A világ legkülönlegesebb focibajnoksága, ahonnan senki sem akar feljutni

Soccer 2. Bundesliga / SpVgg Greuther Fuerth-1.FC Cologne 0-4. Sport Sports jersey 19 professional footballer season 2018 MATCH 18 database DFL men Bundesliga ball sports second division League Match Football Player Club Jersey Club Dress Club Football Fo
Koeln rises in the 1.Bundesliga! Fans, football fans celebrate the Wiederaufstieg.jubilation, joy, enthusiasm, football 2. Bundesliga / Greuther Furth (FUE) - 1.FC Cologne (K) 0-4, 32.matchday, matchday32,, Liga2, season 2018/19 on 06.05 .2019. SPORTPARK RONHOF / THOMAS SUMMER in Fuerth. DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPH AS IMAGE SEQUENCES AND / OR QUASI VIDEO. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Nagyon kérem, hogy a most következő cikk első bekezdése semmiképpen se vegye el a kedvüket az írás végigolvasásától. Mire ugyanis a dolgozat végére érnek, rájöhetnek, hogy a Bundesliga 2 a világ legkülönlegesebb labdarúgó-bajnoksága.

Ha a világ legjobb marketinges szakembere azt a feladatot kapná, hogy szerettesse meg a magyar emberekkel a Bundesliga másodosztályát, akkor haladéktalanul, gondolkodás nélkül kellene megtennie egy fontos dolgot. Azonnal benyújtani a felmondását. Nem azért mert a termék eladhatatlan, de a magyar piacon teljes mértékben értékesíthetetlen. Elég csak néhány csapatnevet említeni, hogy egy átlagos magyar sportrajongó azonnal kiforduljon az ajtón.

Kölni örömünnep, az 1. FC a 2019/20-as szezonban a legmagasabb osztályban játszhat Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Holstein Kiel, Jahn Regensburg, FC Heidenheim, Erzgebirge Aue, SV Saundhausen.

Ugye, hogy senkit nem villanyozott fel ez a néhány név? Persze, ne legyünk igazságtalanok, vannak itt ismerősebb csapatok is:

Hamburger SV, 1. FC Köln, MSV Duisburg, Arminia Bielefeld, St. Pauli, VfL Bochum.

A Köln kétszer, a Hamburg háromszor volt bajnok a Bundesliga első osztályában, ráadásul a HSV a BEK-et is megnyerte anno. Itt szerepel a sokszoros kelet-német bajnok Dynamo Dresden és Magdeburg is, utóbbi a KEK-trófeát is a vitrinjében őrzi.

A legjobb dolog, ami elmondható a német másodosztályról, hogy tódulnak rá az emberek. A tavalyi szezonban a mérkőzésenkénti átlag nézőszám 17 473 volt, az előtte lévő évben 21 560. Idén ezeket az adatokat túlszárnyalja majd, hisz

itt szerepel az 57 000-es stadionnal büszkélkedő Hamburg és az 50 000-essel rendelkező Köln.

A Ruhr-vidéki csapat nem tud olyan alacsony osztályban játszani és olyan alacsony szinten teljesíteni, hogy ne legyen telt ház egy mérkőzésén. Ráadásul a Köln két fordulóval a záróra előtt már megnyerte a bajnoki címet, vagyis jövőre első osztályú mérkőzésekre nem tudnak jegyet váltani azok a rajongók, akik nem rendelkeznek apáról fiúra szálló bérlettel.

Csak a Köln akart mindenáron első osztályú lenni? Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Ám a Köln mögötti második (szintén feljutó) helyért, meg az osztályozót jelentő harmadikért elképesztő csata lesz az utolsó két játéknapon.

Az esélyekről nincs értelme beszélni, mert ez a kontinens azon pontvadászata, ahol nincs papírforma.

Brusztolós, pörgős, hajtós. És teljesen kiszámíthatatlan. A 62 ponttal már feljutott Köln mögött a Paderbornnak 54, az Union Berlinnek és a Hamburgnak 53-53 pontja van, és a 49 pontos Heidenheim valamint a 48 pontos St. Pauli is még csendben reménykedik. Reménykedik? Harcol a végső sípszóig. Arrafelé életüket és vérüket adják a csapatok a sikerért. Ezért is van ez a számunkra felfoghatatlan nézőszám. Ennyi német focirajongó egyszerre nem tévedhet. A Bundesliga 2-ben hagyományosan csak az utolsó pillanatokban dől el sok fontos kérdés.

Pedig mindenki úgy gondolta, hogy a másik feljutó kiléte nem lehet kérdéses. Hiszen a többszöri próbálkozás után tavaly nyáron kieső Hamburg visszajutását a focihoz kicsit is értők biztosra vették.

A Hamburg alapítója volt az 1963-ban megszülető Bundesligának, és tavaly májusig az egyetlen tagja, amely azóta is megszakítás nélkül a legmagasabb osztályban játszott.

