Bogdánt már nem bántják Boltonban

Bogdán Ádám kapus labdarúgás
Bogdán Ádám kapus vetődik a hollandok elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban 2012. szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!
Bár felvetődött, hogy a Bolton a nyáron eladná Bogdán Ádámot, a magyar kapus jól érzi magát, és csak akkor váltana, ha a klubjának ez lenne az érdeke. A megrepedt csigolyája miatt a válogatott keretből hiányzó Bogdánnak tavalyi sérülése után jól ment a védés, így pozitív élményekkel zárta a szezont, a két hónapos kényszerpihenőt pedig a javára fordította, és mentálisan megerősödve tért vissza.

Pintér Attila szövetségi kapitány azt nyilatkozta, sérülés miatt nem került be a dánok elleni válogatott keretbe. Hogyan sérült meg, és hogy áll a felépülése?

A Sheffield Wednesday elleni meccsen lehajoltam a labdáért, és amikor felálltam, azt éreztem, hogy beleszúrt a fájdalom a derekamba. Kiderült, hogy az L5-ös csigolyám megrepedt, ezért négy hétig pihennem kell, amíg össze nem forr, majd ha ez megtörtént, akkor lehet erősíteni a hátizmokat és a mélyizmokat. Az első diagnózis alapján úgy tűnik, összesen nyolc-tíz hetet kell kihagynom.

Amikor novemberben beszéltünk, akkor még azt mondta, a rossz rajt ellenére a feljutás a célja a Boltonnak. Mikor lett egyértelmű a számára, hogy ebben az idényben ez nem fog összejönni?

Január környékén éreztem először, a visszatérésre készülve. Amikor novemberben megsérültem, elkezdett nyerni a csapat, aztán megszakadt ez a sorozat, és egy hullámvölgy miatt a kieséshez is közel kerültünk. Februárban, a Bournemouth elleni 2-2 alkalmával tértem vissza, akkor kezdődött egy hatmeccses veretlenségi sorozatunk, és onnantól már nem kellett hátrafelé néznünk, hanem megpróbáltunk minél feljebb kerülni a tabellán. Végül a 14. helyen kötöttünk ki.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A feljutóktól távol, a kiesőktől biztonságban végzett a Bolton, a szezon eleji célok tudatában csalódást jelent ez az eredmény?

Olyan szempontból igen, hogy nem értük el, amit előzetesen kitűztünk magunk elé, az viszont számomra pozitívum, hogy a sérülésem után vissza tudtam verekedni magam a csapatba. A csapatnak is, nekem is jól ment a szezon második felében, és így jobb szájízzel fejeztük be a bajnokságot.

Amikor felépült a sérüléséből, biztos volt benne, hogy visszakerül a csapatba?

Egyáltalán nem voltam biztos benne, mert Andrew Lonergan nagyon jó kapus, megbízhatóan teljesített, és jól ismeri a Championshipet, korábban a Prestonban és a Leedsben rengeteg meccse volt. Talán azért tett vissza Dougie Freedman edző, mert a felépülésem idején nem ment a csapatnak, így próbált valamin változtatni. Előtte is éreztem, hogy Freedman bízott bennem, és szerencsére nagyon jól szálltam be, volt négy kapott gól nélküli meccsem, egyedül az bánt, hogy megsérültem, bár nyolc-tíz hét nem a világ vége, szerencsére nem maradok le tétmeccsekről.

Az angol sajtó arról írt, hogy jövő nyáron jár le a szerződése, és a Boltonnak nehéz lesz megtartania. Beszélt már arról Freedmannel, mifélék a tervei önnel?

Nem volt ez téma köztünk, olvastam a nyilatkozatát, de szerintem ez inkább amolyan helyzetértékelés volt a részéről. Azt tudni kell, hogy a Premier League-ből kieső csapatok két évig kapnak egy parachute paymentnek nevezett kompenzációt, az első osztályból való kieséssel ugyanis elesnek a komoly bevételt jelentő közvetítési jogdíjaktól. A Boltonnál most jár le a két év, és mivel nem tudtunk visszajutni, nyilván a költségvetést is át kell gondolni. Bár nem látok bele ennyire a klub belügyeibe, a nyilatkozatokból ez jött le. A másodosztályban nem jár ki annyi néző, kevesebb a mezeladásból befolyó pénz, és a klubnál arra törekednek, hogy a bevétel és a kiadás egyensúlyban legyen. Belőlem most nyáron vagy januárban tudnak pénzt csinálni, ha egyáltalán ez a cél. Mivel jól ment a szezon végén, és tudni lehet, hogy jövőre lejár a szerződésem, ezért érthető, hogy a sajtó felkapta a témát, de nekem egyelőre az a fontos, hogy újra egészséges legyek, és jó formában védjek, mert azzal biztosan kedvező helyzetbe hozom magam.

Forrás: MTI/Beliczay László

Ha dönthetne, mit választana? Kitöltené a szerződését Boltonban, vagy váltana?

Jól érzem magam Boltonban, és kapkodni biztosan nem fogok. Ha a klubnak az az érdeke, hogy eladjon, és a felajánlott megoldás nekem is megfelel, akkor nincs min gondolkozni. Ha pedig a Bolton meg akar tartani, akkor megint egyértelmű a helyzet. Elsősorban a klubon múlik, alapesetben úgy tervezem, hogy maradok, és szeretném, ha el tudnánk érni a kitűzött célt, a feljutást.

A fejlődés szempontjából a Bolton még megfelel?

Úgy érzem, igen, itt minden adott hozzá, csak rajtam múlik, mennyit fejlődök. Volt olyan, hogy azt hittem, itt már nem lehet tovább fejlődni, de beláttam, hogy ez nem így van, és a mostani szezonban mentálisan jó állapotban voltam. A Championship gyengébb a Premier League-nél, de nem nagy a különbség a két osztály között. A Hull Cityt, mely most újoncként FA-kupadöntőt játszott, tavaly 4-1-re vertük a Boltonnal. Nem idegesítem magam, tisztában vagyok a helyzetemmel, és ezen az úton akarok maradni. Hogy ez az út hol folytatódik, az a Boltonon múlik.

Freedman azt nyilatkozta, korábban önt is kritizálták a szurkolók, és nem értette, miért bántják. Ez hogy érintette?

2012-ben a legjobb játékosnak választottak a szurkolók, de a kiesés után a másodosztályban nem úgy szerepeltünk, ahogy szerettük volna. Akkoriban nem voltam annyira magabiztos, kapkodtam, sok minden volt a fejemben, és ez a pályán is érződött. Voltak olyan beszólások, amelyeket nekem szántak, de a többieknek is kijutott belőlük. Érthető a szurkolók frusztráltsága, mert többet vártak tőlünk. Szerencsére ezek a hangok elhallgattak, én is lenyugodtam, a sérülésem alatt jó állapotba hoztam magam mentálisan, azóta máshogy gondolkodom. Utólag azt mondom, kellett ez a sérülés, hogy rendbe tudjam hozni a gondolataim. Előtte gyakorlatilag két szezont végigvédtem, amiben benne volt egy romániai és egy hollandiai vereség a válogatottal, a kiesés a PL-ből, a kudarc, hogy nem jutottunk vissza, és ezeket mind fel kellett dolgozni.