Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 28. fordulójában az éllovas Videoton egygólos vereséget szenvedett Pakson. A bajnoki címvédő Budapest Honvéd Eppel Márton és Davide Lanzafame vezérletével nyert Mezőkövesden, míg a forduló előtt sereghajtó Vasas gólzáporos mérkőzésen, Debrecenben aratott győzelmet. A hét közben edzőváltáson átesett DVTK ezúttal Újpesten kapott ki, míg a Puskás Akadémia legyőzte a Balmazújvárost a Pancho Arénában. 

Csertői Aurél csapata egy héttel ezelőtt a Ferencváros otthonában ért el 2-2-es döntetlent, és arra készült, hogy az új listavezető Videoton orra alá is borsot törjön. Az örökmérleg a fehérváriaknak kedvezett, a két fél eddigi 26 bajnokijából csak négyet nyert a Paks, legutóbb 2015 szeptemberében, s döntetlenre is csak ötször volt képes.

A bajnokaspiráns Videoton veszélyeztetett először.

Huszti Szabolcs szögletére a zöld-foki-szigeteki Stopira robbant be, majd öt méterről a kapu fölé fejelt. A 12. percben ismét Huszti tekert jobbról befelé, az érkező Stopira pedig hat méterről kapu mellé stukkolt. Az első paksi kísérletre a 15. percig kellett várni. Anel Hadzic eladott labdájával Haraszti Zsolt tört kapura, azonban 18 méterről pont Kovácsik Ádám kezébe lőtt.

A paksi Haraszti Zsolt (jobbra) támadja a Videoton kapusát, Kovácsik Ádámot Forrás: vidi.hu

A mérkőzés első ziccere a Paks előtt adódott a 33. percben.

Haraszti három székesfehérvári védő között betört a tizenhatoson belülre, majd egy befele cselt követően 14 méterről a hosszú sarkot vette célba, azonban Kovácsik parádés mozdulattal szögletre ütötte a labdát.

A fordulás után a Videoton is ziccert lőhetett.

A 49. percben egy előrevágott labdába a paksi Simon Ádám ért bele szerencsétlenül, ami így Stefan Scepovic elé került, a székesfehérvári csapat támadója azonban 14 méterről nem találta el a kaput.

A szerb Stefan Scepovic hagyta ki a második félidő legynagyobb Videoton helyzetét Forrás: vidi.hu

A folytatásban inkább a kemény játék dominált. A tolnaiak és a székesfehérváriak sem mentek a szomszédba egy kis keménységért. Solymosi Péter játékvezetőnek nem egyszer hűteni kellett az indulatokat.

A 67. percben a Paks megszerezte a vezetést.

Egy gyors kontratámadás végén Haraszti hozta ziccerbe Bertus Lajost, aki a kivetődő Kovácsik Ádámba lőtt, a kipattanó azonban Szabó Jánosé lett, aki lövés helyett visszapasszolt a középen álló Harasztinak, akinek kilenc méterről csak az üres kapuba kellett passzolnia (1-0).

A folytatásban a Videoton ment előre az egyenlítésért, Marko Nikolic vezetőedző cserékkel próbálta frissíteni a csapatát, de a hajrában már igazán komoly gólszerzési lehetősége nem volt az éllovasnak. Ellenben a hazaiak kedvükre kontrázhattak, Bartha László kétszer is ziccerbe került, de nem tudta növelni csapata előnyét.

Ezzel a győzelemmel a Paks a tabella ötödik helyére lépett fel, míg a Videoton visszacsúszott a második helyre, ugyanis a szombat esti mérkőzésen a Ferencváros 2-1-re legyőzte a Haladást a Groupama Arénában.

Paksi FC-Videoton FC 1-0 (0-0)
Paks, 2000 néző, v.: Solymosi
Paks: Rácz G. - Fejes, Lenzsér, Gévay, Szabó J. - Haraszti (Hajdú, 89.), Kecskés T., Simon Á., Bertus, Hahn (Szakály D., 82.) - Simon A. (Bartha, a szünetben)
Videoton: Kovácsik - Nego, Juhász, Fiola, Stopira - Kovács (Tamás, 82.), Pátkai (E. Hadzic, 79.), A. Hadzic (Nikolov, 40.) - Huszti - M. Scepovic, S. Scepovic
gólszerző: Haraszti (67.)
sárga lap: Gévay (55.), Szabó J (72.), illetve Pátkai (18.), Juhász (58.), Nikolov (91.)

