Vágólapra másolva!
Este megkezdődik a párharc a fennmaradt négy európai helyért a labdarúgó-világbajnokság pótselejtezőiben, a legnagyobb csemegét a portugál-svéd csata ígéri, amelyen eldől, Cristiano Ronaldo vagy Zlatan Ibrahimovic nélkül rendezik-e majd meg a jövő évi brazíliai tornát.

Portugália - Svédország

A portugál-svéd egyértelműen a pótselejtezők slágerpárosítása, s talán ez az egyetlen a négyből, melyen nem lehet egyértelmű favoritot hirdetni. A két szövetségi kapitány kölcsönösen udvariasan nyilatkozott az ellenfélről a lisszaboni első meccs előtt, s az esélyekről is. Paulo Bento portugál szakvezető hosszasan méltatta a riválist, míg kollégája, Mark Hamren egyértelmű favoritnak nevezte a portugálokat.

"Magasabbak és fizikailag erősebbek nálunk a svédek, s nem csupán egyénekre lebontva jók, hanem a játékukat nézve is, mely két kiváló, magas csatárukra épül" - utalt Bento Ibrahimovicra és Johan Elmanderre. A szakember ugyanakkor hozzátette, csapatán múlik, hogy olyan játék alakuljon ki a pályán, mely játékosai karakterének a legmegfelelőbb.

Cristiano Ronaldo Forrás: AFP/Adam Nurkiewicz

"Nem értem, miért mondta azt a kollégám, hogy nem ők az esélyesei ennek a párharcnak. Szerintem egyértelműen azok. Európa-bajnoki bronzérmesek, s a világranglistán is előttünk állnak" - mondta Hamren.

Ibrahimovic azt mondta, bár papíron a portugálok az esélyesebbek, Svédország jobban megérdemelné a vb-részvételt

"Mi Európa egyik legjobb válogatottja, a német mögött lettünk másodikak, de ha a portugálok csoportjában vagyunk, azt simán megnyerjük" - mondta. "Nagyon motivál, hogy csapatkapitányként kivezethetem a válogatottat a világbajnokságra, és remélem, hamarosan én leszek majd minden idők legeredményesebb svéd labdarúgója."

A párharc érdekessége, hogy Portugália eddig sohasem tudott hazai pályán győzni Svédország ellen, a korábbi 15 egymás elleni csatából hat svéd siker és hat döntetlen mellett mindhárom portugál győzelem idegenben született. A felek a 2010-es dél-afrikaivilágbajnokság selejtezőiben futottak össze egymással legutóbb, és mindkét mérkőzés 0-0-s döntetlennel ért véget.

Ukrajna - Franciaország

Szoros csatát ígér az Ukrajna-Franciaország párharc is, legalábbis előzetesen így vélekedett Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya, aki leginkább az utazástól és a hidegtől féltette csapatát.

Az ukrán válogatott története során még egyszer sem nyert a franciák ellen, hét mérkőzésen négy vereség és három döntetlen a mérlege. A két csapat legutóbb Donyeckben, az Európa-bajnokság csoportkörében találkozott egymással, a mérkőzést villámlás miatt félbe kellett szakítani, végül a franciák 2-0-ra győztek.

Az ukrán kapitány, Mihail Fomenko a lelki ráhatást gyakorolta, ugyani elmondása szerint azt sulykolta csapatába, hogy aki fél, az ne futballozzon. "A foci a bátor emberek játéka", jelentette ki, így várhatóan hazai pályán nem áll be védekezni csapata a világklasszisokkal érkező rivális ellen.

Görögország - Románia

A görögök esélyesebbnek számítanak a magyarokat megelőző románokkal szemben, főleg úgy, hogy Fernando Santos szövetségi kapitány együttese paraszthajszállal maradt le az egyenes kvalifikációtól. A csapat ugyanannyi pontot szerzett, mint Bosznia-Hercegovina, de végül gólkülönbséggel pótselejtezőre kényszerültek.

"Ha azt az ellenfelet nem tudjuk legyőzni, amelyet a legjobban szerettünk volna megkapni a pótselejtezők során, akkor valóban nincs helyünk a vébén" - nyilatkozta a sorsolás után a 115-szörös román válogatott középpályás, Gheorghe Popescu, és a románok továbbra is hisznek abban, hogy ez a párharc fekszik nekik.

De vajon tudnak-e majd gólt szerezni? A görögök ugyanis nemcsak hat megnyert mérkőzésnél tartanak zsinórban, de a kapujuk is érintetlen maradt ezeken a találkozókon. A románoknál továbbra is kegyvesztett Adrian Mutu, így Ciprian Maricára és Bogdan Stancura hárul a legnagyobb feladata elöl.

Izland - Horvátország

Izland még sohasem szerepelt világbajnokságon, így a horvátok ellen történelmet írhat. Kérdés, mennyire tudja magát felszívni a kiscsapat, amely eddig kétszer találkozott a riválissal, de sok sikerélménye nem volt. A 2006-os világbajnokság selejtezőinek zágrábi összecsapása 4-0-s horvát sikert hozott, a jelenlegi szövetségi kapitány, Niko Kovac kétszer is eredményes volt. A visszavágón, 2005 szeptemberében pedig idegenben nyertek 3-1-re a horvátok.

"Ilyen szereplés után most már csalódottak lennénk, ha elbuknánk a pótselejtezőt" - nyilatkozta az izlandiak edzője, Lars Lagerbäck, aki hazája válogatottjával, Svédországgal már járt világ- és Európa-bajnokságon.

Az európai pótselejtezők programja

első mérkőzések, péntek:
Izland - Horvátország, Reykjavik 20.00
Portugália - Svédország, Lisszabon 20.45
Ukrajna - Franciaország, Kijev 20.45
Görögország - Románia, Pireusz 20.45


visszavágók, kedd:
Románia - Görögország, Bukarest 20.00
Horvátország - Izland, Zágráb 20.15
Svédország - Portugália, Solna 20.45
Franciaország - Ukrajna, Párizs 21.00