Vágólapra másolva!
A Chelsea januárban leigazolta a hivatalosan még a Juventushoz tartozó argentin Gonzalo Higuaínt. Higuaín a sokadik sztárcsatár a londoni csapatnál, amely Abramovics érkezése óta folyamatosan szállítja a klasszis támadókat. A klasszikus gólvágók többsége azonban pár év után, leszálló ágban hagyta ott a Chelsea-t. Megnéztük, hogy teljesítettek Higuaín elődei az elmúlt másfél évtizedben.

A Chelsea csapatánál 2003-ban nyílt meg a pénzcsap, amikor Roman Abramovics megvette a klubot. Londonban hamar érkeztek a sztárigazolások, de csatárposzton egyelőre nagyjából jó, ha a szerzemények 5-10 százaléka váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Ha megnézzük a klub top10-es góllövőit, akkor egyvalakit találunk a listán, Didier Drogbát, aki kétszer is a Chelsea-be igazolt. A listát egy középpályás, Frank Lampard vezeti 211 góllal, Drogba a negyedik 164 góllal, a maiak közül Eden Hazard a tízedik 104 góllal, de ő sem az a klasszikus csatár, a többiek mind a „hőskorból" maradtak.

Gonzalo Higuaín az Abramovics-korszak sokadik klasszikus csatára érkezett télen a Chelsea-hez. Lássuk, mire mentek az argentin támadó leghíresebb elődei az elmúlt másfél évtizedben.

Hernán Crespo
A Chelsea első igazán nagy szerzeménye volt csatárposzton az Abramovics-érában az argentin támadó, aki az Internazionale csapatától érkezett Londonba, 26 millió euróért 2003-ban. Crespo nem kezdett rosszul, 19 bajnokin tíz gólt szerzett, de a Bajnokok Ligájában csak két gólig jutott. A Chelsea ezek után egy évre kölcsönadta őt a Milannak, majd a 2005-06-os idényben visszatért Londonba, José Mourinho csapatában 13 gólt szerzett, ebből tízet a bajnokságban. Az idény után újra kölcsönbe került Milánóba, de ezúttal az Interhez két évre, majd végleg leigazolták az olaszok.

Hernan Crespo nem tartozott a legrosszabb igazolások közé Forrás: AFP/John D Mchugh

Adrian Mutu
A román csatár szintén 2003-ban érkezett Londonba, a Parma 19 millió eurót kapott érte. Első idényében 35 meccsen kapott lehetőséget, tíz gólig és nyolc gólpasszig jutott, de a következő szezonban már a balhéiról szólt minden, ki is tette a csapatból Mourinho a többek között később kokainnal is megbukott játékost.

Adrian Mutu és Claudio Ranieri Forrás: AFP/Alessandro Abbonizio

Mateja Kezman
Az örök ígéret 2004 nyarán lett a londoni csapat játékosa, 7,5 millió eurót kapott érte a PSV Eindhoven. 25 bajnokin négy gólt szerzett, de legalább haszonnal adott túl rajta egy évvel később a Chelsea, az Atlético Madrid vette meg.

Didier Drogba
2004-ben, Marseille-ből érkezett az elefántcsontparti támadó, ő az, aki minden pennyt megért a csapatának, átszámítva 38,5 millió euróba került. Didier Drogba a klub igazi legendája lett, négy bajnoki címet ünnepelhetett a Stamford Bridge-en, a Bajnokok Ligája döntőjében ő egyenlített a Bayern ellen és lőtte be a győztes tizenegyest is a müncheni fináléban. 2012-ben Kínába, majd a Galatasarayhoz igazolt, 2014-ben, José Mourinho második regnálása idején egy évre még visszavitte Londonba Drogbát, aki bajnoki címmel búcsúzott.

Didier Drogba igazi klublegenda lett Forrás: AFP/John Macdougall

Andrij Sevcsenko
2006-ban újra nagyot szólt a Chelsea az átigazolási piacon, az aranylabdás, ukrán Sevcsenko érkezett a Milantól, 44 millió euróért. A váltás finoman fogalmazva sem jött be a milánói kedvencnek. Az ukrán válogatott gólrekordere 47 Premier League-meccsen kilenc gólt szerzett. A harmadik szezonját már kölcsönben a Milannál töltötte, majd visszatért a Dinamo Kijevhez.