A tavalyi bajnok Budapest Honvéd egygólos győzelmet aratott a kiesés ellen küzdő Mezőkövesd otthonában.

Kezdetben a biztos labdatartásra törekedett mindkét együttes, bár sok volt a hiba, az eladott labda. Helyzet szinte alig alakult ki, ezzel együtt az első félidő közepén szűk negyedóra alatt három gólt is láthatott a közönség:

előbb mindkét oldalon egy-egy pontrúgás után rezdült a háló,

majd a kiugró Lanzafame, kihasználva egy nagy védelmi hibát, ismét előnyhöz juttatta a Honvédot.

A szünet előtt a jóval aktívabb fővárosiak távolról is többször próbálkoztak, de újabb találat nem született.

A fordulást követően Kuttor Attila vezetőedző hiába próbálta támadóbb szelleművé tenni csapatát a cserékkel, a hazaiak továbbra sem jelentettek komoly veszélyt Gróf kapujára. A vendégek magabiztosan őrizték vezetésüket, s végül mind a három pontot elvitték Mezőkövesdről.

A Honvéd október vége óta először aratott sikert idegenben,

s ezzel egyben lezárt egy hárommeccses nyeretlenségi sorozatot, a Mezőkövesd viszont zsinórban ötödször maradt nyeretlen, és a tabella utolsó helyére csúszott vissza.

Mezőkövesd Zsóry FC-Budapest Honvéd 1-2 (1-2)
Mezőkövesd, 1000 néző, v.: Bognár
Mezőkövesd Zsóry FC: Dombó - Farkas, Hudák, Katanec, Szalai - Iszlai, Tóth B. (Novák, 78.) - Cseri (Koszta, 59.), Misák (Bognár, a szünetben), Vadnai - Drazic
Budapest Honvéd: Gróf - Bobál D., Kamber, Baráth - Ikenne-King, Holander (Kukoc, 71.) - Heffler, Gazdag, Májer (Tömösvári, 62.) - Eppel (Danilo, 86.), Lanzafame
gólszerzők: Tóth B. (22.), illetve Eppel (12.), Lanzafame (25.)
sárga lap: Hudák (11.), Bognár (94.), illetve Heffler (47.), Baráth (76.), Lanzafame (78.), Gróf (87.), Tömösvári (96.)

A Puskás Akadémia 3-1-re verte hazai pályán a Balmazújvárost.

Erdei Carlo szépségdíjas lövésével a 17. percben szerzett vezetést a vendégcsapat,

öt perccel később Josip Knezevic büntetőjével egyenlítettek a házigazdák.

Az első félidő jó iramú, változatos játékot hozott, de a kapuk ritkán forogtak veszélyben. A szünet előtti hajrában a felcsúti kapus, Hegedüs Lajos bravúrral hárította Kamarás György közeli próbálkozását.

A második félidőt a mezőnyben elkövetett taktikai szabálytalanságok jellemezték mindkét fél részéről, amelyek olykor a durvaság határát súrolták. Veszélyes helyzet egyik kapu előtt sem adódott, mígnem a 79. percben az alig öt perce pályán lévő felcsúti csereember, Radó András gólt érő lövéssel fejezte be azt az akciót, amely tőle indult.

A végeredményt Diallo állította be, aki a hosszabbításban egy ziccert értékesített.

Pintér Attila együttese öt forduló óta veretlen, két döntetlen mellett harmadszor nyert.

Puskás Akadémia FC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 3-1 (1-1)
Felcsút, Pancho Aréna, 783 néző, v.: Berke
Puskás Akadémia: Hegedüs L. - Osváth, Hegedűs J., Spandler, Trajkovski - Molnár G. (Diallo, 64.), Knezevic, Szakály P. (Zsidai, a szünetben), Balogh B. - Perosevic (Radó, 74.), Henty
Balmazújváros: Horváth L. - Habovda, Rus, Tamás L., Uzoma - Vajda, Sigér, Maiszuradze (Kónya, 85.), Haris - Erdei (Jagodics, 69.), Kamarás (Batarelo, 69.)
gólszerző: Knezevic (22. - 11-esből), Radó (79.), Diallo (95.), illetve Erdei (17.)
sárga lap: Szakály P. (10.), Zsidai (56.), Diallo (72.), illetve Erdei (17.), Tamás L. (23.), Vajda (92.)

Debrecenben győzött 3-2-re a kiesés elől menekülő Vasas.

Hamar vezetéshez jutott a kiesés elől menekülő Vasas, amely egy perc alatt kétszer is bevette a hazaiak kapuját.

