Vágólapra másolva!
Az UEFA Nemzetek Ligája korábban azért jött létre, hogy az unalmas barátságos meccsek helyett tétmeccseket nézhessenek a szurkolók akkor is, ha épp nincs Európa-bajnoki vagy világbajnoki selejtező. Az UEFA az első sorozat után annyit újított, hogy a legfelsőbb, A-divízióban csak négyes csoportok vannak a hármasok helyett, így könnyebb a meccseket megrendezni és nem kell mindig pihennie valamelyik csapatnak. A Nemezetek Ligája csoportmeccseit 2020 szeptemberében, októberében és novemberében játsszák le. Az A osztály legjobbjai nyáron megküzdenek majd a trófeáért, a többi csoport győztesei feljutnak egy osztállyal feljebb, a legrosszabbak kiesnek (a C osztályban még rájátszás dönt erről), két csapat pedig világbajnoki pótselejtezőre is juthat az NL-ből. Most lássuk, mi történt a legfelsőbb osztályban a szeptemberi fordulókat követően.

1-es csoport

Az 1-es csoportban gyakorlatilag senki sem tudta előre, mire számíthat majd. Az olaszok fiatal kerettel, a hollandok fiatal kerettel és a Barcelonához távozó Ronald Koeman helyett új szövetségi kapitánnyal készültek. A csoportban még a Robert Lewandowskit nélkülöző lengyelek és bosnyákok kaptak helyet.

Az olaszok az első játéknapon 1-1-et játszottak Bosznia ellen, Dzeko góljára Stefano Sensi válaszolt. A hollandok 1-0-ra nyertek a Tottenhamben focizó Bergwijn góljával a lengyelek ellen.

A második körben a bosnyákok hazai pályán kaptak ki 2-1-re a lengyelektől, a másik meccsen pedig a csoport rangadóján az olaszok meglepetésre Hollandiában tudtak nyerni. A Dwight Lodeweges által vezetett hazai csapat meglepően simán kapott ki Roberto Mancini csapatától, annak ellenére, hogy csak 1-0 lett az olaszoknak.

Az egyetlen gólt Nicolo Barella szerezte, de az olaszoknál többet volt a labda, többet lőttek kapura is.

Az első kör után nem dőlt el semmi, a bosnyákok esélyei az eredetinél is kisebbek lettek a csoportgyőzelemre, de a másik három csapat még simán harcban lehet a csoportelsőségért.

A csoportállásokat ITT tekintheti meg.

2-es csoport

A 2-es csoportba a két nagyágyú, Anglia és Belgium mellé Dánia és Izland került még, de a két topcsapat randevúja szeptemberben még nem volt esedékes.

Az angol válogatott nem lehet túl büszke a lejátszott két meccsére. Izlandon Sterling 91. perces büntetőjével nyert Gareth Southgate csapata, Dánia ellen pedig még gólt sem tudott szerezni, annak 0-0 lett a vége. Az angoloknál sok volt a hiányzó, Gareth Southgate a dánok ellen több újoncot avatott, de az eredmények és a háromvédős formációja miatt is magyarázkodnia kellett az újságíróknak. Az angolok abban talán egyetértenek, hogy ezt a két meccset minél hamarabb el kell felejteni.

Michy Batshuayi lett a meccs embere Izland ellen Forrás: AFP/John Thys

A belgák ehhez képest őrzik a világbajnoki formájukat és a világranglista vezetőhöz méltó játékot.

Roberto Martinez azt is megengedhette magának, hogy Hazard, De Bruyne és Lukaku is csak egy meccsen lépjen pályára. A dánokat 2-0-ra, az izlandiakat 5-1-re verték a belgák, és ha így folytatják, nagyon az angoloktól sem kell tartaniuk.

A csoportállásokat ITT tekintheti meg.

3-as csoport

A 3-as csoportban a 2018-as világbajnoki döntő két csapata, Franciaország és Horvátország mellé került még az Európa-bajnoki címvédő Portugália és Svédország, nem mondhatni, hogy gyengére sikerült ez a négyes.

Az első körben Kylian Mbappé góljával 1-0-ra verték a franciák a svédeket, míg a portugálok a darázscsípés miatt hiányzó Cristiano Ronaldo nélkül 4-1-re verték a horvátokat.

Az érdekesebb meccsek a második körben következtek.

Mbappé a világbajnoki döntő „visszavágóján" nem lehetett ott a horvátok ellen, mert koronavírusos lett, a helyén Anthony Martial kezdett, aki két és fél év után volt újra kezdő a francia válogatottban. A Manchester United csatára meghálálta a bizalmat, gólpasszokkal segítette a csapatát, a moszkvai, 4-2-es eredmény megismétlésében. Érdemes még megemlíteni a mindössze 17 évesen debütáló Eduardo Camavinga nevét és az örökifjú Dejan Lovren csodagólját a túloldalról.

És elérkeztünk Cristiano Ronaldóhoz.

A portugál zseni a svédek ellen két gólt szerzett, a portugálok 2-0-ra nyertek. Ebben nem lenne semmi meglepő, de CR hihetetlen mérföldkőhöz érkezett, megszerezte a válogatottban a 100. és 101. gólját is.

Cristiano Ronaldo újabb történelmi eredményt ért el Forrás: AFP/Janerik Henriksson

A futballvilág természetesen a lábai előtt hever, mindenki az egekig magasztalt. Ő pedig kijelentette, a célja, a világuralom és az, hogy megdöntse Ali Daei 109 gólos rekordját.

Ha a fogadóirodák helyében lennénk lassan nem engednénk fogadást kötni a rekorddöntésre.

A 3-as csoportot a két százszázalékos csapat vezeti a két nullapontos Svédország és Horvátország előtt.

4-es csoport

A 4-es csoportban a németek és a spanyolok mellé az ukránok és a svájciak kerültek. Rögtön az első meccsnapon szembe került egymással a német és a spanyol válogatott. A slágermeccs nem feltétlenül hozta a várt színvonalat, Werner gólját a hosszabbításban egyenlítette ki Gaya.

Eközben a másik meccsen Ukrajna 2-1-re legyőzte Svájcot.

A második körben a spanyolok 4-0-ra verték Ukrajnát, a barcelonai Ansu Fati rekordot döntött azzal, hogy 17 évesen és 311 naposan gólt szerzett, ezzel korrekorder lett a válogatott gólszerzőit tekintve. A spanyol válogatott gyakorlatilag az első félidőben eldöntötte az Ukrajna elleni meccset.

Ansu Fati először volt kezdő a spanyol válogatottban az ukránok ellen Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Sergio Ramos már a 3. percben gólt szerzett tizenegyesből, majd a 29. percben fejjel volt eredményes. Ramos ezzel a nyolcadik helyre jött fel a spanyol örökrangsorban a válogatottban.

A németek eközben meglepetésre 1-1-es döntetlent értek el Svájc vendégeként. Gündogan 14. percben szerzett gólját Widmer egyenlítette ki a második félidőben.

A csoportállásokat ITT tekintheti meg.

Folytatás október 10-től.