel 5-0-ra vezetett, a Kaiserslautern ellen. Vasárnapig. A Gladbach pedig korábban soha nem kapott 4 gólt az első 20 percben, pedig neki ez az 54-ik évada a legjobbak között.

A 25. percben 5-0 volt a Fekete-erdei gárdának. Ennyi idő alatt ilyen vezetést csak egy csapat produkált a Bundesliga 1963 óta íródó történelmében. 1984-ben a mostani szenvedő fél, a Gladbach vezetett 5-0-ra a Braunschweig ellen.

A szünetben 6-0 volt a Freiburgnak, és a hat gólt hat játékos szerezte. Ilyen sem volt soha egy Bundesliga-meccs első játékrészében. Hosszasan lehetne sorolni, hogy milyen statisztikai adatokat döntött meg ez az első félidő, de inkább rögzítsük a tényeket: a 61. percben állt be Sallai Roland, addigra már lefékezett a Freiburg. Ám az vesse rá az első követ, aki hatgólos előnyben további találatokat erőltet egy sorozatban. Ekkora különbségnél még a német válogatott is leállt a vb-elődöntőben az ősellenség Brazília ellen.

A Freiburg így továbbra is BL-indulást érő helyen van, erre aztán végképp' senki nem gondolt augusztusban. Hét ponttal gyűjtött többet, mint a Leipzig.