Vágólapra másolva!
A portugál labdarúgó-válogatott története során először tudott nyerni hazai pályán Svédország ellen és egygólos előnyt harcolt ki a jövő keddi visszavágóra a világbajnoki pótselejtezőn. Horvátország 0-0-t játszott a negyven percen át emberhátrányban küzdő Izland otthonában, Ukrajna meglepetésre 2-0-ra verte Franciaországot, míg Görögország 3-1-re győzött Románia ellen.

Eredmények, világbajnoki pótselejtezők, első mérkőzések:
Izland - Horvátország 0-0
Reykjavík
v.: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
Izland: Halldorsson - O.I. Skulason, R. Sigurdsson, Arnason, A. Skulason - Gunnarsson, G. Sigursson, Gudmundsson, Bjarnason, Finnbogason (Gislason, 63.) - Sigthorsson (Gudjohnsen, a szünetben)
Horvátország:
Pletikosa - Srna, Corluka, Simunic, Pranjic - Rakitic, Modric - Ilicevic (Olic, a szünetben), Eduardo (Rebic, 72.), Perisic - Mandzukic (Benko, 87.)
piros lap:
Skúlason (50.)

Nem tudta kihasználni két izlandi kulcsember kiesését a horvát labdarúgó-válogatott a világbajnoki pótselejtezők első, reykjavíki mérkőzésén, és csak 0-0-s döntetlent értek el.

Pedig a vendégek többet birtokolták a labdát, több nagy helyzetük volt, de Hannes Halldórsson kapus kiválóan védett. A hazaiaknál az első nagy veszteséget az Ajax csatárának, Kolbeinn Sigthorsson súlyosnak tűnő bokasérülése jelentette a 44. percben, majd a második félidő elején az utolsó emberként szabálytalankodó Ólafur Skúlason kiállítása miatt az utolsó 40 percet emberhátrányban küzdötte végig az együttes.

Portugália - Svédország 1-0 (0-0)
Lisszabon
v.: Nicola Rizzoli (olasz)
Portugália: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao - Raul Meireles (Josue, 79.), Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani, Helder Postiga (Hugo Almeida, 66.), Ronaldo
Svédország: Isaksson - Lustig, Nilsson, Antonsson, Olsson - Larsson, Elm (Wernbloom, 72.), Kallström (Svensson, 78.), Kacaniklic - Ibrahimovic, Elmander (Gerndt, 88.)
gól: Ronaldo (82.)
sárga lap: Joao Pereira (42.), Ronaldo (77.), Elmander (77.), ill. Sebastian Larsson (71.)

A pótselejtezők slágerpárosítása minden kétséget kizáróan a Portugália-Svédország csata volt, már csak a Cristiano Ronaldo-Zlatan Ibrahimovic párharc miatt is. Az első felvonást egyértelműen Ronaldo nyerte, egyrészt azért, mert a nagy iramot, de kevés komoly helyzetet hozó meccsen a portugálok hazai pályán 1-0-ra győztek a Real Madrid sztárjának góljával, másrészt Ibrahimovicnak egy lövésre futotta a 90 perc alatt, az is lepattant egy védőről.

Ronaldo eldöntöttea védőt és az első meccset is Forrás: AFP

A párharc érdekessége, hogy Portugália eddig sohasem tudott hazai pályán győzni Svédország ellen, a korábbi 15 egymás elleni csatából hat svéd siker és hat döntetlen mellett mindhárom portugál győzelem idegenben született, most először nyertek Ronaldóék otthon a skandináv együttes ellen.

Ukrajna - Franciaország 2-0 (0-0)
Kijev
v.: Cakir (török)
Ukrajna:
Pjatov - Fedeckij, Kucher, Haceridi, Sevcsuk - Jarmolenko, Sztyepanyenko, Konopljanka (Huszev, 92.) - Rotan, Edmar (Bezus, 76.) - Zozulja (Seleznyov, 86.)
Franciaország: Lloris - Debuchy, Koscielny, Abidal, Evra - Matuidi, Pogba - Remy (Sissoko, 64.), Nasri (Valbuena, 80.), Ribéry - Giroud (Benzema, 70.)
gól: Zozulja (61.), Jarmolenko (82., büntetőből)
piros lap:
Kucher (95.), illetve Koscielny (91.)

