Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó válogatott csütörtökön este 1-0-s hátrányból felállva a mérkőzés utolsó perceiben végül 2-1-re győzött Izland ellen a sorsdöntő Európa-bajnoki pótselejtezőn, a Puskás Arénában. A fantasztikus csütörtöki siker után pénteken a válogatott Telkiben tartott sajtótájékoztatót, amelyen Nemanja Nikolics és Szalai Attila beszéltek a mérkőzésről és az Európa-bajnokságról.

A nemzeti tizenegy a 2021-re halasztott kontinenstornán egy csoportban szerepelhet majd a világbajnoki címvédő Franciaországgal, az aktuális Európa-bajnok Portugáliával, ráadásul mindkét csapatot hazai pályán, a Puskás Arénában fogadhatja a válogatott júniusban. A 2014-es vb-t megnyerő németekkel majd Münchenben csapnak össze a mieink az utolsó csoportmérkőzésükön.

„Kelleni fog még egy pár nap, hogy átérezze mindenki, milyen meccset csinált a csapat Izland ellen és az egész sorozatban.

A cél mindenféleképpen az volt, hogy kint legyünk (az Eb-n – a szerk.) és hazai pályán akár 50-60 ezer ember előtt játszhassunk. Nagy élmény lesz, az biztos, fantasztikus mérkőzések várnak ránk a Puskás Arénában, ez egy álom."

– mondta a 2021-es Eb-szereplés kapcsán az Origo kérdésére Nemanja Nikolics.

A MOL Fehérvár játékosa hozzátette, hogy a mérkőzés után együtt ünnepelt a csapat, lehetett látni, hogy mennyit számít a siker. A csereként beállt támadó azt is elmondta: „Ilyen meccseken nem annyira könnyű beállni, mert valamilyen szinten egy pluszt kell, adjál a csapatnak.

Nemanja Nikolcs nagyon hálás azért, hogy ismét a válogatottban szerepelhet. Fotó: Polyák Attila - Origo

Számomra az volt a fontos, hogy csatárként gólt szerezzek, próbáltam higgadt maradni és megvárni azt az egy lehetőséget, amikor kapu elé kerülhetek, és ott nem hibázhatok. Nem így történt, de szerencsére voltak olyan játékosok, akik megoldották ezt a helyzetet és nagyszerűen megfordították a mérkőzést."

Szoboszlairól is megemlékezett a rutinos labdarúgó: „Egy fantasztikus srác, még csak 20 éves, az út elején jár, de már mindenki tudja, hogy remek karrier elé néz. Nemcsak a pályán történtek miatt, hanem azon kívül is lehet látni, hogy mit akar focitól és okos döntéseket hoz. Mondhatni már azt is, hogy

világklasszis játékosról beszélhetünk az esetében, aki a pályán extraklasszis teljesítményt tud nyújtani. Nehéz pillanatokban tud váratlant húzni és segíteni a csapatnak."

Nikolics mellett Szalai Attila vett részt a sajtóeseményen, aki az Origo kérdésére a mérkőzésről és a félidőben történt csapatmegbeszélésről mesélt: „Nem kezdtük sajnos jól a meccset, voltak problémáink, hibáink, amelyeket ki kellett küszöbölnünk. Erről beszéltünk a mesterrel és a stábbal, hogy

a taktikai utasításokat hogy kellene betartani és mit kellene változtatnunk a második félidőben, hogy az izlandi csapaton hogy tudjunk fogást találni és ez szerencsére sikerült."

Szalai Attila szerint a csapatból mindenki hitt a győzelemben. Fotó: Polyák Attila - Origo

A védő azt is hozzátette, hogy: „Fizikálisan egy kemény mérkőzés volt, Izland tulajdonképpen megszerezte a vezetést a meccs elején és utána a kontrákra építette a játékát egy határozott és erős védekezésből.

Nekünk hátul nagyon fontos volt egymás biztosítása és ezeknek a kontráknak a megakadályozása és levédekezése, de ez természetesen fizikálisan sokat kivett a csapatból."

A 22 éves focista azt is megosztotta a sajtó képviselőivel, hogy még a találkozó előtt

Szalai Ádám sikeresen feltüzelte őket egy kiváló motivációs beszéddel,

amiben a támadó kiemelte, hogy ezalatt a 90 vagy 120 perc alatt nekik most lesz egy jó esélyük arra egyetlen egy meccsel, hogy jobbá tehetik a vírushelyzet miatt elég rosszul sikerült 2020-as évet.