Meghalt Carlos Alberto Torres

Carlos Alberto Torres, foci
Brazilian former football player Carlos Alberto Torres speaks during the opening of the exhibition "Brazil A country A world" in Sao Paulo, Brazil on June 11, 2013. The exhibition presents through multimedia resources a large collection of historical pieces of Brazilian football, and will visit the 12 venue cities of the Brazil FIFA 2014 World Cup 2014. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA / AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Szívroham következtében 72 éves korában meghalt Carlos Alberto Torres, a brazil labdarúgás egyik legnagyobb alakja, az 1970-es világbajnok válogatott csapatkapitánya.

Generációjának egyik legkiválóbb védője 1944. július 17-én született Rióban. 19 évesen csatlakozott a Fluminense csapatához, és már az első szezonjában hírnevet szerzett magának.

Védő létére nem csupán kiválóan olvasta a játékot és nagyszerű ütemérzékkel szerelt, de tökéletesen bánt a labdával, képes volt irányítani és bekapcsolódni a támadásokba, erre a hatvanas években ritkán vállalkoztak védők.

1970, vb-döntő: Brazília - Olaszország 4-1 Forrás: Popperfoto/Getty Images/This content is subject to copyright./Popperfoto

1966-ban a Santoshoz igazolt, ahol Pelé csapattársa lett. 1974-ben visszatért a Fluminenséhez, 1977-ben játszott a Flamengóban, majd 1982-es visszavonulásáig két amerikai klubban - California Surf, New York Cosmos – szerepelt.

A válogatottban 53 alkalommal szerepelt, és nyolc gólt szerzett. Már az 1966-os világbajnokságra készülő bő keretnek is tagja volt, de végül nem jutott ki Angliába.

Az 1970-es vébén azonban szenzációsan futballozott, az olaszok elleni döntőben szerzett gólját a torna egyik legszebbjének tartja a szakma. Az 1974-es vébéről állandó térdsérülése miatt lemaradt, és bár még az 1978-es selejtezőkön is szerepelt, végül 1977-ben búcsút intett a válogatottságnak.

Edzőként megfordult többek között a Flamengo, a Corinthians, a Botafogo és a Fluminense csapatainál, de dolgozott az Egyesült Államokban (Miami Sharks), Mexikóban (Monterrey) és Kolumbiában (Once Caldas, Unión Magdalena) is.

Carlos Alberto Torres Forrás: AFP/Nelson Almeida

Volt ománi szövetségi kapitány, dolgozott a nigériai nemzeti csapat mellett, utoljára Azerbajdzsánban ült kispadon, ahonnan 2005 júniusában menesztették. Utolsó mérkőzése dicstelen volt: csapata hazai pályán 3-0-ra kikapott a lengyelektől, a szövetségi kapitány pedig a harmadik gólt követően a pályára rohant, tiltakozott a bírónál, később pedig dulakodni kezdett a negyedik játékvezetővel is.

Próbálkozott a politikai pályával is, a Demokratikus Munkáspárt színeiben 1989 és 1993 között városi főtisztviselő volt, 2008-ban pedig indult az riói alpolgármesteri posztért, de végül nem választották meg.

Hétfőn szívroham következtében halt meg Rio de Janeiróban. Két nappal korábban még szakkommentátorként dolgozott az egyik brazil sporttévében.