Történelmi vereséget szenvedett Kijevben a francia válogatott, amely eddig még sohasem kapott ki Ukrajnától. Az esélyek hiába szóltak inkább Didier Deschamps csapata mellett, az első félidőben egy kósza Giroud-fejesen kívül nem tudtak mást felmutatni.

A hazaiak a 61. percben szereztek vezetést, Edmar kiugratta Zozulját, aki a tétova védők között úgy lőtt a jobb alsó sarokba, hogy a labda lelassulva Lloris kapuson, alig vánszorgott át a gólvonalon (1-0). Négy perc múlva Nasri óriási helyzetet hagyott ki, lövése elakadt Pjatov kapusban.

Aztán Zozulja esett el a 16-oson belül, de Cakir játékvezető ekkor még nem ítélt büntetőt. nem úgy a 82. percben, amikor Koscielny jóvoltából ismét a csatár hempergett nagyot, a tizenegyest Jarmolenko úgy lőtte a kapuba, hogy a labda Lloris kezéről a lécre, és onnan a gólvonal mögé pattant (2-0).

Görögország - Románia 3-1 (2-1)
Pireusz
v.: Pedro Proenca (portugál)
Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Sziovasz, Papasztatopulosz, Holebasz - Maniatisz (Karagunisz, 77.), Kacuranisz (Szamarisz, 86.), Ciolisz - Szalpingidisz, Mitroglu (Gekasz, 80.), Szamarasz
Románia: Lobont - Matel, D. Goian, Gardos, Rat - Bourceanu (Lazar, 74.), Cocis - Torje (Grozav, 75.), B. Stancu, Cr. Tanase (Maxim, 86.) - Marica
gól: Mitroglou (14., 66.), Salpingidis (20.), illetve Stancu (19.)
piros lap: Lazar (92.)

Fekete péntek - ezt a címet adta tudósításának a Pro Sport internetes kiadása, miután a román labdarúgó-válogatott sima, 3-1-es vereséget szenvedett Pireuszban. A hazaiak a 14. percben Mitroglu góljával szereztek vezetést, és bár a 19. percben Stancu egy közeli fejessel egyenlített, két perc múlva ismét a hazaiak örülhettek. Toroszidisz job oldali beadására Szalpingidisz érkezett, és közelről a hálóba lőtt (2-1).

A második játékrészben a románok nem tudtak újítani, a 67. percben egy Kacuranisz által megcsúsztatott labdát Mitroglu vágta a kapuba, beállítva a 3-1-es, hazai szempontból sokat ígérő végeredményt.

Barátságos mérkőzések:
Anglia - Chile 0-2 (0-1)
gól:
A. Sánchez (7.,. 90.)

Skócia - Egyesült Államok 0-0

Olaszország - Németország 1-1 (1-1)
gól:
Abate (28.), illetve Hummels (8.)

Lengyelország - Szlovákia 0-2 (0-2)
gól:
Kucka (31.), Mak (39.)

Írország - Lettország 3-0 (1-0)
gól:
R. Keane (22.), McGeady (68.), Long (80.)

Törökország - Észak-Írország 1-0 (0-0)
gól:
Erdinc (45.)

Dánia - Norvégia 2-1 (1-0)
gól:
Kvist (14.), Boilesen (92.), illetve Pedersen (78.)

Koreai Köztársaság - Svájc 2-1 (0-1)
gól: Hong (59.), Li (87.), illetve Kasami (7.)

Fehéroroszország - Albánia 0-0

Csehország - Kanada 2-0 (1-0)
gól: Celustka (3.), Horava (82.)

Oroszország - Szerbia 1-1 (1-1)
gól: Szamedov (30), illetve Djordjevic (31.)

Észtország - Azerbajdzsán 2-1 (0-1)
gól: Zenjov (54.), Lindpere (66.), illetve Aliyev (44.)