Ebben a párosban talán több is lehetett volna Forrás: AFP/Odd Andersen

Claudio Pizarro
2007-ben ingyen érkezett a perui csatár a Chelsea-hez a Bayern Münchentől. Egy évvel később már Brémában jelentkezett játékra, első körben kölcsönbe, majd végleg a németekhez szerződött. 32 meccse volt Londonban, általában csereként, két gólt szerzett.

Nicolas Anelka
Drogba után egy újabb beváltnak tekinthető igazolás. A francia támadó 2008 januárjában igazolt Londonba a Boltontól, 15 millió fontért. Négy évig volt a Chelsea-nél, nyert bajnoki címet és BL-t is, összesen 59 gólt szerzett. Anelka lőtt fontos gólokat, de a 2008-as Bajnokok Ligája döntőjében az ő tizenegyesét védte Edwin van der Sar, amivel a Manchester United ülhetett fel Európa trónjára.

Nicolas Anelka Forrás: AFP/Ian Kington

Franco Di Santo
Tiniként adott az argentinért ötmillió eurót a Chelsea, 16 meccse volt a londoniaknál, gólt nem szerzett. Sokat szerepelt kölcsönben, végül a Wiganhez igazolt, télen a Schalke adta tovább a Rayo Vallecanónak.

Daniel Sturridge
Az angol csatár 2009-ben érkezett, a nevelőegyesületében, a Manchester Cityben nem kapott elég lehetőséget. A sérülékeny támadó szerepelt kölcsönben a Boltonban, majd 2013-ban 15 millió euróért megvette a Liverpool. A Chelsea-ben majdnem 100 meccsen szerepelt, összesen 25 gólt szerzett.

Daniel Sturridge Chelsea-mezben Forrás: AFP/Glyn Kirk

Fernando Torres
Fernando Torres akkor klubrekordot jelentő 50 millió fontért igazolt a Liverpooltól a Chelsea-be. El Nino átigazolása a 2011-es, januári átigazolási időszak legnagyobb durranása volt. Torres soha nem tudta azt a formát mutatni Londonban, mint korábban Liverpoolban, 110 bajnokin 20 gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában már jobban ment neki, az elődöntőben fontos gólt szerzett 2012-ben. A Chelsea 2014 nyarán kölcsönadta a Milannak, majd végleg megvették az olaszok.

Ekkor még mindenki boldog volt Forrás: AFP/Carl De Souza

Romelu Lukaku
A 18 éves Lukakuért majdnem 20 millió eurót adott az Anderlechtnek a Chelsea. A londoni csapatban összesen 15 meccse volt, gólt nem lőtt. Előbb kölcsönben a West Bromnál majd az Evertonnál szerepelt. A liverpooliak később végleg megszerezték, tőlük igazolt a Manchester Unitedhoz.

Ez sem volt gyakori: Torres le, Lukaku be Forrás: AFP/Ian Kington

Patrick Bamford
Másfél millió fontot kapott érte a Nottingham, hat csapatnál szerepelt kölcsönben, egyszer sem szerepelt a Chelsea első csapatában.

Demba Ba
2013 januárjában vette meg a Chelsea a Newcastle csapatától, az igazi fontos gólok mestere volt a Londonban töltött másfél éve alatt. Többek közt az ő gólja vette el a Liverpool bajnoki címét. 51 meccsen 14 gólt szerzett, majd Törökországba szerződött.

Samuel Eto'o
Eto'o Mourinho nagy kedvenceként érkezett a Chelsea-hez az Anzsi Mahacskalától ingyen. A 2013-14-es idényben volt a klubnál, összesen 12 gólt szerzett, a legemlékezetesebb a Manchester United ellen szerzett mesterhármasa.

Samuel Eto'o egyszezonos sztár volt a Stamford Bridge-en Forrás: AFP/Adrian Dennis

Diego Costa
2014-ben került a Chelsea-hez 38 millió euróért a brazil születésű spanyol támadó. A képességei megkérdőjelezhetetlenek, emberileg viszont vannak hiányosságai. A Premier League-ben 89 meccsen 52 gólt szerzett, tevékeny részese volt a Chelsea két bajnoki címének is, majd összeveszett Antonio Contével, és kierőszakolta, hogy eladják az Atlético Madridnak 66 millióért.