Ristevski találatát les miatt még nem adta meg a játékvezető, de a következő támadásból Egerszegi már érvényes gólt szerzett. A középpályás negyedóra elteltével ismét eredményes volt.

A DVSC nem találta a játék ritmusát, szinte semmi veszélyt nem jelentett a vendégek kapujára.

A második félidő elején tovább növelte előnyét a Vasas,

amely az utolsó negyedórára emberhátrányba került - Ádám a második sárga lapját is megkapta -, és az addig teljesen kilátástalanul játszó DVSC "vérszemet kapott".

A csereként beállt Tabakovic három perc alatt két gólt is szerzett, egyenlíteni azonban már nem tudott a Loki.

Debreceni VSC-Vasas 2-3 (0-2)
Nagyerdei Stadion, 3214 néző, v.: Kassai
DVSC: Nagy S. - Bényei, Kinyik, Szatmári, Barna (Tabakovic, 57.) - Jovanovic, Filip, Tőzsér, Soós - Könyves (Takács, 15.), Mengolo (Tisza, 52.)
Vasas: Nagy G. - Burmeister, James, Benes - Szivacski (Vogyicska, 58.), Vida, Egerszegi, Ristevski (Vaskó, 80.), Hangya - Ádám, Barczi (Pavlov, 88.)
gólszerző: Tabakovic (81., 84.), illetve Egerszegi (9., 24.), Benes (51.)
sárga lap: Filip (51.), Tőzsér (57.), illetve Ristevski (8.), Ádám (43., 76.), Vida (47.), Vogyicska (90.)
piros lap: Ádám (76.)

Az Újpest 1-0-ra legyőzte a Diósgyőrt, a vendégcsapatban így vereséggel mutatkozott a hétfőn kinevezett új vezetőedző, Fernando.

Lendületesen kezdett az Újpest, amely negyedik nagy helyzetéből megszerezte a vezetést: a 18. percben Novothny Soma védőit megelőzve közelről fejelt a diósgyőri kapuba.

Az újpesti támadó - aki korábban megfordult a DVTK-ban is - 16. alkalommal volt eredményes a bajnoki szezonban. A folytatásban kiegyenlítődött a játék képe, de nagy helyzetre sokáig kellett várni: az első félidő ráadásában az újpesti kapus, Filip Pajovic egy akción belül kétszer is védett.

A hátrányban lévő diósgyőriek a második félidőben bátrabb támadójátékot vállaltak fel, ennek érdekében taktikai hadrendet is váltottak. Az újpestiek viszont az esetek többségében a kaputól távol tartották a vendégeket, így nem változott az eredmény.

A DVTK a szezonban csak egy pontot szerzett az Újpest elleni három összecsapáson, utóbbiak viszont hetet.

A diósgyőriek legutóbb március elején nyertek bajnoki mérkőzést, azóta két döntetlen mellett az ötödik vereségüket szenvedték el.

Újpest FC-Diósgyőri VTK 1-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2862 néző, v.: Iványi
Újpest FC: Pajovic - Balázs B. Litauszki, Kálnoki Kis, Burekovic - Pauljevic (Mohl, 92.), Nagy D. (Cseke, 89.), Onovo, Zsótér (Szűcs K., 59.), Nwobodo - Novothny
Diósgyőr: Antal - Vela, Karan, Lipták (Eperjesi, a szünetben), Tamás M. - Kocsis G., Busai (Szarka Á., 57.), Ternován (Óvári, 72.) - Bacsa, Makrai, Joannidisz
gólszerző: Novothny (18.)
sárga lap: Lipták (31.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 30 21 4 5 73-27 46 68
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
Paksi FC 30 16 9 5 48-40 8 53
V
V
V
V
GY
I
3.
Fehérvár FC 30 15 10 5 51-39 12 50
D
GY
GY
D
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 30 12 8 10 49-31 18 46
D
GY
GY
GY
V
I
5.
DVSC 30 13 11 6 46-39 7 45
GY
V
GY
V
GY
I
6.
MTK Budapest 30 12 11 7 41-54 -13 43
D
GY
D
GY
V
I
7.
DVTK 30 11 11 8 48-49 -1 41
D
V
D
GY
D
I
8.
ZTE FC 30 11 13 6 50-56 -6 39
GY
GY
V
D
GY
I
9.
Kecskeméti TE 30 11 14 5 40-44 -4 38
D
V
V
GY
D
I
10.
Újpest FC 30 10 16 4 38-62 -24 34
GY
V
V
V
V
I
Teljes lista