Vágólapra másolva!
A spanyol futball-liga elnöke szerint pénzügyileg az angol Premier League a legmeghatározóbb bajnokság a világon, és félő, hogy hamarosan olyan erővé válik, mint amilyen az NBA a kosárlabdában.

Javier Tebasnak határozott célja, hogy a Primera División eredményesen vegye fel a harcot a szigetországiak térhódítása ellen, és a spanyol csapatok meg tudják tartani legjobb játékosaikat.

és az összes többi bajnokság csak másodrangú bajnoksággá válik mellette" - hangsúlyozta Tebas. "Mindenki tudja, hogy a legtehetségesebb kosarasok előbb-utóbb a tengerentúlon kötnek ki, így mi is elveszítjük majd legjobbjainkat, ha nem reagálunk időben."

A spanyol liga élére 2013-ban került sportvezető irányításával külföldön már több irodát is nyitottak, így például Kínában és az Egyesült Államokban is. E mellett pedig elindított egy nagyköveti programot, többek között olyan korábbi sztárok bevonásával, mint Luis Figo és Roberto Carlos.

Figo is segít, ahol tud Forrás: Imaginechina/Weng Lei

"Az Egyesült Államok kiemelt helyen szerepel stratégiánkban, hiszen a labdarúgás forradalmi változásokon megy ott keresztül. A piac dinamikusan bővül a tengerentúlon, és mi mindent megteszünk, hogy kihasználjuk ezt a lehetőséget és üzletet tudjunk ott csinálni" - mondta.

Tebas szintén kulcsfontosságúnak tartja a szurkolók minél jobb kiszolgálását, ezért az eddigieknél jobb audiovizuális csomagokat szeretne kínálni a közvetítő társaságoknak, és egyéb módokon kiszolgálni a spanyol futball híveit. Ennek egyik elemeként a múlt héten jelentették be, hogy

a Király Kupa mostani kiírásának mérkőzéseit előfizetéses rendszerben elérhetővé teszik a YouTube-on.


Az elnök egyik korábbi lépése volt az is, hogy visszavette a csapatoktól a televíziós jogdíjakkal kapcsolatos tárgyalások jogát, és így sikerült az előző 800 millió eurós összbevételt 1,2 milliárdra feltornászni az új szerződésben. Tebas ráadásul úgy véli, hogy a következő, 2017-os megállapodás már a 1,5 milliárdot is meghaladja majd. Igaz, a spanyol bajnokság még azzal is jócskán elmarad az angolok legújabb, három évre szóló, közel 7 milliárd euró értékű televíziós szerződésétől.

Pozitívum, hogy itt játszanak a legnagyobb sztárok, negatívum, hogy Mascherano, Messi és Neymar ellen is nyomoznak Forrás: AFP/Lluis Gene

Tebas szerint a két bajnokság közötti nagy különbség egyik oka, hogy Angliában lényegesen kiterjedtebb a fizetős tévézés piaca, mint Spanyolországban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelenleg

náluk játszanak a világ legjobb játékosai,

és szakmailag a Primera División a legfontosabb bajnokság a világon, ezt pedig ki kell használniuk.

Törekvéseit alapvetően nehezíthetik a spanyol bajnokság olyan nagy sztárjai ellen folyamatban lévő nyomozások, mint Lionel Messi, Neymar, vagy Javier Mascherano.