Vágólapra másolva!
Sokan nevetségesnek tartották Détári Lajos azon állítását, miszerint a Ferencváros újpesti vereségében az is közrejátszott, hogy a játékvezető szerelése túlságosan is hasonlított a Fradiéhoz. Pedig sokkal nevesebb csapatoknál is okozott már komoly mizériát a mez színe, a MU-nál vakságra, a Dortmundnál pedig mérgezésre hivatkozva tiltakoztak a mezek ellen.

Nem csupán a pályán történtek miatt volt emlékezetes Détári Lajos ferencvárosi szerepvállalása, hiszen a szakember a nyilatkozataival is gyakran túllépett a megszokott sablonokon. Utolsó mérkőzése az Újpest elleni derbi volt, ahol csapata 2-1-re kapott ki, és Détári kifogásolta, hogy a játékvezető fekete nadrágban és sportszárban tevékenykedett, ami összekeverhető volt a Fradi által viselt mezzel. Kijelentését sokan nevetségesnek tartották, pedig már olyan neves szakember, mint Alex Ferguson is okolta a mez színét a vereségek miatt.

A szürke mezben állandóan beégett a MU

Az 1995-96-oas idényben a Manchester United hatalmas versenyben volt a bajnoki címért a Newcastle Uniteddel, és négy fordulóval a bajnokság vége előtt a MU előnye hat pont volt, de a rivális egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A manchesteriek január elseje óta veretlenek voltak a bajnokságban, ám április 13-án a Southamptonhoz látogattak, és egy félidő alatt három gólt kaptak.

Az azóta lebontott legendás stadionba, a The Dellbe kilátogató drukkerek alig hittek a szemüknek, és még jobban elcsodálkoztak, amikor a csapatok kifutottak a második félidőre, a Manchester United focistái ugyanis új mezeket vettek fel.

Az első játékrészben a Vörös Ördögök még szürkében futballoztak, arra a szezonra ugyanis ilyen színű idegenbeli szerelést találtak ki számukra. A mérlegük katasztrofális volt ebben a színben, a szóban forgó meccs előtt egy döntetlen mellett három vereséget szenvedtek. Nem csoda, hogy állítólag amikor a focisták bementek az öltözőbe, Sir Alex Ferguson első szavai ezek voltak: "Azonnal vegyétek le a mezt, átöltöztök!"

A második félidőben a csapat már a harmadik számú, kék színű szerelésében játszott, és ezt a játékrészt meg is nyerte 1-0-ra, igaz, a végeredmény 3-1 lett a Southamptonnak.

Forrás: AFP
Ferguson nem volt hajlandó tovább nézni csapata szenvedését a szürke mezekben

A szürke színű szerelést soha többé nem vették fel, amit Ferguson meg is magyarázott. "A játékosok sokkal rosszabbul látták egymást. Azt mondták, amikor labdavezetés közben felnéztek, akkor a távolabb lévő társaik beleolvadtak a környezetbe." Azok a drukkerek, akik a szezon elején jó pénzért megvették a szürke idegenbeli mezt, nem repestek a boldogságtól, még ha a MU akkori mezszállítója a szezon hátralévő részében sokkal olcsóbban is adta a villámgyorsan elkészített, immár tiszta fehér új idegenbeli szerelést.

A Dortmund idényét egy mérgező mez tette tönkre

Pár évvel később a Borussia Dortmund sokkal komolyabb okok miatt volt kénytelen mezt cserélni. Az egyik német fogyasztóvédelmi televíziós műsor ugyanis 2000 januárjában kiderítette, hogy az egyik legnagyobb sportszergyártó a sárga-fekete mezek készítésénél egy tribulitin nevű, erősen mérgező anyagot is felhasznált, és a szerelés nyomokban még mindig tartalmazta ezt a vegyületet.

A klub vezetősége először dacosan kijelentette, ők nem hisznek az ilyenfajta híreszteléseknek, s ennek igazolásaképpen a dortmundi tizenegy a következő meccsén ugyanazokban a trikókban futott ki.

Azonban ahogy erősödtek a kritikák, úgy kényszerült az elnökség is módosítani az álláspontján, s megígérte, kivizsgálja az ügyet. A hullámok akkor csaptak újra a magasba, amikor kiderült, csak a sportszergyártó cég foglalkozik vele, valóban veszélyesek-e viselőik egészségére a mezek, melyekből az előző három évben nem kevesebb, mint 400 000 darabot adtak el. A csapat továbbra is az állítólagosan toxikus anyaggal borított dresszeket használta, és valójában nem törődött az üggyel.

A támadók szerint a méreg jelentősen csökkentette a teljesítőképességet, és erre a Dortmund eredményei jelentették a legjobb bizonyítékot, hiszen a BVB 2000 tavaszán mindössze egyetlen meccset tudott megnyerni, és így csupán a 11. helyen fejezte be a Bundesligát. Nem csoda, hogy a következő szezonban a csapat lecserélte a felszerelését.

www.globalsoccerapp.com