Vágólapra másolva!
Miután kiderült, hogy a Videoton a portugál Sportingot, a svájci Baselt és a belga Genket kapta ellenfélnek az Európa Liga csoportkörében, a szurkolók nagy számolgatásba kezdtek, hány pontot szerezhet a fehérvári csapat. Az [origo] is átgondolta az esélyeket, megnéztük, mi szólhat az egyes párharcokban a Videoton, mi az ellenfelek mellett, és arra jutottunk, otthon és idegenben is benne van a bravúr lehetősége a korábban a Slovan Bratislavát, a Gentet és a Tranzonsport búcsúztató csapatban.

Genk-Videoton (szeptember 20.), Videoton - Genk (november 22.): Kezdésnek tökéletes a belga csapat, amely a sorsolás előtti beosztás alapján a legközelebb van tudásban a Fehérvárhoz. Belgaszakon ráadásul kitűnő eredménnyel zárták a vizsgát a Sousa-tanítványok, akik a selejtező harmadik körében a kissé nagy mellénnyel érkező Gentet verték le oda-vissza.

A két siker közül főleg az idegenbeli 3-0 szólt nagyot, de abban biztosak lehetünk, a Genk ezek után máshogy áll majd a Videotonhoz, és abban is, hogy Köteles Lászlónak, a belgák magyar kapusának lesznek vidám pillanatai, amikor társai megpróbálják kiejteni Torghelle nevét.

Ha a Videoton elmúlt pár meccsen látott stratégiájából indulunk ki, nem valószínű, hogy Kötelesnek öt-tíz percenként bravúrt kell majd bemutatnia, de ez nem fanyalgás, a Videoton rájött arra, hogy először a védekezést kell gatyába rázni, mit nem adnánk, ha egyszer is válogatott is produkálna egy hasonló, kapott gól nélküli sorozatot nála erősebb ellenfelek ellen.

A Genk eddigi két EL-meccsén egyaránt két gólt lőtt, a Videoton viszont csak a Trabzonspornak nem talált be idegenben, ha ebből indulunk ki, akkor egy 1-1-es döntetlen nem tartozik a sci-fi kategóriába. A belgák elleni hazai meccs viszont nagy elszalasztott lehetőségként kerül majd be a köztudatba, legalábbis a megnövekedett étvágy után kevesen laknak majd jól az újabb 1-1-gyel.

Videoton-Sporting (október 4.), Sporting-Videoton (december 6.): Azért csalóka a Videoton beosztása, mert ha a fehérváriak bekerültek volna a D (Bordeaux, Newcastle), az F (PSV, Napoli) vagy I csoportba (Lyon, Bilbao), akkor senki nem szólna egy szót sem, hogy szembejön egy-két ellenfél, amelyek ellen nem sikerül pontot fogni.

A mostani négyesben a Sporting az, amely ellen a legnyugodtabban készülhet a Vidi, hiszen akkor sem vonulnak tüntetni az utcára az emberek, ha nem gurít egy hármast a portugáloknak akár Fehérváron, akár Lisszabonban. Bár a mostani Sportingban már nincsenek Nani, Jardel, Liedson formátumú egyéniségek, a csapat tavaly majdnem odaért az EL-döntőbe, és az akkori alapemberek közül csak Joao Pereira és Matias Fernandez távozott, érkezett viszont Pranjic a Bayernből, Boulahrouz a Stuttgartból, Gelson Fernandes a St-Etienne-ből.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Torghellének és társainak eddig jár a taps

A Videotonhoz éppen a Sportingtól érkező Renato Neto és a zöld-fehéreknél korábban több évet is lehúzó Marco Caneira segíthet a felkészülésben pár belső infóval, de az az érzésünk, a portugál csapat 0-2-vel elviszi a három pontot a Sóstói-stadionból. Az utolsó fordulóban esedékes, Mikulás-napi visszavágón nem lesz sok kérdés, a csoportelsőségre hajtó Sportingnak kell majd a három pont a bázeli vereség miatt, be is gyűri 3-1-re a Vidit, amely csak egy félidőn keresztül tudja megfékezni a portugál rohamokat.

Videoton-Basel (október 25.), Basel-Videoton (november 8.): A svájciakkal nem volt szerencséje mostanában a magyar csapatoknak, a Debrecent 2010-ben a Basel, 2008-ban a Young Boys verte oda-vissza, és a Fradinak sem lehetnek kellemes emlékei a Basel elleni 2004-es UEFA-kupa-csoportmeccsről. Ráadásul emlékezhetünk, a svájciak már a foci-Eb előtt is titkos favoritnak számítottak. Úgyhogy jó lesz velük vigyázni, még ha ez már nem is az a Basel, amely tavaly nevetség tárgyává tette a Manchester Unitedet, amikor bekúszott a második helyre a BL C csoportjában a Benfica mögé, így az angolok mehettek az EL-be.

Az akkori brigádból Xherdan Shaqiri 11,8 millió euróért a Bayernbe, Granit Xhaka 8,5 millióért a Mönchengladbachba igazolt, így alaposan meggyengült a kiszolgálószemélyzet a Frei, Streller csatársor mögött. A Videoton előtt ott lebeghet Vass Ádám csapatának, a Kolozsvárnak a példája, amely Bázelben és otthon is nyerni tudott a BL-ről döntő párharcban, miután masszívan védekezett, és a kontrákból kínálkozó lehetőségekkel jól sáfárkodott.

Forrás: AFP/Valeriano Di Domenico
Alexander Frei a legnagyobb név a Baselben

A Videoton a Gent ellen megmutatta , hogy nem csak védekezésben erős, és hol vállalja fel a bátrabb stílust, ha nem saját pályáján, úgyhogy bebrusztolt Torghelle-gólt és léc alá fejelő Nikolicsot szeretnénk látni, a végén meg a 2-1-es diadal után vidáman szotyizó Orbán Viktort.

A miniszterelnök a novemberi bázeli meccsen egy teljesen más svájci csapatot láthat majd, amelyet nem nyom agyon, hogy nem fér bele az újabb botlás, és a szakadó esőben két góllal bosszút áll az idegenbeli bravúrt Genkben már kipipáló Vidin.

Hogy így a csoportban végül a harmadik helyen végez a magyar bravúrcsapat, és nem megy tovább a következő körbe, az akkor sem baj, ha eév közben jön meg az étvágy. Elvégre idáig eljutni is nagy dolog volt, ráadásul lesz nemzetközi kupaszezon jövőre is. Persze csak akkor, ha a nagy sorozat mellett a hazai bajnokságra is lesz idő és erő figyelni.

A csoportkör eredményei szerintünk:
Genk - Videoton 1-1
Sporting - Basel 2-0

Videoton - Sporting 0-2
Basel - Genk 1-0

Videoton - Basel 2-1
Genk - Sporting 1-1

Basel - Videoton 2-0
Sporting - Genk 3-1

Videoton - Genk 1-1
Basel - Sporting 3-2

Sporting - Videoton 3-1
Genk - Basel 2-2


A csoport végeredménye: