Végleg eltűnhet a magyarokkal bajnoki címet nyerő Bundesliga-csapat

2nd Bundesliga - Kaiserslautern vs Unterhaching SPO Soccer Sports action group happy male HORIZONTAL
Kaiserslautern's Tamas Hajnal (R) vies for the ball with Unterhaching's Raphael Schaschko during the 2nd Bundesliga match 1. FC Kaiserslautern vs SpVgg Unterhaching at Fritz-Walter-stadium in Kaiserslautern, Germany, Sunday, 25 February 2007. Photo: Ronald Wittek (ATTENTION: BLOCKING PERIOD! The DFL permits the further utilisation of the pictures in IPTV, mobile services and other new technologies no earlier than two hours after the end of the match. The publication and further utilisation in the internet during the match is restricted to six pictures per match.)
Vágólapra másolva!
Itt játszott a német aranycsapat kapitánya, kétszer volt elődöntős az UEFA Kupában, ezzel a csapattal lett Bundesliga-bajnok két magyar focista, de most a kiesés ellen harcol a harmadosztályban. Ez a bukott császárság, a Kaiserslautern labdarúgócsapatának története.

1997. augusztus 2. újabb mérföldkő a rendszerváltásnak hívott rögös-göröngyös úton.

Élő közvetítés kezdődik Magyarországon egy Bundesliga mérkőzésről, magyar kommentárral.

Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy akár hétszámjegyű pénzösszeget is lehetne ajánlani valamelyik magasan kvalifikált vetélkedőben annak, aki tudja melyik magyar csatorna sugározta. Mivel mi nem vagyunk interaktívak, így elárulom a megfejtést:

az HBO filmcsatornán láthattuk ezt a találkozót.

Az újdonság varázsán túl az is a képernyők elé vonzhatta a nézőket azon a nyári délutánon, hogy a hazánkban oly' népszerű Bayern München játszott. Kahn, Matthäus, Bassler, Scholl, Elber és a többiek.

Az a bizonyos Bayern-Lautern meccs, amely elindította a Kaiserslauternt a bajnoki cím felé 1997. augusztus 2-án Forrás: DPA/AFP/Peter Kneffel

Ellenfél?

Valami Kaiserslautern,

de ez igazán nem is fontos - vélhették a rajongók. Hiszen a Bayernen kívül alig valamit tudott egy átlag magyar fociszurkoló a Bundesligáról - mindez kilenc évvel a határok megnyitása után történt idehaza.

Pedig ez a Kaiserslautern komoly eredménysorral rendelkező gárda volt. 1951-ben és 1953-ban megnyerte a német bajnokságot. Bizonyos Fritz Walter folyamatos remeklésének köszönhetően. Igen, ő az a Fritz Walter, aki a csapatkapitánya volt az 1954-ben világbajnokságot nyerő német válogatottnak. Mi, magyarok, akik annyit, de annyit tudunk arról a vb-ről, igazából soha nem ejtettünk egyetlen elismerő szót sem az aranyérmet szerző válogatottról. Pláne nem foglalkoztunk azzal, melyik klubban is szerepel annak kapitánya.

Fritz Walter, a Kaiserslautern világbajnok játékosa 1954-ben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Schlosser

Ezért nem hallottunk anno a K'lauternről sem. A német válogatott tagjaként 61 alkalommal pályára lépő Fritz Walter 1937 és 1959 között (ez ugyebár 22 év) 411 meccset játszott a Kaiserslautern mezében, ezeken 380 gólt szerzett. Franz Beckenbauer (a Németország második vb-aranyát nyerő csapat kapitánya) mondta egyszer:

Jelenleg Németországban két komoly stadion van emberről elnevezve, a Kaiserslautern arénája Fritz Walterről és a Nürnbergé Max Morlockról.

1954. július 8-án Kaiserslauternben így ünnepelték Fritz Walter vb-címét Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Dpa

A lauterni mindig a kor legmodernebb stadionjai közé tartozott. A 2006-os világbajnokságon 5 mérkőzésnek (közte az Olaszország-Ausztrália nyolcaddöntőnek) adott otthont.

Meg még mennyi nagy mérkőzésnek lehettek szemtanúi az ott élő fociszurkolók az elmúlt évtizedekben.

A két ötvenes évekbeli bajnoki győzelemről már volt szó.

A Bundesliga 1963-as, első szezonjának (meghívásos alapon verbuvált) mezőnyében is helyet kapott a Kaiserslautern. Ennek értékéről sokat elmond, hogy a Bayern München csak a harmadosztályba kapott besorolást akkor. A hetvenes évek végén két egymást követő évben is bronzérmes volt a Kaiserslautern.

A Hamburg-Kaiserslautern meccs a Bundesliga 1965-66-os szezonjából Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Lothar Heidtmann

1982-ben elődöntőt játszott az akkor második számú nemzetközi sorozatban, az UEFA Kupában.

Az első Bundesliga-aranyat 1991-ben ünnepelhették a városban.

A szerzett pontok alapján felállított Bundesliga-örökrangsorban tizedik a Lautern. Minden szép és jó volt egészen a kilencvenes évek közepéig. Ekkor a csapat kiesett az első osztályból. Többek között Andy Brehme világbajnokkal, továbbá Olaf Marschall-lal és Reinke-kapussal a soraiban. Egész Németország siratta, de a szabály az szabály, a második vonalból kellett megkezdenie a csúcsra való visszakapaszkodást. Az első lépés azonnal sikerült is: az 1996-97-es másodosztályt szinte végig vezetve 10 pont előnnyel nyerte azt meg.

Ekkor érkeztünk el a bevezetőben említett 1997-es müncheni mérkőzéshez. A nyitófordulóban az újonc K'lautern a címvédő Bayernhez látogatott.

Schjönberg 80. percben szerzett góljával nyert Münchenben.

Ettől akkora lendületet kapott, hogy meg sem állt a bajnoki címig. Másodszor üríthették korsóikat Bundesliga-bajnok csapatra a pfaltz-i városka lakói. És egy kicsit mi, magyarok is magunkénak éreztük azt a váratlan, nagy sikert. Ugyanis

három mérkőzésen Szűcs Lajos védte a bajnokcsapat kapuját, míg ugyanennyi találkozón a védelmet Hrutka János irányította.

Így ünnepelték a bajnoki címet a Lautern szurkolói 1998 májusában Forrás: DPA/AFP/Oliver Berg

Ha a két magyar fiú nem is volt kihagyhatatlan kulcsember a sikeres menetelés során Otto Rehhagel csapatából, de mindketten hozzátették a részüket a nagy sikerhez. A Bundesliga 2-t, majd Bundesliga 1-et nyerő csapat a Bajnokok Ligájában is megállta a helyét. Csoportját toronymagasan nyerte a Benfica, a PSV Eindhoven és a HJK Helsinki előtt. Vérmesebb szurkolói már-már BL-győzelmet vizionáltak, ám a Kaiserslauternnek más volt megírva a csillagokban.

A pályán és a klubcímer felett található csillagoktól fénylő Bayernnel kellett farkasszemet néznie a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

Az akkor már Ottmar Hitzfeld által edzett bajor rivális kettős győzelemmel törte szét a kimondani sem mert császári álmokat. Pedig a müncheni 2-0-ás vereség még nem sejtetett szomorú véget, ám amikor a visszavágón otthon

Hrutka a 8. percben (!) szabálytalanul tudta megállítani a bajor tankot,

Janckert, eldőlt minden. Piros lap, a magyar mehetett zuhanyozni.

Carsten Jancker (középen), a Bayern nehéztüzére, akit nem lehetett megállítani a két csapat Bajnokok Ligája-meccsén 1999 tavaszán Forrás: DPA

A csaknem teljes meccset emberhátrányban játszó csapatnak nem volt esélye, az összesített eredmény 0-6 lett. Ám soha olyan magasságba nem jutott a csapat, mint a két magyar játékos ottani szereplése idején.

Hrutka 3 szezon alatt 17 Bundesliga-meccset játszott a Kaiserslautern mezében, továbbá két BL-csoportmeccset, meg kezdett mindkét negyeddöntőben a Bayern ellen. Szűcs Lajos a bajnoki címet hozó pontvadászat után három BL-csoportmeccsen ült a kispadon, valamint a negyeddöntő müncheni felvonásán.

Távozásuk után a csapat a dobogó közelébe sem jutott már. Igaz, 2001-ben még újra az elődöntőben szerepelt az UEFA Kupában, de ekkor már elkezdődött a hanyatlás.

A Bayern játékosai, Jens Jeremies, Markus Babbel, Mehmet Scholl, Bixente Lizarazu és Samuel Kuffour ünneplik a BL-továbbjutást a Lautern stadionjában 1999 márciusásban Forrás: DPA/AFP/Arne Dedert

Majd eljött a 2005-06-os szezon zárófordulója. A 34 ponttal az utolsó bent maradó helyen álló Wolfsburg a 33 ponttal, legjobb kiesőhelyen tanyázó Lauternt fogadta.

Kristálytiszta kiesési ki-ki meccs: aki nyer, első osztályú marad, döntetlen esetén a Wolfsburg hosszabbítja meg Bundesliga I-es tagságát.

Egy ország szurkolt a Bundesliga-alapító K'lauternnek a gyökértelen, autógyár melléküzemágaként működő Wolfsburggal szemben. Hiába! Halil Altintop góljával ugyan sokáig bent maradásra állt a K'lautern, ám a vége 2-2 lett, és ezzel eljött a búcsú pillanata – a csapat története során másodszor. Klaus Augenthaler, a játékosként világbajnok Wolfsburg-edző akkor azt mondta:

A 2006-07-es szezonban először lehetett Magyarországon rendszeresen Bundesliga 2-es meccseket nézni - a létező legjobbkor. Mert az volt a német másodosztály történetének legjobb szezonja, és hétről hétre láthattuk az 1. FCK-t is, amelynek fazonszabása egy magyar focista volt.

Hajnal Tamás mind a 34 bajnoki találkozón szerepelt a csapatban,

8 találatával házi gólkirály lett, kiosztott 12 gólpasszt, és gyakran a mezőny legjobbjának bizonyult.

Hajnal Tamás (jobbra) és Raphael Schaschko csatája a Kaiserslautern- SpVgg Unterhaching mecssen 2007 februárjában Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Ronald Wittek

Élmény volt látni Hajnal játékát. Ám az előző kieséssel ellentétben ezúttal nem sikerült az azonnali visszajutás, holott sokáig úgy tűnt, összejöhet. Hajnal nagyszerű teljesítménye azonban sokaknak feltűnt,

így került Hajnal Tamás a Bundesliga II bajnokához, a Karlsruhe-hez,

ahol kulcsember lett az első osztályban.

A Kaiserslautern azonban ott ragadt a második vonalban. Azóta volt még 2 szezonja a Bundesliga I-ben (kapusa, Tobias Sippel ekkor okozott súlyos sérülést a Mainzban játszó Szalai Ádámnak), de 2012-ben lehet, hogy örökre elbúcsúzott a legmagasabb osztálytól. Tavaly tavasszal ugyanis még a másodosztályból is kiesett.

Jelenleg a harmadosztályban is négy pontra van a kieséstől.

Nagy harcot vív majd az ottmaradásért a Grossaspachhal, a Lotte-val vagy a Jénával. A valaha Bundesligában bajnoki címet szerző 12 csapat közül jelenleg 7 szerepel a Bundesliga I-ben, a Köln és a Hamburg a Bundesliga II-ben, a Braunschweig, a 1860 München és az 1. FCK a Bundesliga III-ban.

Egy szép emlék 2004-ből: a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra verte a németeket barátságos meccsen Kaiserslauternben Forrás: AFP/Torsten Silz

Az 1900-ban alapított Kaiserslautern, amely valaha az európai színpadon is tényező volt, lassan eltűnik Németország focitérképéről is.

Mi most ezt a cikket azért írtuk meg, mert januárban a német csapat a MOL Vidi FC-vel játszott felkészülési meccset a magyar bajnok spanyolországi edzőtáborában.

A magyar csapat 2-0-ra nyert. Ám ebben a történetben – bocsássanak meg nekünk – ez a legkevésbé érdekes.