Nyilván nemcsak rajongói, hanem a semleges szemlélők is biztosra vették visszatérését. Sokáig így is nézett ki minden. A tavasz kezdetekor vezették a tabellát, és még a 26. fordulóban is feljutó helyen álltak. A jelenleg előtte álló Paderbornt 9 ponttal előzték meg akkor. Ám az elmúlt bő egy hónapban megmagyarázhatatlan dolog történt a Hamburggal.

Hat meccsen három pontot szereztek a begyűjthető tizennyolcból.

A magyar focin szocializálódottak ilyenkor szoktak a hűvös tavaszban téli, meleg ruhát emlegetni. De elhiheti mindenki: arrafelé nem divatos ez a hideg ellen védő öltözék. A lelátón igen, a pályán nem. Az "akkor miért?" kérdésre a korábban emlegetett axióma a válasz: a Bundesliga 2-ben minden lehetséges, és mindennek az ellenkezője is.

Hamburg-Ingolstadt 0-3. A HSV sem akar visszajutni a Bundesliga 1-be? Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Jan Kuppert/Sven Simon

Az is, hogy az ominózus 26. fordulóban csak 3 ponttal mögötte lévő Union Berlin most azonos pontszámmal áll a Hamburggal. Ahelyett, hogy ott hagyta volna a poros úton. De nem.

A Berlin azon részén székelő csapat, mely a falbontásig az NDK bajnokságában volt kénytelen szerepelni, ezen időszak alatt csak egy meccset tudott nyerni.

Egyikük sem akar a Bundesliga 1-ben szerepelni? Ha Németország két legnagyobb városának reprezentánsa így szenved mostanában, akkor ebből megpróbál tőkét kovácsolni két kis település jelentéktelen gárdája. A Paderborn ugyan a 2014/15-ös szezonban már tett egy kis kirándulást a magaslaton, de a Heidenheim nevű egylet még a másodosztályban is csak az ötödik évét tölti. Igaz, a Paderborn is csak a tizediket, az Union Berlin pedig a tizenharmadikat, bár utóbbi 1990-ig igazoltan volt távol, politikai okokból. A négy közül valamelyikkel ősszel a legmagasabb osztályban találkozhatunk. Sőt, ha az osztályozók megszokott rendje (mármint, hogy többnyire az első osztályú csapat diadalmaskodik) esetleg borul, akkor kettővel is. Az Union Berlin az ötödik fővárosi csapat lehetne az első osztály történetében a Hertha, a Tennis Borussia, a Blau-Weiss 90 és a Tasmánia után. A Heidenheim az első, a Paderborn a második, a még papíron szintén versenyben lévő St. Pauli a kilencedik, a HSV az ötvenhatodik évét kezdhetné a legmagasabb osztályban. Az utóbbi legnagyobb ellendrukkere földrajzi szomszédja és örök vetélytársa a Werder Bremen, ugyanis ha a kék-fehér-feketék még egy évre a második ligában ragadnának, akkor a Weser-parti zöldek nem holtversenyben, hanem egyedül büszkélkedhetnének a legtöbb első osztályú szerepléssel.

A Paderbornra, meg a Heidenheimre az össznémet futballnak nincs szüksége azon a szinten, igaz az elmúlt években kénytelenek voltak megszokni a drukkerek néhány gyökértelen csapatot ott.

Ami biztos: az elmúlt játéknapon mindegyik érdekelt nagy lépést tett abba az irányba, hogy ne jusson fel. A Paderborn Bielefeldben, az Union Berlin Darmstadtban kapott ki, míg hazai pályán veszített a Hamburg az Ingolstadttal szemben (3-0-ra), a Heidenheim meg a Sandhausen ellen.

A Darmstad-Union Berlin meccs egyik jelenete. A Hertha nyakára mászhatna az Union, ha sikerülne számukra a feljutás Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

És nehogy véletlenül túl közel kerüljön a tűzvonalhoz a másik hamburgi csapat, a St. Pauli, ezért ő is kikapott Drezdában. Úgy tűnik, a feljutásra esélyesek úgy produkálnak, mint az a biciklis, aki az emelkedőt meglátva gyorsabb tekerés helyett erőteljesen fékezni kezd.

Ám egyikük olyan pályán van (lehet, hogy kettő is közülük?), amely az állóra fékezett járművet is bejuttatja a célba.

Köln városán kívül még valahol ünnepelni fognak a szezon végén. Vagy a két nagyváros (Hamburg, Berlin) egyikében, vagy Baden-Württembergben (Heidenheim), vagy Debrecen testvérvárosában, Észak-Rajna-Vesztfáliában (Paderborn). Lehetne mondani, hogy minden idők legfurcsább Bundesliga 2-es tavasza, de ez nem lenne igaz.

A Bundesliga másodosztályára ugyanis mindig az események szeszélyes, logikátlan, irracionális láncolata volt jellemző. Vagyis idén is olyan, mint mindig. Aki szereti, ezért szereti. És ennyi német focirajongó egyszerre nem tévedhet.