A Bayern elérte, amit akart, a Barca mindent kihagyott

fbl Horizontal
Liverpool's Brazilian midfielder Roberto Firmino (C) vies with Bayern Munich's Colombian midfielder James Rodriguez (L) and Bayern Munich's German striker Serge Gnabry (R) during the UEFA Champions League round of 16, first leg football match between Liverpool and Bayern Munich at Anfield stadium in Liverpool, north-west England on February 19, 2019. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem ez volt az idei BL-szezon legerősebb napja: a Liverpool-Bayern München és az Olympique Lyon-Barcelona összecsapás is gólnélküli döntetlennel ért véget.

A Liverpool az utolsó fordulóban a Napoli legyőzésével harcolta ki a második helyet a halálcsoportban, a Bayern pedig az Ajax elleni 3-3-as döntetlennel lett csoportelső.

A nyolcaddöntők egyik legkiélezettebb párharcának első meccse előtt Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere nem számíthatott két belső védője, Dejan Lovren (sérülés) és Virgil van Dijk (eltiltás) játékára. Őket Joel Matip és az eredetileg középpályás Fabinho pótolta.

A túloldalt Niko Kovacnak három helyen kellett belenyúlnia a gálacsapatba: Jerome Boateng (betegség) és Arjen Robben (sérülés) a keretbe sem került be, Frank Ribéry pedig csak a kispadon kezdett.

Nem indult jól a meccs, az angolok részéről megvolt az egészpályás letámadás, de hiányzott belőle az intenzitás, így azon túl, hogy tanácstalan passzolgatásra kényszerítették a Bayern védőit, a kaput nem tudták támadni. Az első lehetőségek a tizedik perc környékén alakultak ki, a Liverpoolnál Szalah veszélyeztetett, a Bayern pedig az egyik liverpooli védő segítségével okozott gondott Alisson kapusnak.

A Liverpool próbálkozott többet az első félidőben, de csak egy kaput eltaláló lövésük volt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Az első negyedóra után visszább állt a Liverpool, a vendégek kezdték átvenni a játék irányítását. A 16. percben Alisson hibáját kihasználva a tizenhatos előterében szerzett labdát a Bayern, ami után Kingsley Coman került lövőhelyzetbe, de csak az oldalhálót találta el.

Az első félidő legnagyobb helyzetét Sadio Mané hagyta ki a 33. percben, miután egy lepattanó labdát 10 méterről mellé rúgott. Az első félidő végét megnyomták a liverpooliak, kis túlzással mindenhonnan lőttek, de Manuel Neuernek egyszer sem kellett védenie. Az első 45 percben 11 kísérletből csak egy talált kaput hazai oldalon.

A játék képe a szünet után sem változott, a Liverpool erőlködött, a Bayern pedig csak nehezen tudta kihozni a labdát - amikor viszont kihozta, helyzetbe került: az 59. percben Serge Gnabry lőtt jó 25 méterről, de a labda néhány centivel fölé szállt.

Mané volt a Liverpool legveszélyesebb játékosa Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Az utolsó félórában egy Mané-fejest leszámítva nem történt semmi, az a néhány lövés, ami volt, messze elkerülte a kaput. A 0-0-s döntetlennel egyik csapat sem lehet elégedetlen, a Bayern valószínűleg ezért jött, a Liverpoolnak pedig olyan félelmetes kontrajátéka van, hogy idegenben is képesek gólt/gólokat szerezni bárki ellen.

Összefoglaló ITT.

Lyon-Barcelona

A Liverpool-Bayern meccsel ellentétben eseménydúsan indult a Lyon-Barcelona, amelyen már 23 másodperc után megvolt az első helyzet. A katalánok nekiestek ellenfelüknek, Lionel Messi szabadrúgásból veszélyeztetett, igazán nagy lehetőségei viszont a Lyonnak voltak: Marc-André Ter Stegennek kétszer is óriási bravúrra volt szüksége, hogy ne kapjon gólt a csapat (egyszer a felső léc is besegített neki).

Ter Stegen bravúrja Forrás: AFP/Jeff Pachoud

A Barcelona ezúttal támadásban volt a szokásosnál gyengébb, Messiék folyamatosan rossz döntéseket hoztak a tizenhatos előterében.

A második félidőben elfáradt a Lyon, egyre több helyzete akadt a Barcelonának, de ezek javarészt Luis Suárezre jöttek ki, akinek pocsék napja volt, semmi nem jött össze, vagy kapu mellé lőtt, vagy a kapus fogott ki rajta (Suárez egyébként 2015-ben lőtt gólt utoljára idegenbeli BL-meccsen).

A meccs végén Messi labdájából Sergio Busquets lőtt kapura, de gól abból sem lett. A Liverpool-Bayern találkozóval ellentétben itt a 0-0 inkább a Barcelonának kedvez.

Összefoglaló ITT.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő
Liverpool-Bayern München 0-0
Olympique Lyon-Barcelona 0-0

A visszavágókat március 13-án játsszák.