Diego Costa, a megzabolázhatatlan Forrás: NurPhoto/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

Loic Rémy
2014 nyarán fizette ki a QPR-nak a francia kivásárlási árát, 10,5 millió fontot a Chelsea. Remy sem kapott sok lehetőséget, szerepelt a Crystal Palace-ban kölcsönben, majd Spanyolországba igazolt. 47 meccsen 12 gólt szerzett.

Radamel Falcao
A Manchester United kölcsöne után a Chelsea is próbálkozott vele, az eredmény szinte borítékolható volt. 2015 nyarán érkezett Londonba el Tigre, aki 10 bajnokin egy gólt szerzett.

Alexandre Pato
2016 januárjában vette kölcsön a Chelsea a Milan korábbi csodagyerekét a Corinthianstól. A Premier League-ben kétszer kapott lehetőséget, egy gólt szerzett.

Michy Batshuayi
Egyelőre Lukaku 2.0, pedig nem keveset, 38 millió eurót költött rá a Chelsea, ennyit kért a Marseille 2016-ban az akkor 22 éves játékosért. Batshuayi azóa szerepelt kölcsönben a Dortmundban és a Valenciában is, télen éppen a Crystal Palace kapta meg. 53 meccsen eddig 19 gólja van a Chelsea-ben.

Álvaro Morata
2017 nyarán érkezett Diego Costa pótlására. A Real Madrid nem kevesebb, mint 66 millió euróért engedte el a spanyolt, akit egy évvel korábban vásárolt vissza a Juventustól. Morata nem kezdett rosszul, 72 meccsen 24 gólt szerzett, de a kihagyott helyzetei emlékezetesebbek maradnak majd, mint a szerzett góljai. Télen az Atlético vette kölcsön.

Álvaro Morata is nagy reményekkel érkezett Forrás: Chelsea FC/Twitter

Olivier Giroud
A tökéletes csere 2018 januárjában érkezett az Arsenaltól 18 millió fontért, eddig egy év alatt tíz gólt szerzett, de tudjuk, hogy ez nem minden, ha kell a piszkos munkát is elvégzi a francia csatár. Eddig Morata cseréje volt, mostantól minden bizonnyal Gonzalo Higuaín cseréi után léphet majd pályára.

A fenti sorba állt be 2019 januárjában az aktuális Chelsea-menedzser, Maurizio Sarri nagy kedvence, az argentin Gonzalo Higuaín. Az argentin a River Plate és a Real Madrid után igazolt Nápolyba, ahol Sarri irányítása alatt tündökölt. Összesen 91 gólt lőtt a Napoli mezében, a 2015-16-os idényben 35 bajnokin 36-szor talált be a Serie A-ban.

Le is csapott rá a Juventus, 90 millió eurót adott érte az olasz sztárcsapat. Torinóban Cristiano Ronaldo érkezése után vált feleslegessé, ezek után ment nyáron kölcsönbe a Milanhoz, ahonnan most a Chelsea csábította el, idény végén pedig végleg megszerezheti magának Sarri - ha még akkor is ő lesz a Chelsea menedzsere.

Higuaín botrányosan kezdett első Premier League-meccsén a Bournemouth ellen, de hazai bemutatkozásán két gólt is szerzett a Huddersfield ellen. Higuaínnal korábban sem az volt a gond, hogy nem lő gólt, általában azt vetették a szemére, hogy az ilyen 5-0-s meccseken talál be, nem pedig az igazán kiélezett találkozókon, ahol általában egy gól is döntő lehet.

Gonzalo Higuain elkezdte a gólgyártást Londonban Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A Chelsea-nél nem esnek kétségbe, ha egy csatár nem teljesít jól, két-három szezon után jöhet a következő sztárigazolás. Roman Abramovics vezetése alatt százmilliók mentek el csak az új góllövők leigazolására, de a többség, mint látható, nem vált be, sőt, a Chelsea után általában csak lefele ívelt mindegyikük pályafutása. Azt csak a jövő dönti el, hogy Gonzalo Higuaín a megfelelt vagy a nem megfelelt kategóriába kerül majd a Chelsea-nél, ami biztos, nála nagyobb játékosok is megbuktak már a Stamford Bridge-en.