Vágólapra másolva!
Bernd Storck először adott hosszabb interjút egy magyar lapnak azóta, hogy tavaly októberben távozott a válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. A német szakember beszélt a magyar válogatott előtt álló kihívásokról, az NB I-es bajnoki versenyfutásról, és elmondta, hogy miért járt élvonalbeli bajnoki mérkőzéseken.

A jelenleg Berlinben élő Bernd Storck a Csakfoci.hu oldalnak adott hosszabb interjút, melyben természetesen a magyar válogatottról esett a legtöbb szó. Elmondta, a sikeres Európa-bajnoki szereplés - a magyar válogatott csoportgyőztesként bejutott a nyolcaddöntőbe - után úgy érezte, lehet tovább lépkedni előre, tovább fejlődni.

"De mint kiderült, ez nem egy egyszerű feladat, pláne ha nem mindenki képes a nemzetközi szinten futballozni.

Nem is beszélnék itt Andorráról vagy a Feröer-szigetekről. Nagyon nehéz úgy egy következő lépcsőfokról, egy szintlépésről beszélni, azon dolgozni, ha nincs meg ez a nemzetközi szint mindenkinél."

Az Európa-bajnokság Bernd Storck és a magyar válogatott számára is emlékezetes volt Forrás: DPPI media/Michael Zemanek

"A taktikai résszel elégedett voltam, mint ahogy azzal is, ahogyan játszott többnyire a csapat, hiszen elértük azt, hogy már ne csak mások után rohanjunk, másokhoz igazodjunk, de képesek legyünk irányítani is a mérkőzéseket. T

Az eredmények persze nem alakultak jól a vb-selejtezőkön, ez kétségtelen, de – nem kifogásként mondom – nehéz volt a rajt, utána viszont képes volt a csapat előrefelé lépkedni, ugyanakkor a munka kiteljesedéséhez több idő kellett volna."

Bernd Storck jó szívvel emlékszik vissza arra, hogy ő kezdettől fogva megkapta az időt, valamint a bizalmat a magyar szövetség (MLSZ) vezetésétől, és ugyanezt kívánja utódjának, Georges Leekensnek is, akivel találkozott, de nem kívánta elemezni a belga szakember munkáját. Inkább általánosságban fogalmazta meg, hogy mire lenne szüksége a magyar válogatottnak, úgy a pályán, mint azon kívül.

Az is kiderült, hogy nem könnyű a kisebb futballországok válogatottjai ellen játszatni és biztos győzelmet várni ellenük sem lehet. Magyarországon hajlamosak az emberek az összes vereség terhét, emlékét magukkal cipelni.

Ezt el kellene felejteni már és reálisabban kellene gondolkodni a fociról, a válogatottról is, hogy ne legyen ekkora teher egy Kazahsztán elleni vereség."

A Kazahsztán elleni mérkőzés előtt még nem is volt annyira negatív a hangulat Fotó: Polyák Attila - Origo

Éppen a kazahok elleni vereség mutatta meg, hogy az elmúlt években több, korábban kézlegyintéssel elintézett ország focija elszaladt mellettünk, éppen ezért hiba lenne természetesnek venni, hogy ott leszünk a 2020-as Európa-bajnokságon, melynek Budapest is az egyik rendezője.

Hogy fiatalokkal, vagy inkább az idősebb generációval, az a kapitány döntésén múlik. Aztán majd kiderül, ez mire lesz elég, jelenleg még bármire van esély. Akár egy olyan csodára is, amit a 2016-os Európa-bajnokságra történő kijutással mi is megcsináltunk – de ez nem lehet elvárás."

Georges Leekensre nem vár könnyű feladat, ha meg akarja ismételni Bernd Storck bravúrját Fotó: Polyák Attila - Origo

Bernd Storck beszélt arról is, hogy az NB I bajnoki címe a felcsúti Videoton-Ferencváros rangadón fog eldőlni, és, hogy több olyan, a nemzetközi porondon is eséllyel induló csapatra lenne szükség az élvonalban, mint ez a kettő. Azt is elmondta, hogy valóban feltűnt több NB I-es bajnokin, de nem azért, mert "munkát keresett" volna.